Če bi zimske počitnice ostale v običajnem terminu, bi se prekrivale s časom svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. / Foto: Nik Bertoncelj

Zimske počitnice prej kot običajno

Zimske šolske počitnice, ki so običajno konec februarja, se bodo v prihodnjem šolskem letu za polovico države začele že 30. januarja, za druge pa 6. februarja, je v uradnem listu objavilo šolsko ministrstvo.

Ljubljana, Kranjska Gora – Ni pa še jasno, iz katerega dela Slovenije bodo šolarji na počitnice odšli prvi. Razlog za spremembo termina počitnic je svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki bo med 21. februarjem in 5. marcem prihodnje leto v Planici in bo po besedah generalnega sekretarja organizacijskega komiteja (OK) Planica Tomaža Šušteršiča največji športni dogodek v zgodovini neodvisne Slovenije. Udeleženci bodo zasedli veliko večino turističnih kapacitet na Gorenjskem. »Škoda bi bilo, da potenciala, ki ga nosijo tako počitnice kot prvenstvo, ne bi izkoristili,« je še dejal.

Direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber je povedal, da se je že od pridobitve kandidature svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2018 zelo hitro pokazalo, da bo to organizacijsko in logistično zelo zahteven dogodek. »Kranjska Gora ima na voljo okrog šest tisoč postelj, v projekt mora biti zato vključena širša regija, tudi Avstrija in Italija. Če bi zimske počitnice ostale v običajnem terminu, bi se prekrivale s časom prvenstva. Že pred tremi leti so bile prve pobude za prestavitev zimskih počitnic z argumenti, vendar postopek ne gre 'čez noč'. Bila so številna usklajevanja, sklepi županov Zgornje Gorenjske, pobude s strani OK Planica, dopisi Turizma Kranjska Gora ..., v zadnjih treh mesecih tudi vladni obiski v Kranjski Gori skupaj s pristojnim ministrstvom na to temo. Čeprav je še slabo leto dni do svetovnega nordijskega prvenstva, ima gorenjska regija nastanitvene kapacitete, predvsem Kranjska Gora, že polno zasedene,« je pojasnil Veber. »V preteklosti se je enkrat ob združevanju zimskih počitnic v en termin že izkazalo, da ni bilo na voljo dovolj kapacitet, da bi lahko gostili vse slovenske družine, ki so nas želele obiskati, in to je eden ključnih argumentov. Na področju Gorenjske (Bled, Bohinj, Kranjska Gora ...) namreč ustvarimo sedemdeset odstotkov vseh smučarskih dni v Sloveniji.« Veber je še dodal, da če bi počitnice pustili v istem času, kot bo svetovno prvenstvo, bi ljudje hodili v tujino, kar pa ni interes, če jim lahko omogočijo smučanje doma.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/13

nedelja

5/20

ponedeljek

9/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Predoslje, 29. maj 2022

Folklorno srečanje

IZLETI / Šenčur, 2. junij 2022

Sveti Jošt nad Kranjem

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

IZLETI / Kranj, 24. junij 2022

Na planinarjenje v Bosno in Hercegovino

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Prva primera opičjih koz / 22:39, 28. maj

Res sem besna na tipe, ki se vlačijo po svetu in tiča vtikujejo v vse kar gomazi. Pol se pa vrnejo vsi zagnojeni, v hrastah, scat ne morejo.... Mi pa plačujemo zdravljenje. MRŠŠŠ grauže.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 16:12, 28. maj

Dober dan.
Za lažje razumevanje:
kako lahko takoimenovani levičarji privatizirajo in še naprej ostanejo "levičarji" ?
Odgovor:
tako, da imajo RTV in Janšo !

PS: a sem kej pozabu?

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 10:08, 28. maj

Zaposlitev na RTV. Sanjska služba. Verjetno je težko priti na plačilno listo na RTV.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 08:27, 28. maj

Kje so bili novinarji, tudi Društvo novinarjev Slovenije, in njihovi sindikati za časa vlade Kocijanciča, neporočanja in samo(?)cenzuriranaj...

Buhtelj Valvasorček in stol pod Stolom / 23:36, 26. maj

Cesto do Valvasorja bi lahko počasi asfaltiral. Piše se leto 2022. Oskrbnika za Roblekov dom so že našli?

Blizu vrhu cikla / 13:13, 26. maj

Nič se ne bo ustavilo. Trg v Sloveniji ne deluje zato tržne zakonitosti v Dolini ne delujejo. Kar ne regulira država nima nobene ekonomske logike.

Prva 3D-zebra v Kranju / 21:28, 25. maj

MENE NAJBOL ZANIMA TALE NOVA VLADA, RECIMO MESEC BO ZGRADIL NEVEM KOLIKO TISOČ NEPROFITNIH STANOVANJ? IN KJE BO VZEL DENAR?GDO BO DOBIL TA S...