Prostore novega doma za starejše si je v družbi župana in poslovne direktorice Senecure Slovenija ogledal tudi minister Janez Cigler Kralj. / Foto: Gorazd Kavčič

Odprtje doma maja, na dan zmage

Prvega stanovalca bodo v domu starejših občanov Žiri sprejeli 9. maja – na dan zmage, kot je poudarila poslovna direktorica SeneCure Slovenija Sanda M. Gavranovič. Ob dnevu odprtih vrat v torek pa so v domu gostili tudi ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja.

Žiri – Vrata novega Doma za starejše v Žireh so v torek prvič odprli tudi širši javnosti. Mnogi občani so si tako z zanimanjem ogledali nove prostore, v katerih je na voljo šestdeset postelj za starejše, večinoma v enoposteljnih sobah. Po težavah s pridobivanjem kadrov je zdaj Sanda M. Gavranovič vendarle lahko napovedala, da bodo prve stanovalce začeli sprejemati v maju, in sicer bodo z obstoječimi kadri lahko za začetek zapolnili dva oddelka z dvajsetimi stanovalci, od tega je en navaden oddelek, en pa za osebe z demenco. S postopnim dopolnjevanjem kadrovske ekipe doma računajo, da bi dom zapolnili do oktobra. Glede na doslej prejete vloge za sprejem v dom čaka 167 starejših, a si vsi za zdaj še ne želijo bivati v domu, zato ne pričakujejo težav pri vseljevanju, je zagotovila Sanda M. Gavranovič.

»Ob prevzemu resorja smo si med ključnimi prioritetami na prvem mestu zastavili ureditev celovite skrbi za starejše,« je ob dnevu odprtih vrat poudaril minister Cigler Kralj. Ob tem so se zavedali, da v Sloveniji ne samo, da ni dovolj namestitev v domovih za starejše, ampak je težava tudi pomanjkanje kadra oziroma izgorelost zaposlenih v obstoječih domovih. »Kadrovskega izziva smo se zato lotili večplastno, pri čemer vsi ukrepi nimajo kratkoročnega učinka. Najbolj interventen ukrep je bilo 29 milijonov evrov za socialnovarstvene zavode zaradi covida-19, s čimer so domovi lahko dodatno zaposlili 650 ljudi.« Od tega bodo nekateri ostali del ekip zaposlenih v domovih. Sanda M. Gavranovič je pojasnila, da so imeli največ težav z iskanjem zdravstvenih tehnikov. Ta čas so zaposlili štiri od osmih, kolikor bi jih potrebovali, od zdravstvenega kadra pa je v domu zaposlenih še pet bolničarjev in dve diplomirani medicinski sestri ter polovica glavne sestre, saj to delo opravlja direktorica doma. Za delovanje celotnega doma bodo potrebovali 35 zaposlenih, od tega je približno polovica zdravstvenega kadra. Koncesijo so pridobili za 56 postelj, za štiri dodatne pa naj bi pridobili koncesijo za dnevno varstvo, lahko pa bi služile tudi za ureditev sive ali rdeče cone, je napovedala Sanda M. Gavranovič.

»Naša dolžnost in odgovornost je, da starejšim tudi v jeseni življenja zagotovimo dostojno življenje,« je ob tem poudaril župan Žirov Janez Žakelj. Veseli ga, da bodo odslej tudi občani Žirov, ki so na dom čakali več desetletij, v starosti ostali v domačem okolju. Verjame, da bodo z domom v središču kraja starejši ostali del družbe, za kar se bodo trudili tudi s pomočjo prostovoljcev, ki bodo predstavljali vez z domom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...