V soboto so med obiskovalce razdelili največjo čokolado v Sloveniji, in sicer stokilogramsko čokolado Gorenjke iz Lesc. / Foto: Tina Dokl

Festival za ljubitelje čokolade

Na devetem Festivalu čokolade v Radovljici se je predstavilo dvajset čokoladnic iz Slovenije, Hrvaške in Italije, med njimi tudi nekaj novih ponudnikov. Za degustacijo je bilo na voljo več kot 150 izdelkov, od različnih vrst čokolade in pralinejev, truflov, piškotov in čokoladnih minjonov do sadja v čokoladi.

Radovljica – Dvodnevni kulinarični festival, ki je minuli konec tedna poskrbel za pravo čokoladno doživetje, je letos po besedah Kaje Beton, v. d. direktorice zavoda Turizem in kultura Radovljica, organizatorja dogodka, privabil približno dvajset tisoč ljubiteljev čokolade. Dogajanje s kulinaričnimi delavnicami, nastopi znanih imen, programom animacije za otroke ter degustacijo te sladke razvade je bilo zgoščeno v Baročnem parku, v mestnem jedru pa je bila na voljo tudi ponudba radovljiške kulinarike, vrata so odprli muzeji in galerije. »Letos je bilo moč okušati le čokolado, drugih slaščic tokrat ni bilo,« je dejala Betonova.

V soboto so med obiskovalce razdelili največjo čokolado v Sloveniji – stokilogramsko čokolado iz Gorenjke, ki letos praznuje stoti jubilej. »Mlečna čokolada je imela 30-odstotni delež kakava, vsebovala je 35 kilogramov skrbno izbranih lešnikov. V dolžino je merila 2,5 metra, široka je bila en meter in debela štiri centimetre,« je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi Nina Rus Turuk.

Pred začetkom festivala so tudi tokrat izbrali naj pralineje. Na tekmovanje se je prijavilo pet slovenskih čokoladnic, vsaka z dvema pralinejema. Okušala sta jih ustanovitelj in lastnik čokoladnice Zotter v Avstriji Josef Zotter, ki je pohvalil tehnološko dovršenost vseh prispelih pralinejev, in njegova hči Julia Zotter, ki je bila presenečena nad raznolikostjo izdelkov.

Najbolje ocenjena je bil bio ajdov hrustljavi praline iz čokoladnice Radolška čokolada v Radovljici. »Naš zmagovalni izdelek je sestav­ljen iz treh komponent, poleg hrustljave ajde v mlečni čokoladni kremi vsebuje še ganaš iz karamele s kančkom kamene soli in pomarančne lupine. Vmes je tanka plast, ki prepreči, da bi vlaga ganaša dosegla ajdo. S tehnološkega vidika je bilo najtežje ohraniti ravno hrustljavost ajde,« je pojasnila Nataša Mikelj, lastnica čokoladnice Radolška čokolada, in dodala: »Za dovršenost pralineja, ki je v celoti ročno izdelan, porabimo dva dneva, pri tem pa uporabljamo le sestavine iz lokalnega okolja.«

Drugo mesto sta si delila strastna pasijonka iz čokoladnice Bon Bon Čokoladni atelje iz Kamnika in praline olivija iz Čokoladnice Lucifer iz Velenja. »Olivija je izdelana iz oljčnega olja, limoninega soka in bazilike, razvita je bila v poklon slovenskim surovinam,« je povedala Valerija Kumar iz Čokoladnice Lucifer. Nika Svetec iz Bon Bon Čokoladnega atelja, je pojasnila, da je posebnost njihovih pralinejev barvitost. »Vsak naš praline je kot mini sladica, ki vzbudi prijetne občutke,« je dejala. Njen bananin piškotek se je skupaj s pralinejem karamela z okusom zaseke iz Čokoladnice Molinet iz Krope uvrstil na tretje mesto. »Okus iz čokolade, karamele in zaseke je sladko-slan, na koncu pa začutiš priokus dima,« je pojasnil Maks Pogačnik iz Čokoladnice Molinet, ki je za to priložnost pripravil tudi poseben medenjak.

Obiskovalko Silvo Brezar iz Bašlja je najbolj prepričal praline z okusom limone, sicer pa najraje poseže po čokoladi ledenki. Festivala se je prvič udeležila Tina Frangež iz okolice Ptuja. »Pokusila sem praline z višnjevim likerjem, všeč so mi bili tisti z mandlji, arašidi, okusom jabolčnega zavitka in tiramisuja,« je dejala. Prvič sta prišla tudi Mojca in Robert Urbančič iz Dobrove. »V povprečju pojem eno do dve čokoladi na teden, všeč so mi tiste s sadnimi dodatki,« je povedala Urbančičeva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

RAZSTAVE / Radovljica, 1. julij 2022

Monologi 1969–2019

PREDAVANJA / Visoko, 1. julij 2022

Franja Tavčar osebno

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 2. julij 2022

Sladoledni dan v Bistrici

PREDAVANJA / Gorenjska, 2. julij 2022

O pisatelju Orhanu Pamuku

GLASBA / Vrba, 2. julij 2022

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom

PRIREDITVE / Šenčur, 2. julij 2022

Srečanje godb v Šenčurju

OBVESTILA / Kranj, 5. julij 2022

Še nekaj prostih mest

 

 
 

 

 
 
 

Tudi v Radovljici višje cene za pomoč na domu / 21:15, 30. junij

Bo kdaj na Bledu za Blejce kakšen dom starejših občanov? A so tam samo za draga stanovanja .... ? Pa Občini Gorje, Bohn tudi brez ! Namreč,...

Participativni proračun ostaja / 19:08, 30. junij

Kako je z zakloniščem v Gradnikovi? Namreč, ga ni več. Tam je lep blok, z lepimi novimi stanovanji ? Se je to res lahko zgodilo? Ali v zemlj...

O izzivih, ki so pred nami / 16:40, 30. junij

V naši državi sami ustvarimo 85% elektrike, 15% pa jo uvozimo, zato ni prav nobenega vzroka, da se podraži. Na naše proizvajalce elektrike n...

O izzivih, ki so pred nami / 18:17, 28. junij

Primož: ej Pavle, a si že slišal, da bodo na GEN-I kmalu popravili cenike za elektriko ?

Wojciechowski: ma, sam da ne bodo podražil.

O izzivih, ki so pred nami / 10:52, 28. junij

TEŠ bo še dolgo kuril lignit. Upam, da ga nekoč predelajo na biomaso, kot recimo delajo v Angliji. Verjetnost je majhna, ker bomo gradili na...

Od danes goriva spet dražja / 09:32, 28. junij

Sestra v ambulanti kliče bolnike: "GOLOB, Medved, Čuk, Tič, Volk ?" Eden od pacientov se oglasi: "Sestra, kdaj bomo pa ljudje prišli na vrst...

O izzivih, ki so pred nami / 09:26, 28. junij

Na koncu bo še TEŠ - 6 odlična naložba... Nemci so že pozabli na zeleni preboj in kurblajo termoelektrarne!Sicer pa, moja mama so djal, prih...