Gradnja se bo, ko bo gradbeno dovoljenje pravnomočno, začela z ureditvijo krožišča na Betinskem klancu. Hišo, ki je stala na mestu, kjer bo novo krožišče, so podrli že lani. Sledila bo galerija do predora, nato predor in kot zadnja faza še navezava do Pristave.

Gradbeno dovoljenje za obvoznico

Radovljiška upravna enota je v začetku tedna izdala gradbeno dovoljenje za prvo fazo gradnje južne blejske obvoznice. Dovoljenje še ni pravnomočno; ko bo, bo že izbrani izvajalec začel graditi krožišče na Betinskem klancu.

Bled – Upravna enota (UE) Radovljica je izdala gradbeno dovoljenje za prvo fazo blejske obvoznice. Dovoljenje je ministrstvo za infrastrukturo sicer pričakovalo že konec lanskega leta, a vloga do prejšnjega tedna, ko je investitor predložil še zadnje potrebno mnenje, ni bila popolna.

Gradnja južne obvoznice bo tako lahko stekla takoj, ko bo gradbeno dovoljenje pravnomočno, to pa je v osmih dneh od vročitve odločbe vsem strankam, če v tem času ne bo pritožbe.

Prva faza blejske obvoznice obsega rekonstrukcijo krajšega odseka regionalne ceste Lesce–Bled z ureditvijo križišča na Betinu. V sklopu del so predvideni novogradnja spiralnega dvopasovnega krožnega križišča, premostitveni objekt z regulacijo potoka Rečica, podhod za pešce in kolesarje pod krožiščem, protihrupna zaščita ter komunalna in krajinska ureditev. Že pred časom izbrani izvajalec Gorenjska gradbena družba, ki bo glede na ponudbo dela izvedla za 6,4 milijona evrov, mora dela končati v 19 mesecih od uvedbe v delo.

Celotna južna razbremenilna cesta bo sicer dolga dobre tri kilometre, z njo pa bo vzpostavljena dobra cestna povezava med krožiščem na Betinskem klancu in priključkom na obstoječo regionalno cesto za Pristavo na koncu Bleda v smeri proti Bohinju. Vrednost projekta je ocenjena na 27 milijonov evrov.

Na Občini Bled izdaje gradbenega dovoljenja za zdaj še ne komentirajo, čakajo namreč še na pravnomočnost izdanega dovoljenja. Kot je že pred časom poudaril župan Janez Fajfar, južno razbremenilno cesto že dolgo težko pričakujejo, saj bo vplivala na občutno zmanjšanje števila vozil v središču Bleda, umik tovornih vozil iz središča in jezerske sklede, večjo varnost v prometu, večjo ekološko varnost tega izjemno občutljivega prostora ter priložnost na razvoj. Izgradnja obvoznice jim bo omogočila tudi dokončno obnovo kanalizacijskega sistema na Ljubljanski cesti, domačinom pa z umiritvijo prometa bistveno dvignila kakovost bivanja.

Na občini se zavedajo, da se gradnja utegne začeti prav v času poletne turistične sezone, ko so prometne obremenitve že sicer zelo velike in povzročajo vsakodnevne zastoje na odseku med Bledom in avtocesto. Vendar se, kot pravi župan, ni treba bati, da bi promet ovirala še gradbena dela, saj se bodo začela ob cesti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

delno oblačno
vlažnost: 47 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/26

nedelja

16/25

ponedeljek

13/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.