V soboto so med obiskovalce razdelili največjo čokolado v Sloveniji, in sicer stokilogramsko čokolado Gorenjke iz Lesc. / Foto: Tina Dokl

Festival za ljubitelje čokolade

Na devetem Festivalu čokolade v Radovljici se je predstavilo dvajset čokoladnic iz Slovenije, Hrvaške in Italije, med njimi tudi nekaj novih ponudnikov. Za degustacijo je bilo na voljo več kot 150 izdelkov, od različnih vrst čokolade in pralinejev, truflov, piškotov in čokoladnih minjonov do sadja v čokoladi.

Radovljica – Dvodnevni kulinarični festival, ki je minuli konec tedna poskrbel za pravo čokoladno doživetje, je letos po besedah Kaje Beton, v. d. direktorice zavoda Turizem in kultura Radovljica, organizatorja dogodka, privabil približno dvajset tisoč ljubiteljev čokolade. Dogajanje s kulinaričnimi delavnicami, nastopi znanih imen, programom animacije za otroke ter degustacijo te sladke razvade je bilo zgoščeno v Baročnem parku, v mestnem jedru pa je bila na voljo tudi ponudba radovljiške kulinarike, vrata so odprli muzeji in galerije. »Letos je bilo moč okušati le čokolado, drugih slaščic tokrat ni bilo,« je dejala Betonova.

V soboto so med obiskovalce razdelili največjo čokolado v Sloveniji – stokilogramsko čokolado iz Gorenjke, ki letos praznuje stoti jubilej. »Mlečna čokolada je imela 30-odstotni delež kakava, vsebovala je 35 kilogramov skrbno izbranih lešnikov. V dolžino je merila 2,5 metra, široka je bila en meter in debela štiri centimetre,« je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi Nina Rus Turuk.

Pred začetkom festivala so tudi tokrat izbrali naj pralineje. Na tekmovanje se je prijavilo pet slovenskih čokoladnic, vsaka z dvema pralinejema. Okušala sta jih ustanovitelj in lastnik čokoladnice Zotter v Avstriji Josef Zotter, ki je pohvalil tehnološko dovršenost vseh prispelih pralinejev, in njegova hči Julia Zotter, ki je bila presenečena nad raznolikostjo izdelkov.

Najbolje ocenjena je bil bio ajdov hrustljavi praline iz čokoladnice Radolška čokolada v Radovljici. »Naš zmagovalni izdelek je sestav­ljen iz treh komponent, poleg hrustljave ajde v mlečni čokoladni kremi vsebuje še ganaš iz karamele s kančkom kamene soli in pomarančne lupine. Vmes je tanka plast, ki prepreči, da bi vlaga ganaša dosegla ajdo. S tehnološkega vidika je bilo najtežje ohraniti ravno hrustljavost ajde,« je pojasnila Nataša Mikelj, lastnica čokoladnice Radolška čokolada, in dodala: »Za dovršenost pralineja, ki je v celoti ročno izdelan, porabimo dva dneva, pri tem pa uporabljamo le sestavine iz lokalnega okolja.«

Drugo mesto sta si delila strastna pasijonka iz čokoladnice Bon Bon Čokoladni atelje iz Kamnika in praline olivija iz Čokoladnice Lucifer iz Velenja. »Olivija je izdelana iz oljčnega olja, limoninega soka in bazilike, razvita je bila v poklon slovenskim surovinam,« je povedala Valerija Kumar iz Čokoladnice Lucifer. Nika Svetec iz Bon Bon Čokoladnega atelja, je pojasnila, da je posebnost njihovih pralinejev barvitost. »Vsak naš praline je kot mini sladica, ki vzbudi prijetne občutke,« je dejala. Njen bananin piškotek se je skupaj s pralinejem karamela z okusom zaseke iz Čokoladnice Molinet iz Krope uvrstil na tretje mesto. »Okus iz čokolade, karamele in zaseke je sladko-slan, na koncu pa začutiš priokus dima,« je pojasnil Maks Pogačnik iz Čokoladnice Molinet, ki je za to priložnost pripravil tudi poseben medenjak.

Obiskovalko Silvo Brezar iz Bašlja je najbolj prepričal praline z okusom limone, sicer pa najraje poseže po čokoladi ledenki. Festivala se je prvič udeležila Tina Frangež iz okolice Ptuja. »Pokusila sem praline z višnjevim likerjem, všeč so mi bili tisti z mandlji, arašidi, okusom jabolčnega zavitka in tiramisuja,« je dejala. Prvič sta prišla tudi Mojca in Robert Urbančič iz Dobrove. »V povprečju pojem eno do dve čokoladi na teden, všeč so mi tiste s sadnimi dodatki,« je povedala Urbančičeva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

delno oblačno
vlažnost: 63 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

1/13

sreda

0/11

četrtek

-2/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Škofja Loka, 17. april 2024

O ukvarjanju s homeopatijo

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 18. april 2024

Digitalna tehnologija, družabne igre, zdravi odnosi

IZLETI / Naklo, 18. april 2024

S kolesom v Otoče

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Milje, 18. april 2024

Koncert citrark Notice

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

PRIREDITVE / Jesenice, 19. april 2024

Mladost mesta rdečega prahu

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?