Hotel Alma je dobil novega lastnika.

Kaj se je zgodilo s Hotelom Alma

Mnogi so se za praznike odločili, da obiščejo preddvorsko jezero Črnava. Otroci bi se posladkali s sladoledom, starejši posedeli na terasi gradu ob kavi, naključni kolesar bi si morda privoščil pivo. A so jih pred Hotelom Alma in Gradom Hrib pozdravili rdeče-bel trak in varnostniki. Čemu trak in zakaj Hotel Alma ne obratuje, je bilo le eno izmed številnih vprašanj obiskovalcev.

Preddvor – Zgolj iz vseh govoric, ki smo jih slišali v preteklosti, smo sklepali, da gre verjetno za potezo novega lastnika. Ko stavbe, kot sta hotel in grad, dobijo novega lastnika in ostanejo prazne, se namreč velikokrat zgodi, da je v njihovi bližini varnostno osebje, ki skrbi, da ne bi kdo morda poškodoval zasebne lastnine – namerno ali nenamerno. Pri nas tovrstnih prizorov še nismo najbolj vajeni, ponekod v tujini pa je to stalna praksa. Pogosto lastnino kar ogradijo ali označijo s trakovi. Tokrat je trak omejeval dostop do Hotela Alma in njegove terase ter gradu Hrib, delno tudi grajske terase. Naša domneva se je tako izkazala za pravilno: novi lastnik je podjetje Muraway Property.

Pred dvema letoma smo že pisali o tem, da so se v javnosti pojavile informacije, da naj bi Občina Preddvor izkoristila predkupno pravico in kupila nekdanji Hotel Bor, sedaj Hotel Alma. Takrat je župan Rok Roblek dejal, da to ne drži, takratnemu lastniku pa so bili pripravljeni aktivno pomagati pri iskanju novega lastnika hotela ob jezeru Črnava. Tako se je s prodajo še naprej ukvarjalo podjetje B2 Kapital, je pa za naš časopis župan Roblek takrat poudaril, da si ne predstavlja, da bi nekdo kupoval tako strateško nepremičnino ter se ne bi obrnil na občino glede vizije razvoja kraja in predstavil svoje vizije razvoja mikrolokacije.

Želijo si dobrega lastnika

Tudi na letošnji februarski seji preddvorskega občinskega sveta je beseda tekla o jezeru Črnava, saj se v okviru projekta Turizem ribjih doživetij občina resnično trudi z urejanjem zahodnega brega jezera – in ji tudi dobro uspeva. Pogovor se je nadaljeval tudi o tem, da naj bi se tokrat resnično našel kupec za zgoraj omenjeni hotel. Takrat se je govorilo o prodajni ceni slaba dva milijona evrov, občinski svetniki z županom Roblekom na čelu pa so še enkrat jasno izrazili željo, da bi se za Hotel Alma našel pravi kupec in da želijo biti vključeni v prodajni proces oziroma v razpravo, kdo bo končni kupec. Želijo si namreč nekoga, ki bo razvijal dejavnost, bo dober lastnik in bo z njim možen dialog. Ta pa je dejansko nujen, saj je zemljišče pod hotelom v občinski lasti. Ob tem so poudarili, da se občina ne more vmešavati v dogajanje okoli hotela, saj gre za zasebno lastnino, a ker je zemljišče pod hotelom občinsko, želijo dialog.

Župan: prodajalec je kršil izjavo

Župan Občine Preddvor Rok Roblek je pojasnil, da so stvari potekale zelo hitro in drugače, kot so pričakovali. Res je, da so se sicer predkupni pravici najprej odpovedali, a so B2 Kapital nagovorili tudi z dodano zahtevo, da se pred sklenitvijo dokončne odločitve kupec pride predstavit na občino. Ta se je sicer na občini oglasil, a šele ko je bil proces prodaje že zaključen. Ker do tega ni prišlo pred plačilom kupnine, so se na občini odločili, da bodo uveljavljali predkupno pravico. O nameri so obvestili prodajalca – in to še dovolj zgodaj, preden je bil posel sklenjen. »Odgovora nismo prejeli, kupnina pa je bila plačana takoj. Ker se torej ni nihče prišel izreč glede vsebin, kar smo zahtevali v potrdilu o namenski rabi, smo se takoj odzvali in prvotno izjavo preklicali. Sklenjeni pogodbi s kupcem ne oporekamo, a menimo, da je nična, vsaj dokler ne bo na mizi rešitev, kako razrešiti našo lastnino in kakšna je predlagana vsebina, o čemer bi se morali pogovarjati že prej. Prodajalec je v osnovi kršil izjavo, saj ni izpolnil določenih zahtev.«

In kdo je novi kupec

Od podjetja B2 Kapital je grad, hotel in pripadajočo zemljo (2,7 hektarja) kupilo podjetje Muraway Property s krovnim podjetjem v Švici. Kursad Erdogmus iz Turčije, prokurist podjetja, je povedal, da je njihovo tudi podjetje Mednarodna šola Ljubljana oziroma Ljubljana International School. Kot je dejal, so razmišljali o t. i. boarding schools oziroma internatih v Sloveniji. Tako so se začeli zanimati za nakup zemljišča, približno trideset kilometrov oddaljenega od Ljubljane, in se na koncu med različnimi ponudbami odločili za Preddvor. Hotel je bil v času njihovega odkupa – postopek nakupa so aprila letos zaključili – v najemu.

Ko smo ga vprašali, koliko so odšteli za vse skupaj, je odgovoril, da je to poslovna skrivnost. Za hotelom načrtujejo gradnjo internata, ki naj bi nosil ime Preddvor International School. Tudi hotel naj bi popolnoma obnovili, saj v prihodnosti upajo na vsaj štiri zvezdice. Število sob bi nadgradili – tja do petdeset. Razmišljajo tudi o bazenu in urejeni okolici. Grad bo obdržal originalni zunanji videz, kaj konkretno bo v notranjosti, še ne ve točno, je pojasnil Erdogmus. Ve pa, je poudaril, da se bo treba pogovarjati tudi z institucijami, ki so zadolžene za kulturno in zgodovinsko dediščino tovrstnih stavb in njihove okolice. Obstaja možnost, da gostinski del zunanje terase pred gradom kasneje ponovno dajo v najem – tudi o tem v podjetju že razmišljajo.

Pripravljajo koncept, več izhodišč, ki bi jih občini predstavili v nadaljevanju. Erdogmus je pojasnil, da je že slišal govorice, da naj bi nepremičnino kupili in ne naredili nič, a je poudaril, da so v svojih namerah resni in da želijo v to območje investirati. Najprej pa morajo seveda govoriti z občino, kar je še dodatno poudaril. Če bi dobili vsa dovoljenja, je pojasnil, predvidevajo, da bi lahko dela začeli izvajati v enem letu, celoten projekt pa naj bi bil pod streho v dveh letih. Ocenjujejo, da bo investicija, kakršno so si zamislili, vredna okoli dvajset milijonov evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.