V torek so v Poljanah simbolično prerezali trak ob zaključku projekta povečanja poplavne varnosti Poljanske Sore na območju Poljan. Od leve proti desni: Milan Čadež, Andrej Vizjak in Igor Kržišnik z občine. / Foto: Gorazd Kavčič

Poljane že poplavno varnejše

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je v torek obiskal Poljansko dolino, kjer so simbolično predali namenu pridobitve za večjo poplavno varnost Poljan, nato pa si je v Železnikih ogledal še urejanje protipoplavnih nasipov ob Selški Sori.

Aleš Zalar, direktor RTC Zatrnik: »Po dveh letih je bila zadeva pripeljana tako daleč, da so vendarle morali pokazati odkrite karte, zato vsaj vemo, pri čem smo.«

Poljane, Železniki – Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak ter župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež sta v torek v Poljanah simbolično prerezala trak ob zaključku projekta, v okviru katerega so izvedli vrsto ureditev za povečanje poplavne varnosti Poljanske Sore na območju Poljan. V Železnikih se je nato sestal še z županom Občine Železniki Antonom Luznarjem in si ogledal urejanje protipoplavnih nasipov ob reki Sori.

Za poplavno varnost več kot tri milijone evrov

Projekt, vreden 3,3 milijona evrov, je po besedah župana Milana Čadeža obsegal ureditev sotočja Hotoveljščice in Poljanske Sore s kopališčem na vzhodnem delu, premik struge Poljanske Sore na sotočju, gradnjo novega mostu čez Soro ter ureditev in poglobitev struge Ločivnice. Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, so na ta način znižali višinski nivo maksimalnih poplavnih vod Poljanske Sore in pritokov ter izboljšali hidravlične lastnosti na vplivnem območju Poljan in bližnjih naselij. Pogodbena vrednost gradbenih del je znašala 2,9 milijona evrov, višja končna vrednost izvedenih del pa je po pojasnilu ministrstva posledica dodatnih del, ki so se pokazala med samo gradnjo in zaradi katerih je bilo treba prilagoditi tudi projektantske rešitve. Projekt so financirali iz sredstev sklada za vode, Občina Gorenja vas - Poljane pa je prispevala 850 tisoč evrov. Največji prispevek lokalne skupnosti sicer Vizjak vidi v pridobivanju potrebne dokumentacije in dovoljenj. »Dobro sodelovanje z občino in občani pri takih projektih je ključno,« je poudaril in dodal, da je prav omenjeni projekt v Poljanah primer dobre prakse, zato si prizadevajo takšne sporazume z občinami sklepati tudi pri drugih podobnih projektih in jih tako pospešiti. Ob tem je župan spomnil, da so se projekta protipoplavne ureditve Poljan na občini lotili takoj po poplavah leta 2014. »Idejno zasnovo smo pripravili do konca tistega leta, nato pa je sledilo petletno obdobje pridobivanja potrebne dokumentacije in dovoljenj.« Gradnjo so začeli leta 2018, končali pa oktobra lani, je še razložil župan.

Varnejši bodo tudi v Železnikih

Minister Vizjak si je ogledal tudi izvajanje protipoplavnih ureditev na Selški Sori v Železnikih. V okviru prve faze projekta, ki ga vodi Direkcija RS za vode, ta čas urejajo prvi odsek od Alplesovega jezu do Domela pa tudi pritoke Češnjica, Dašnica in Prednja Smoleva. Kot je dejal minister, je na žalost minilo kar petnajst let od poplav leta 2007 do začetka gradnje, a so projekt po številnih zapletih pri pridobivanju dovoljenj vendarle pripeljali do izvedbe. »Veseli me, da dela kljub razmeram v gradbeništvu in širše potekajo nemoteno,« je poudaril. Glede izdaje delnega gradbenega dovoljenja za edini manjkajoči odsek od Dermotovega jezu do Dolenčevega jezu, kjer je bil pred doseženo pravnomočnostjo sprožen upravni spor, je minister povedal, da bo po novem gradbenem zakonu, ki bo v veljavo stopil junija, na omenjenem odseku možno graditi že na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja in ne bo treba čakati na pravnomočnost. Izvajalec bo prvo, 11,5 milijona evrov vredno fazo končal predvidoma avgusta prihodnje leto. Projekt, ki v drugi fazi zajema še gradnjo zadrževalnika pod Sušo, je izrednega pomena ne le za Železnike, pač pa tudi za večjo poplavno varnost Škofje Loke in krajev, ki ležijo dolvodno, je še poudaril Vizjak.

Tudi župan Železnikov Anton Luznar je zadovoljen, da dela potekajo intenzivno. Kot je pojasnil, izvajalci že gradijo tudi dostop z Domelovega parkirišča do struge, zato se bo kmalu začela tudi gradnja na drugem odseku od Domela do Dermotovega jezu. Za potrebe rekonstrukcije mostu na regionalni cesti čez Češnjico urejajo začasni nadomestni most; po besedah župana naj bi bil ta teden komisijski pregled, nato pa naj bi ga predali v uporabo. Povedal je še, da naj bi se 19. aprila začela tudi vzdrževalna dela v javno korist pri načrtovani pregradi pod Sušo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

delno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/19

torek

6/25

sreda

7/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nasveti pred kurilno sezono / 13:46, 4. oktober

Letos se bo kurilo vse kar je viška po kleteh: krpe, plastika, kante, gume, zeleni obrez... To bo veselje gledat po vasi kaj se kadi iz dimnika.

Žan Košir kmalu na sneg / 07:15, 4. oktober

Gorenjci niso za ekipne športe. Le zakaj?

Je tudi na Gorenjskem ogrožena preskrba z zdravili / 07:14, 4. oktober

Ne se hecat. Za nekatere je obisk lekarne št.1 v tednu.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...