Pogodbene pošte, priložnost za podjetništvo tudi na Gorenjskem

V Sloveniji uspešno posluje že 160 pogodbenih pošt Pošte Slovenije. Pestra ponudba na enem mestu, prihranek časa in daljši odpiralni/delovni čas. Vse to in še več so prednosti, ki jih Pošta Slovenije in njeni pogodbeni sodelavci zagotavljajo svojim strankam. Pogodbena pošta Pošte Slovenije je namreč enakovredna ostalim oblikam poštnih poslovalnic, saj zagotavlja pestro ponudbo storitev na enak način kot ostale pošte

V nekaterih evropskih državah delež pogodbenih pošt že presega 90 odstotkov, v Sloveniji pa je za zdaj 30-odstoten. Tudi v Sloveniji se je že kar nekaj podjetnikov odločilo za prevzem pogodbene pošte.

Od oddaje in prevzema pošiljk do plačila položnic
Enako kot na ostalih poštah lahko na pogodbeni pošti oddate in prevzamete poštno pošiljko, plačate položnico, dvignete gotovino, kupite znamko, kuverto, paketno embalažo itd. Na nekaterih pa prodajajo tudi srečke in sprejemajo stavne listke za loto.

Pogodbene pošte so praviloma v središču naselja, v pritličju stavbe, imajo urejen dostop za invalide ter parkirne prostore za stranke. Pogodbena pošta je za delo s strankami odprta najmanj 22 ur tedensko: vseh pet delovnih dni (od ponedeljka do petka), lahko pa je odprta tudi v soboto.   

Kar nekaj jih posluje v prostorih Pošte Slovenije, ki jih pogodbeniki lahko najamejo ali odkupijo. V najetih poštnih prostorih  poleg poštnih storitev opravljajo tudi svojo osnovno dejavnost (trgovina, trafika, cvetličarna, turistično-informacijska pisarna …), saj je bistvo pogodbene pošte vzporedno izvajanje osnovne in poštne dejavnosti. 

Možnost razvoja lokalnega gospodarstva
Ta organizacijska oblika predstavlja tudi podporo lokalnemu gospodarstvu, saj podjetjem omogoča opravljanje poštne dejavnosti kot dodatno storitev. V zadnji raziskavi iz leta 2021 je kar 42 odstotkov pogodbenikov odgovorilo, da se je s širitvijo njihove ponudbe s poštnimi storitvami povečalo tudi število strank v osnovni dejavnosti. Poleg tega dodatnega zaslužka ter konkurenčne prednosti pred tekmeci pa samo izvajanje poštne dejavnosti mesečno zagotavlja tudi stalno plačilo za upravljanje pogodbene pošte. 

Poslovna priložnost! Iščemo poslovna partnerja za pošti 4225 Sovodenj in 4275 Begunje na Gorenjskem. Več na posta.si.


Več ponudbe na enem mestu
Pogodbeniki z razširitvijo svoje ponudbe s poštnimi storitvami strankam prihranijo marsikatero pot in čas, ki so ga stranke prej porabile samo za obisk pošte. V podjetju TIKTAK TINA iz Ljubljane so se odločili za vzpostavitev pogodbene pošte 1261 Ljubljana Dobrunje, na kateri strankam nudijo pester izbor voščilnic, igrače, šolske pripomočke, dežnike, sveče, žalne aranžmaje in majhne pozornosti za drobne priložnosti, med drugim leseni nakit Gozdni mož.


Zelo uspešno so ponudbo poštnih storitev s svojo osnovno dejavnostjo povezali tudi na pogodbeni pošti 9253 Apače, ki posluje v Hiši dobrot Semler v Apačah. Pri njih je mogoče poleg poštnih storitev na enem mestu dobiti številne lokalne in domače izdelke: domač kruh, gibanice, piškote, bučno olje, med in druge  pridelke in izdelke ponudnikov iz bližnje in daljne okolice.

V podjetju Sferaplastik iz Ormoža, kjer upravljajo tri pogodbene pošte – Miklavž pri Ormožu, Dornava in Križevci pri Ljutomeru – so osnovno dejavnost, čistilni servis in računovodstvo, dopolnili s ponudbo sveč, cvetja za zasaditev grobov, prodajajo pa tudi pisarniški in šolski program. V Kmetijski zadrugi Tolmin so opravljanje poštnih storitev dodali k ponudbi trgovin v krajih: Breginj, Slap ob Idrijci ter Most na Soči

Primeri dobrih praks pogodbenih pošt


Visoka kakovost opravljanja poštnih storitev

Zaposleni na pogodbeni pošti se pred začetkom opravljanja poštne dejavnosti udeležijo izobraževanja in praktičnega usposabljanja na učnih poštah, kasneje pa so jim za pomoč vedno na voljo tudi zaposleni v Pošti Slovenije. Po zadnji anketi iz leta 2021 je več kot 80 odstotkov pogodbenih pošt zadovoljnih s pomočjo, ki jo pri izvajanju storitev na pogodbenih poštah dobijo od zaposlenih v Pošti Slovenije.

Strankam so na pogodbenih poštah na voljo enako kakovostne storitve kot na ostalih poštah, zato zadovoljstvo, ki ga izražajo obiskovalci pogodbenih pošt, ne preseneča.

Pogodbeniki, ki so se odločili za vzpostavitev pogodbenih pošt, vsem, ki o tem razmišljajo, predlagajo, da to nedvomno storijo.

Če želite tudi vi postati del uspešne poštne zgodbe in bi želeli odpreti pogodbeno pošto, nam pišite na e-naslov PGP.mnenje@posta.si. Iščemo poslovna partnerja za pošti 4225 Sovodenj in 4275 Begunje na Gorenjskem.

V Pošti Slovenije vam bomo svetovali, kako organizirati delo pogodbene pošte, da bi dosegla optimalne rezultate.


Seznam vseh pošt
, za katere iščemo poslovne partnerje, je objavljen na spletni strani posta.si

Pošta Slovenije. Zanesljivo z vami!

Foto: arhiv naročnika


Pogodbena pošta 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu posluje v prostorih nekdanje pošte. Njihova osnovna dejavnost je zavarovalno zastopništvo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/13

nedelja

5/20

ponedeljek

9/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Predoslje, 29. maj 2022

Folklorno srečanje

IZLETI / Šenčur, 2. junij 2022

Sveti Jošt nad Kranjem

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

IZLETI / Kranj, 24. junij 2022

Na planinarjenje v Bosno in Hercegovino

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Prva primera opičjih koz / 22:39, 28. maj

Res sem besna na tipe, ki se vlačijo po svetu in tiča vtikujejo v vse kar gomazi. Pol se pa vrnejo vsi zagnojeni, v hrastah, scat ne morejo.... Mi pa plačujemo zdravljenje. MRŠŠŠ grauže.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 16:12, 28. maj

Dober dan.
Za lažje razumevanje:
kako lahko takoimenovani levičarji privatizirajo in še naprej ostanejo "levičarji" ?
Odgovor:
tako, da imajo RTV in Janšo !

PS: a sem kej pozabu?

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 10:08, 28. maj

Zaposlitev na RTV. Sanjska služba. Verjetno je težko priti na plačilno listo na RTV.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 08:27, 28. maj

Kje so bili novinarji, tudi Društvo novinarjev Slovenije, in njihovi sindikati za časa vlade Kocijanciča, neporočanja in samo(?)cenzuriranaj...

Buhtelj Valvasorček in stol pod Stolom / 23:36, 26. maj

Cesto do Valvasorja bi lahko počasi asfaltiral. Piše se leto 2022. Oskrbnika za Roblekov dom so že našli?

Blizu vrhu cikla / 13:13, 26. maj

Nič se ne bo ustavilo. Trg v Sloveniji ne deluje zato tržne zakonitosti v Dolini ne delujejo. Kar ne regulira država nima nobene ekonomske logike.

Prva 3D-zebra v Kranju / 21:28, 25. maj

MENE NAJBOL ZANIMA TALE NOVA VLADA, RECIMO MESEC BO ZGRADIL NEVEM KOLIKO TISOČ NEPROFITNIH STANOVANJ? IN KJE BO VZEL DENAR?GDO BO DOBIL TA S...