Okoljevarstveno dovoljenje na odlagališču predvideva ureditev odvodnjavanja, ozelenitev in postavitev ograje.

Čakajo na pravnomočnost

Po izdanem okoljevarstvenem dovoljenju za zapiranje odlagališča v Suhadolah se v Komendi nadejajo, da bodo kmalu lahko začeli sanacijo.

Komenda – V občini Komenda se že pripravljajo na zapiranje odlagališča inertnih odpadkov. Kot je znano, je ministrstvo za okolje in prostor izdalo okoljevarstveno dovoljenje, ki predvideva zapiranje s prekrivanjem, za kar so si v Komendi ves čas prizadevali, saj gre za bistveno cenejšo možnost, kot je odvoz odpadkov, ki bi po pridobljenih ocenah stal več kot deset milijonov evrov.

Oba preostala lastnika zemljišč na območju nekdanjega odlagališča sta se na izdano okoljevarstveno dovoljenje pritožila. Kot je na zadnji seji občinskega sveta povedala direktorica občinske uprave Majda Ravnikar, lastnika vztrajata, da se odpadki z odlagališča odpeljejo, kar bi jima omogočilo takojšnjo gradnjo, ki po zdaj predvideni rešitvi ni mogoča, saj okoljevarstveno dovoljenje predvideva izvajanje desetletnega monitoringa in s tem tudi moratorija na posege v zemljišče. Občina je sicer lastnikoma ponudila tudi možnost zavezujoče ponudbe za odkup zemljišč oz. da sama kjerkoli v Sloveniji najdeta nadomestna zemljišča, ki bi jih občina nato odkupila in nato menjala z zemljišči na odlagališču, a na nobeno možnosti nista pristala. Kot je sicer povedala Ravnikarjeva, pričakujejo, da bo ministrstvo do konca meseca odločilo o pritožbah in bo nato okoljevarstveno dovoljenje postalo izvršljivo.

To bi občini omogočilo sanacijo odlagališča, ki poleg monitoringa predvideva ureditev odvodnjavanja in ozelenitev ter postavitev dvometrske ograje, ki bo varovala območje. Po zdaj pridobljenih ponudbah bi takšna sanacija stala okoli 320 tisoč evrov in bi bila lahko izvedena še letos.

Na vprašanje svetnikov, ali bi sanirano odlagališče vseeno lahko na neki način uporabili, denimo za postavitev sončne elektrarne, na občinski upravi odgovarjajo, da se tudi na ministrstvu za okolje in prostor nagibajo k temu, da bi v takšnih primerih uzakonili to možnost. Občina pa bi s sredstvi za najemnino lahko financirala stroške monitoringa.

V Komendi sicer še vedno pričakujejo dobrih 2,8 milijona evrov zaseženih sredstev. Kot je dejala direktorica komendske občinske uprave, jih je Finančna uprava po deblokadi računa že nakazala inšpektoratu, ta pa jih po njihovem mnenju nezakonito zadržuje, zato je občina konec marca vložila nasprotno izvršbo zoper vračilo sredstev in izplačilo zamudnih obresti.

Za pojasnilo smo poprosili tudi ministrstvo za okolje in prostor, s katerega so sporočili, da je bilo v ponovnem odločanju občini sicer ugodeno glede ustavitve finančne izvršbe, medtem ko je bila zahteva za vrnitev sredstev zavrnjena. »Inšpektorat za okolje in prostor ugotavlja, da pogoji za vračilo izterjanih sredstev upravljavcu odlagališča niso izpolnjeni, saj inšpekcijska odločba ni izvršena, prav tako pa okoljevarstveno dovoljenje za čas zapiranja odlagališča inertnih odpadkov Suhadole in po njegovem zaprtju, ki je bilo izdano 28. 2. 2022 še ni pravnomočno,« so pojasnili in dodali, da bo inšpektorica po tem, ko je že prejela izjavo občine o izjasnitvi o ugotovitvah v postopku, ponovno odločila v postopku izdaje sklepa o založitvi sredstev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/20

torek

5/25

sreda

8/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...

V spomin na Andreja Demšarja / 15:16, 3. oktober

Besna sem, ker o takih prireditvah ni 'javnega' obvestila. Kako naj vem....
Hvala tudi ženi IVANKI za varstvo...... za vso dobroto. <3

V spomin na Andreja Demšarja / 15:12, 3. oktober

Žal nismo seznanjeni, da se je to dogajalo. Kaj naj spremljamo, da bomo seznanjeni s takšno prireditvijo.... Vse dobro 'atu' in ženi Ivanki, ki sta varovala naše otroke....... <3 <3

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 06:45, 3. oktober

Če mene vprašate(pa me ne), mi je 100x bolj všeč kozouc nafilan s snopi žita ali senom. Tole se mi zdi posiljeno.Če je slučajno komu to všeč...