Učenci in učitelji OŠ Staneta Žagarja Kranj so se v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Cultural festivals konec marca udeležili srečanja v grškem mestu Prygos. / Foto: arhiv šole

Predstavili naše plese

Učenci in učitelji Osnovne šole (OŠ) Staneta Žagarja Kranj so se v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Cultural festivals (Kulturni festivali) konec marca udeležili srečanja v grškem mestu Prygos.

Pri omenjenem projektu Erasmus+ OŠ Staneta Žagarja sodeluje s šolami v Grčiji, na Madžarskem in v Romuniji. V okviru projekta se osredotočajo na spoznavanje lastne kulture in kultur ostalih sodelujočih držav: spoznavajo in primerjajo različne narodnosti, religije, lokalno glasbo, legende, kulturne in naravne znamenitosti, običaje, navade ...

Osrednja tema tokratne aktivnosti učenja in poučevanja je bila po besedah učiteljice Polone Zevnik razširjanje lokalne glasbe. »Partnerske šole so predstavile svojo tradicionalno in popularno glasbo in plese,« je pojasnila in dodala, da je zbrane še posebno očarala pesem Zelena dežela skupine Victory, ki jo je zapela učenka njihove šole Dora Stepanović. Na ta način so sodelujočim poskušali približati lepote Slovenije. »Slovenija se lahko pohvali z bogatim ljudskim izročilom tudi na področju ljudskih plesov. Učencem iz omenjenih držav so osnovnošolci iz Žagarjeve šole predstavili tri plese: vrečo šivat, križano polko in rašplo. Plesi so bili vrstnikom iz drugih držav tako všeč, da so se jih želeli naučiti in so jih na koncu predstavitve tudi že zelo dobro odplesali.« Kot del slovenskega ljudskega izročila je nekaj učencev njihove šole predstavilo tudi v angleščino preveden mit o Zlatorogu, ki so ga ob glasbeni podlagi prebrali na lokalni radijski postaji. »Izkušnja je bila nepozabna, pravijo otroci, ki so prvič doživeli čar radijskega mikrofona.« Med številnimi z glasbo in plesom povezanimi dejavnostmi je poudarila še posebno plesno-glasbeno koreografijo, s katero so v svet poslali sporočilo, da si želijo miru in svobode za vse prebivalce Zemlje. »Na travniku pred vhodom v čudoviti park na gori bogov, Olimpu, so učenci v ritmičnem korakanju ob zvokih bobna oblikovali mednarodni simbol miru. Na obrazu so imeli bele maske, ki so jih dan prej iz mavca izdelali na likovni delavnici. Bilo je čustveno, spokojno in pretresljivo.« Izdelovali so še senčne lutke ter se učili plesov v ritmih srednjeveške glasbe in tradicionalne grške pesmi. Spoznavanje kulturnih in zgodovinskih znamenitosti Grčije so končali v Atenah.

Zadnje srečanje v okviru projekta Erasmus+ Cultural festivals bo konec maja potekalo v Kranju, je še napovedala Polona Zevnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/5

četrtek

4/6

petek

6/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 8. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Preddvor, 8. december 2022

Praznični piškoti

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

IZLETI / Šenčur, 14. december 2022

Zaključni pohod v neznano

 

 
 

 

 
 
 

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!