Lažje do knjig samozaložnikov

Samozaložniki slovenskih knjig so dobili svojo spletno stran, na kateri predstavljajo avtorje, obveščajo bralce o novostih, priznanjih in nagradah, pripravljajo novice in nagradne igre.

Za prvega samozaložnika na Slovenskem štejejo Primoža Trubarja, ki je knjigi Abecednik in Katekizem izdal v sklopu nedovoljenega tiskanja, kot so v srednjem veku rekli samozaložništvu.

Kranj – »Na naši spletni strani boste našli pisatelje in pisateljice, ki smo se odločili podati na pot založništva v okviru samostojne ustvarjalne in finančne pustolovščine,« so zapisali na spletni strani samozaložnikov slovenskih knjig. Na spletni strani predstavljajo člane, ki jih je že več kot 150, in njihova dela – od slikanic in knjig za otroke in mladino do romanov, osebnih izpovedi, pesniških zbirk in potopisov. Dodali pa so tudi nekaj zanimivosti o samozaložništvu, kot recimo, da za prvega samozaložnika na Slovenskem štejemo Primoža Trubarja, ki je knjigi Abecednik in Katekizem izdal leta 1550 v sklopu tako imenovanega nedovoljenega tiskanja, kot so v srednjem veku rekli samozaložništvu.

»Z veliko ljubeznijo ustvarjamo svoja dela in sami najdemo uradno priznane kvalificirane lektorje, urednike za kakovosten uredniški pregled, dobre grafične oblikovalce za oblikovanje notranjosti knjig, prelome in naslovnice. Sodelujemo z domačimi umetniki in ilustratorji, poiščemo tiskarje, ki skrbno delajo na kakovostnem tisku knjig, ki so jim zaupane, in sami poskrbimo za promocijo svojih del, ki jih pošiljamo med bralce,« se na spletni strani predstavljajo samozaložniki, med katerimi je tudi Kranjčanka Nežka Kukec. Kot priznava, je izdati knjigo v samozaložbi velik izziv, saj je treba vložiti veliko časa in denarja, ker si za vse sam. »A končni izdelek je na koncu res tak, ko si ga zamisliš,« je poudarila. Ker je precejšen izziv potem knjigo tudi promovirati in prodati, so se samozaložniki konec preteklega leta začeli povezovati najprej v okviru zasebne skupine na Facebooku, da so si izmenjevali izkušnje, saj so se jim pridružili tudi številni, ki imajo za sabo že dolgo pot izdajanja knjig v samozaložbi in jih bralci že dobro poznajo. »Najbolj zaslužna za to je pisateljica Mojca Rudolf, iz tega pa je potem nastala ideja, da svojo prepoznavnost razširimo prek spletne strani, ki bo dosegljiva vsem.« Na spletni strani je mogoče spoznati vse člane in njihove knjige, pripisani pa so tudi vsi kontakti, prek katerih je mogoče stopiti v stik z njimi: spletna stran, Facebook račun in/ali Instagram račun, elektronski naslov. Nežka Kukec verjame, da bo tudi to prispevalo k večji prepoznavnosti avtorjev, tudi takih, ki bi sicer težje prišli do bralcev. »Nekdo lahko napiše najboljšo knjigo na svetu, pa bo težko prodrl, če ni poznan,« je dodala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

8/12

sobota

1/2

nedelja

-7/1

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

SEJMI / Škofja Loka, 2. december 2023

Sejem smučarske opreme

PRIREDITVE / Kranj, 2. december 2023

Podoknica MePZ Petra Liparja

DELAVNICE / Kranjska Gora, 2. december 2023

Strašni parkeljni – starodavni demoni

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Kranj, 3. december 2023

Prešernov pohod v Vrbo

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.