V torek so v Poljanah simbolično prerezali trak ob zaključku projekta povečanja poplavne varnosti Poljanske Sore na območju Poljan. Od leve proti desni: Milan Čadež, Andrej Vizjak in Igor Kržišnik z občine. / Foto: Gorazd Kavčič

Poljane že poplavno varnejše

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je v torek obiskal Poljansko dolino, kjer so simbolično predali namenu pridobitve za večjo poplavno varnost Poljan, nato pa si je v Železnikih ogledal še urejanje protipoplavnih nasipov ob Selški Sori.

Aleš Zalar, direktor RTC Zatrnik: »Po dveh letih je bila zadeva pripeljana tako daleč, da so vendarle morali pokazati odkrite karte, zato vsaj vemo, pri čem smo.«

Poljane, Železniki – Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak ter župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež sta v torek v Poljanah simbolično prerezala trak ob zaključku projekta, v okviru katerega so izvedli vrsto ureditev za povečanje poplavne varnosti Poljanske Sore na območju Poljan. V Železnikih se je nato sestal še z županom Občine Železniki Antonom Luznarjem in si ogledal urejanje protipoplavnih nasipov ob reki Sori.

Za poplavno varnost več kot tri milijone evrov

Projekt, vreden 3,3 milijona evrov, je po besedah župana Milana Čadeža obsegal ureditev sotočja Hotoveljščice in Poljanske Sore s kopališčem na vzhodnem delu, premik struge Poljanske Sore na sotočju, gradnjo novega mostu čez Soro ter ureditev in poglobitev struge Ločivnice. Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, so na ta način znižali višinski nivo maksimalnih poplavnih vod Poljanske Sore in pritokov ter izboljšali hidravlične lastnosti na vplivnem območju Poljan in bližnjih naselij. Pogodbena vrednost gradbenih del je znašala 2,9 milijona evrov, višja končna vrednost izvedenih del pa je po pojasnilu ministrstva posledica dodatnih del, ki so se pokazala med samo gradnjo in zaradi katerih je bilo treba prilagoditi tudi projektantske rešitve. Projekt so financirali iz sredstev sklada za vode, Občina Gorenja vas - Poljane pa je prispevala 850 tisoč evrov. Največji prispevek lokalne skupnosti sicer Vizjak vidi v pridobivanju potrebne dokumentacije in dovoljenj. »Dobro sodelovanje z občino in občani pri takih projektih je ključno,« je poudaril in dodal, da je prav omenjeni projekt v Poljanah primer dobre prakse, zato si prizadevajo takšne sporazume z občinami sklepati tudi pri drugih podobnih projektih in jih tako pospešiti. Ob tem je župan spomnil, da so se projekta protipoplavne ureditve Poljan na občini lotili takoj po poplavah leta 2014. »Idejno zasnovo smo pripravili do konca tistega leta, nato pa je sledilo petletno obdobje pridobivanja potrebne dokumentacije in dovoljenj.« Gradnjo so začeli leta 2018, končali pa oktobra lani, je še razložil župan.

Varnejši bodo tudi v Železnikih

Minister Vizjak si je ogledal tudi izvajanje protipoplavnih ureditev na Selški Sori v Železnikih. V okviru prve faze projekta, ki ga vodi Direkcija RS za vode, ta čas urejajo prvi odsek od Alplesovega jezu do Domela pa tudi pritoke Češnjica, Dašnica in Prednja Smoleva. Kot je dejal minister, je na žalost minilo kar petnajst let od poplav leta 2007 do začetka gradnje, a so projekt po številnih zapletih pri pridobivanju dovoljenj vendarle pripeljali do izvedbe. »Veseli me, da dela kljub razmeram v gradbeništvu in širše potekajo nemoteno,« je poudaril. Glede izdaje delnega gradbenega dovoljenja za edini manjkajoči odsek od Dermotovega jezu do Dolenčevega jezu, kjer je bil pred doseženo pravnomočnostjo sprožen upravni spor, je minister povedal, da bo po novem gradbenem zakonu, ki bo v veljavo stopil junija, na omenjenem odseku možno graditi že na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja in ne bo treba čakati na pravnomočnost. Izvajalec bo prvo, 11,5 milijona evrov vredno fazo končal predvidoma avgusta prihodnje leto. Projekt, ki v drugi fazi zajema še gradnjo zadrževalnika pod Sušo, je izrednega pomena ne le za Železnike, pač pa tudi za večjo poplavno varnost Škofje Loke in krajev, ki ležijo dolvodno, je še poudaril Vizjak.

Tudi župan Železnikov Anton Luznar je zadovoljen, da dela potekajo intenzivno. Kot je pojasnil, izvajalci že gradijo tudi dostop z Domelovega parkirišča do struge, zato se bo kmalu začela tudi gradnja na drugem odseku od Domela do Dermotovega jezu. Za potrebe rekonstrukcije mostu na regionalni cesti čez Češnjico urejajo začasni nadomestni most; po besedah župana naj bi bil ta teden komisijski pregled, nato pa naj bi ga predali v uporabo. Povedal je še, da naj bi se 19. aprila začela tudi vzdrževalna dela v javno korist pri načrtovani pregradi pod Sušo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 06:29, 25. september

Slovenci si svobodo razlagamo drugače kot ostali narodi. Zato smo tako drugačni od drugih. Zato ne bomo nikoli velik narod.

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,