Cepič Stare trte sta pri župnišču v Zgornjih Gorjah zasadila skrbnika Jan Bizjak in Tilen Soklič. / Foto: Tina Dokl

Prejeli cepič Stare trte z Lenta

Občina Gorje je marca na slovesni prireditvi v Mariboru prejela cepič Stare trte z Lenta, ki so ga v nedeljo zasadili pri župnišču v Zgornjih Gorjah.

Zgornje Gorje – Marca so pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu opravili 43. rez Stare trte, ki je s svojimi več kot 450 leti najstarejša trta na svetu in simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije. Maribor vsako leto pokloni v dar cepiče Guinnessove rekorderke sedmim prejemnikom doma in na tujem. Letos so ga poleg Občine Gorje prejeli še Občina Braslovče, Franci Zidar – lastnik gradu Lamberg v Vojniku, Občina Vojnik, Hiša Krasna v Lokvi, Društvo Slovencev Republike Srbske Triglav iz Banjaluke (Bosna in Hercegovina), Malteška vladna kmetijska in raziskovalna ustanova za vinsko trto na Malti in Univerza Cirila in Metoda v Skopju, Inštitut za Kmetijstvo v Skopju (Severna Makedonija).

Cepič Stare trte, ki ji v Gorjah pravijo tudi trta miru, so posadili v nedeljo, ob prazniku zavetnika njihove župnije sv. Jurija. Namenili so ji posebno mesto pri župnišču v Zgornjih Gorjah. »Trta bo v naših krajih vez prijateljstva, ljubezni, dobre misli in pozitivne energije, obenem bo simbol miru in povezovanja vseh ljudi na svetu,« je dejal župan Občine Gorje Peter Torkar in še povedal, da so vlogo za pridobitev cepiča oddali že leta 2019. »Najstarejši trti na svetu se bo v prihodnje pridružila tudi ena od najstarejših trt v gorjanski občini, ki raste na domačiji pr' Poro v Spodnjih Gorjah,« je še dodal župan.

Cepič Stare trte, sorte žametovka ali modra kavčina, ki je eno izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem, sta zasadila Jan Bizjak in domačin Tilen Soklič, ki bosta za trto tudi skrbela. »Trto, ki sicer ni zahtevna rastlina, bomo letos negovali zlasti z zalivanjem in pletjem. Trenutno je zaščitena z mrežo, da se izognemo morebitnim poškodbam. Ob njej bomo postavili oporo na način brajde, kjer se bo lahko širila in bo v prihodnje poleg grozdja nudila tudi senco in prostor za prireditve. V Gorjah ima ugodne pogoje za rast, saj ima veliko sonca, obenem je zasajena v dobro zemljo, kjer ni kamenja. Letos bo najverjetneje odgnala glavni poganjek, ki ga bomo prihodnje leto na določeni višini prikrajšali, pričakujemo pa, da bo letno zrasla od enega do dva metra. V dveh do treh letih pa bi morala obrodili prve grozde,« je pojasnil Bizjak. Trto je blagoslovil domači župnik Matej Pavlič.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-8/9

sreda

-4/11

četrtek

-2/11

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 1. februar 2023

Letovanje v Izoli

ŠPORT / Zgornja Bela, 1. februar 2023

Telovadba za najlepša leta

GLEDALIŠČE / Kranj, 1. februar 2023

Dr. Prešeren

RAZSTAVE / Radovljica, 1. februar 2023

Darilo ledene dobe

RAZSTAVE / Kranj, 1. februar 2023

Poezija v podobah

OBVESTILA / Kranj, 1. februar 2023

Trening moči in raztezanja

DELAVNICE / Tržič, 2. februar 2023

Oblikovanje osebnega finančnega načrta

GLEDALIŠČE / Kranj, 2. februar 2023

Dr. Prešeren

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.