Tuzelska vrata

Tuzelski kanton

Tuzla (1)

Turistični novinarji Slovenije smo se odzvali povabilu Turističnega urada Tuzelskega kantona in se pred velikonočnimi prazniki za tri dni odpravili na obisk Tuzelskega kantona, začenši z raziskovanjem mesta Tuzla.

Po velikosti je Tuzla tretje največje mesto v Bosni in Hercegovini (BiH) in sedež omenjenega kantona, bosansko Tuzlanskega kantona. V njem najdemo mesta, ki so razkošna in glamurozna, spet druga enostavnejša in skromna, ljudje pa so izjemno prijazni, odprti in srčni. Kanton sestavlja trinajst občin: Banovići, Čelić, Doboj Istok, Gračanica, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Teočak, Tuzla in Živinice. Najvišji vrh Konjuh je visok 1326 metrov. Poleg Tuzle smo si ogledali še Kladanj, Gradačac in Srebrenik.

Iz Ljubljane je pot do Tuzle z majhnim avtobusom trajala slabih osem ur. V mestu sta nas sprejela Miralem Mešković, vodja Turističnega urada Tuzelskega kantona, ter vodja Turističnega urada Tuzla Amra Jaganjac. Pivo Tuzlanski pilsner, njihovo domače žganje oziroma domača »šljiva« za dobrodošlico ter mesni okusi na krožnikih, so bili naš prvi stik z njihovo, turistom tako ljubo kulinarično ponudbo. Čevapčiči, ražnjiči, jagnjetina, teletina iz sača, nekaj krompirja za spremljavo in zelenjava. Naši želodčki so po dolgi poti »ploskali« od veselja.

Sledil je ogled mesta, kjer smo izvedeli tudi nekaj o zgodovinskih in kulturnih ter naravnih bogastvih samega kantona.

Trg svobode je glavni trg v Tuzli in tudi največji v BiH. Zavzema površino 10.500 kvadratnih metrov. Na njem najdemo kulturno-zgodovinske spomenike iz različnih zgodovinskih obdobij. Na trgu so odkrili tudi arheološko najdišče z ostanki iz neolitika. Glavno mesto na trgu pripada fontani, ki ima obliko posode za kuhanje soli. Tuzla je namreč znana tudi po svojem naravnem bogastvu – soli, zato jo ljudje poznajo pod imenom mesto na zrnu soli. Poleg še nekaterih zgodovinskih stavb, na primer Čaršijske džamije, ki datira v 16. stoletje, so na trgu tudi stavbe iz obdobja Avstro-Ogrske. Na severni strani pa je postavljena skulptura, ki simbolizira steček (videti je kot neke vrste kameni sarkofag, označuje grobišče), kjer so na marmornih ploščah izklesani ornamenti iz srednjeveških nagrobnih spomenikov.

V glavni tuzelski coni za pešce ali korzu, kot jo imenujejo, naletimo na kipa dveh velikanov, slikarja Ismeta Mujezinovića in Mehmeda - Meše Selimovića, enega najpomembnejših jugoslovanskih pisateljev. Obiskovalci Tuzle kipa radi izkoristijo za selfije.

Tik preden s promenade pridemo na Trg svobode, je tu še znameniti Trg kapija oziroma trg Tuzelska vrata. Ime je ostalo ohranjeno zaradi njegove funkcije. Govorimo namreč o enem od štirih vhodov v utrjeni del mesta, ki je bil uničen z avstro-ogrsko okupacijo leta 1878. Sam trg je znan še po enem nič kaj prijetnem dogodku iz še ne tako oddaljene zgodovine – 25. maja 1995 se je tu zgodila tragedija. Trg je bil tarča obstreljevanja z granatami in 71 ljudi je izgubilo življenje, več kot 150 pa jih je bilo ranjenih. V spomin na ta dogodek in preminule žrtve je na »vratih« spominska plošča, na kateri so zapisana imena umrlih. (Se nadaljuje)

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.