Gradnja se bo, ko bo gradbeno dovoljenje pravnomočno, začela z ureditvijo krožišča na Betinskem klancu. Hišo, ki je stala na mestu, kjer bo novo krožišče, so podrli že lani. Sledila bo galerija do predora, nato predor in kot zadnja faza še navezava do Pristave.

Gradbeno dovoljenje za obvoznico

Radovljiška upravna enota je v začetku tedna izdala gradbeno dovoljenje za prvo fazo gradnje južne blejske obvoznice. Dovoljenje še ni pravnomočno; ko bo, bo že izbrani izvajalec začel graditi krožišče na Betinskem klancu.

Bled – Upravna enota (UE) Radovljica je izdala gradbeno dovoljenje za prvo fazo blejske obvoznice. Dovoljenje je ministrstvo za infrastrukturo sicer pričakovalo že konec lanskega leta, a vloga do prejšnjega tedna, ko je investitor predložil še zadnje potrebno mnenje, ni bila popolna.

Gradnja južne obvoznice bo tako lahko stekla takoj, ko bo gradbeno dovoljenje pravnomočno, to pa je v osmih dneh od vročitve odločbe vsem strankam, če v tem času ne bo pritožbe.

Prva faza blejske obvoznice obsega rekonstrukcijo krajšega odseka regionalne ceste Lesce–Bled z ureditvijo križišča na Betinu. V sklopu del so predvideni novogradnja spiralnega dvopasovnega krožnega križišča, premostitveni objekt z regulacijo potoka Rečica, podhod za pešce in kolesarje pod krožiščem, protihrupna zaščita ter komunalna in krajinska ureditev. Že pred časom izbrani izvajalec Gorenjska gradbena družba, ki bo glede na ponudbo dela izvedla za 6,4 milijona evrov, mora dela končati v 19 mesecih od uvedbe v delo.

Celotna južna razbremenilna cesta bo sicer dolga dobre tri kilometre, z njo pa bo vzpostavljena dobra cestna povezava med krožiščem na Betinskem klancu in priključkom na obstoječo regionalno cesto za Pristavo na koncu Bleda v smeri proti Bohinju. Vrednost projekta je ocenjena na 27 milijonov evrov.

Na Občini Bled izdaje gradbenega dovoljenja za zdaj še ne komentirajo, čakajo namreč še na pravnomočnost izdanega dovoljenja. Kot je že pred časom poudaril župan Janez Fajfar, južno razbremenilno cesto že dolgo težko pričakujejo, saj bo vplivala na občutno zmanjšanje števila vozil v središču Bleda, umik tovornih vozil iz središča in jezerske sklede, večjo varnost v prometu, večjo ekološko varnost tega izjemno občutljivega prostora ter priložnost na razvoj. Izgradnja obvoznice jim bo omogočila tudi dokončno obnovo kanalizacijskega sistema na Ljubljanski cesti, domačinom pa z umiritvijo prometa bistveno dvignila kakovost bivanja.

Na občini se zavedajo, da se gradnja utegne začeti prav v času poletne turistične sezone, ko so prometne obremenitve že sicer zelo velike in povzročajo vsakodnevne zastoje na odseku med Bledom in avtocesto. Vendar se, kot pravi župan, ni treba bati, da bi promet ovirala še gradbena dela, saj se bodo začela ob cesti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

jasno
vlažnost: 46 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

1/17

torek

3/22

sreda

2/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 21. marec 2023

Umovadba za starejše

PRIREDITVE / Šenčur, 21. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 21. marec 2023

Spominski slovesnosti

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2023

Poklon volni

GLASBA / Cerklje, 21. marec 2023

Podarim ti pesem

PRIREDITVE / Žiri, 21. marec 2023

Bralna čajanka

DELAVNICE / Šenčur, 22. marec 2023

Orientalski plesi

RAZSTAVE / Jesenice, 22. marec 2023

Sava združuje

 

 
 

 

 
 
 

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem

Gradnja kolesarske povezave za zdaj po načrtih / 08:04, 21. marec

Bohinjci bi lahko zgradili brv čez Savo in povezali novo kolesarko z obstoječo kolesarsko povezavo na začetku Bohinjske Bistrice. Sedaj bodo...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 07:59, 21. marec

Res je, Zala, nismo vsi podkupljivi. In ja, se mi sanja, kako je, ko si po krivem obtožen. Pa vendar je korupcija v zdravstvu prej pravilo, ...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.