Robert Golob, predsednik Gibanja Svoboda, se je zaradi izolacije v Ljubljano javljal po videokonferenci. / Foto: Tina Dokl

Golob za hitro sestavo vlade

Zbrali smo prve komentarje strank, ki jim delni izidi volitev napovedujejo uvrstitev v državni zbor. Predsednik zmagovalnega Gibanja Svoboda Robert Golob si želi vlado sestaviti v rekordnem času.

Ljubljana – V volilnem štabu Gibanja Svoboda je bilo v nedeljo zvečer veselo že takoj po zaprtju volišč, ko so rezultati vzporednih volitev, ki jih je za TV Slovenija in POP TV pripravila agencija Mediana, nakazali njihovo prepričljivo zmago. Izmerili so jim namreč skoraj 36 odstotkov, SDS pa dobrih 22 odstotkov. Predsednik stranke dr. Robert Golob se je iz izolacije zaradi okužbe s koronavirusom javil na daljavo. »Danes ljudje plešejo, jutri se začne nov dan,« je dejal predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob in napovedal, da bodo že v ponedeljek začeli trdo delati, da upravičijo zaupanje volivcev. »To je naša zaveza tistim, ki so nas danes podprli,« je poudaril Golob, ki ni skrival navdušenja nad visoko volilno udeležbo.

Kasneje v volilnem večeru je Golob povedal, da želi vlado sestaviti v rekordnem času. »Ne vidim nobene potrebe, da bi že takoj na začetku sestavljali široko vlado, če razmere temu ne bodo naklonjene,« je povedal. Za zagotovitev absolutne večine v državnem zboru mu sicer zadošča že koalicija s SD.

Podpredsednica stranke Marta Kos je volilno zmago označila za zmago demokracije in dodala, da naj volilni dan prinese novo vlado, ki bo Sloveniji vrnila demokracijo, politično kulturo, ki bo povezovala, in ne razdvajala, neodvisnost šolstva, sodstva, svobodo medijev, normalno delovanje kulture in kulturnih ustvarjalcev. Kot je dejala, bo potreben tudi družbeni dogovor, ki nikogar ne bo pustil zadaj, ki bo spoštljiv do vseh ljudi, ne glede na to, od kod prihajajo. Zagotovila je, da ne bodo delali za strankarske interese, interese posameznikov ali drugih držav, temveč bodo delali za vse državljane in vse prebivalce Slovenije.

Verjetna nova poslanka Andreja Kert iz Kranja je ocenila, da prepričljiva volilna zmaga Gibanja Svoboda ni presenečenje. »Prepričana sem, da vsi želimo živeti svobodno v demokratični družbi, da bomo spoštovali eni drugega. To je bilo ljudem zadosti, da so šli na volišča in povedali, kaj si želijo. Sama imam zelo širok diapazon znanja in vedenja, in če bom res poslanka, bo prva stvar, kar je tudi moje osnovno poslanstvo, da se bom borila za pravno državo in da izkoreninimo ta način vladanja, ki se je vtikalo v gospodarstvo, javne institucije, sodstvo ... To moramo spremeniti in upam, da bomo to dosegli že na začetku mandata,« je povedala.

Predsednik SDS Janez Janša je v prvem odzivu čestital relativnemu zmagovalcu volitev in ocenil, da so volitve pokazale naveličanost državljanov nad dozdajšnjo opozicijo, ki »so jo praktično pometli iz parlamenta«. Kot je poudaril, bo SDS po teh volitvah še močnejša, saj je v državnem zboru prejela več poslanskih mandatov, kot jih ima zdaj. Spomnil je, da je bila stranka pred dvema letoma pred dilemo, ali naj gre na predčasne volitve, kjer bi po njegovi oceni verjetno zmagala z veliko razliko, ali pa se žrtvuje, sestavi koalicijo in se takoj spopade z epidemijo covida-19. »In od takrat naprej smo bili trd boj z rezultati, ki so vidni in razpoznavni, seveda pa niso bili prav toplo pozdravljeni v slovenskih medijih. Vse to je vplivalo na same rezultate,« je dejal. Tistemu, ki bo sestavljal novo vlado, je zaželel, da bi bil uspešen in da sestavi trdno vlado in ekipo, ki bo delala za celo Slovenijo, ne samo za nekatere. Pri tem je SDS pripravljena pomagati, ne glede na to, kje bodo, je še dejal Janša, ki je tudi pozdravil visoko volilno udeležbo in izrazil željo, da bi bila tako visoka ali še višja na vseh volitvah.

V NSi, ki je verjetno dobila poslanca več, kot ga ima sedaj, so z volilnim rezultatom zelo zadovoljni. »Na olimpijskih igrah smo osvojili želeno medaljo,« je dejal predsednik stranke Matej Tonin, tudi sam izvoljen za poslanca. V novem sklicu državnega zbora bodo po njegovih pričakovanjih opozicijska stranka, v tem primeru pa ne bodo delovali razdiralno in nasprotnikom ne bodo metali polen pod noge, je napovedal. »Metanje polen pod noge te pripelje izven parlamenta, tako da računajte na konstruktivnost NSi. Tu smo na voljo Sloveniji za to, da bodo stvari jutri boljše,« je še dejal.

Tanja Fajon, predsednica SD, je zagotovila, da bodo v novi trdni levosredinski vladi faktor stabilnosti. »Smo zanesljiva izbira, stranka, ki ima dolgoletno tradicijo, in delali bomo, kar smo si začrtali, ter skrbeli za to, da bo v državi dobro za vse ljudi, posebej pa za tiste, ki so ranljivi. Skrbeli bomo, da v naši državi obudimo demokracijo, da se znova spoštujejo zakoni, ustava, da se sliši glas ljudstva, da okrepimo zavezništvo s civilno družbo. Ponosna sem na Slovenijo, ker je obrnila nov list,« je povedala.

Koordinator Levice Luka Mesec je sporočil, da se je celoten izvršni odbor zaradi slabšega volilnega rezultata od pričakovanj odločil svetu stranke ponuditi odstop. »Pogovorili se bomo o tem, kaj je šlo narobe. Je pa dejstvo, da rezultat ni takšen, kot smo ga pričakovali,« je dejal. Pozdravil je splošni volilni izid volitev, »ki kaže, da se je Slovenija odločila, da ne gre po poti Madžarske«. Napovedal je še, da se bodo kljub okrnjeni ekipi kot doslej borili za stvari, ki so jih napovedali v kampanji – za stanovanja, podnebje, ekonomsko demokracijo, proti draginji in za ohranitev javnega zdravstva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. junij 2022

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Preddvor, 28. junij 2022

Korenine Slovencev in Preddvor v preteklosti

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Izlet Vojsko–Hudournik

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

OBVESTILA / Kranj, 7. julij 2022

Srečanje gorenjskih upokojencev

IZLETI / Kranj, 9. julij 2022

Izlet v neznano

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Participativni proračun ostaja / 08:42, 27. junij

Rajši cesto do doma starostnikov uredite. Sramota sredi Radovljice. Pa cesto do zbirnega centra Komanala Radovljica. Človeka mine, da bi odp...

Zaznamovali četrt stoletja veteranske organizacije / 19:34, 26. junij

Ah ja. Šurc in samostojna Slovenija. Dva pojma, ki strižeta za kar nekaj kilometrov.

Novi fašizem / 07:53, 25. junij

Indija in demokracija? Kastni sistem in demokracija? Mogoče pa res. V Sloveniji že gremo po tej poti. Sicer pa, mogoče sta pa LBGTQ in femin...

Ukrepi zoper visoke cene goriv / 08:52, 24. junij

Omejevanje cen na avtocestah v času glavne sezone je bedarija, ki smo jo izvesti samo Butalci. Tranzit polni naše avtoceste, mi pa nimamo od tega nič. Butale par excellence.

Od danes goriva spet dražja / 22:12, 22. junij

Tega je kriv predsednik vlade. Podražitev bi se morala oznaniti eno uro pred uradno veljavnostjo. Pri njem bodo same podražitve in nobenih b...

Od danes goriva spet dražja / 09:11, 22. junij

Kaj naj rečem.
Med prejšnjo vlado nismo bili Slovenci cigani pa tud pump nismo zapiral !!!

Od danes goriva spet dražja / 09:39, 21. junij

Slovenci smo cigani, to je znano. Ampak, da so nekateri tako pokvarjeni, da gredo zapret bencinske zaradi par milijončkov in pokazat na tiso...