Vrh Male Mojstrovke, zadaj pa Jalovec in Mangart / Foto: Jelena Justin

Klasika nad Vršičem

Mala Mojstrovka (2332 m n. m.) – Vršič je idealno izhodišče na ture v visokogorje. Sploh v kopnih letnih časih. Pozimi, če je preveč snega oz. cesta ni splužena, vrhove nad njim obiščejo redki posamezniki. Klasična zimska tura je Mala Mojstrovka.

Zimski vzpon na Malo Mojstrovko je priljubljen gorniški cilj. Zaradi možnosti visokega izhodišča je njen vrh pogosto obiskan, a ne smemo pozabiti, da so poletna melišča nad Vršičem pozimi plazovita in zato precej nevarna. A če spremljamo vremensko napoved in lavinski bilten, je vzpon lahko v en sam užitek. Predvsem pa varen!

Najbolj priljubljen in tudi najbolj varen zimski vzpon na Malo Mojstrovko je vzpon čez Grebenc, se pravi po poletni običajni južni poti. Če z Vršiča pogledamo proti Mojstrovki in Nad Šitom glavi, je na levi strani velik plaz, ki poleti predstavlja več kot udoben sestop po melišču. Odvisno od snežnih razmer, a običajno pozimi začnemo vzpon kar direktno navzgor po tem melišču. Z zimsko opremo se opremimo že na Vršiču: čelada, dereze, cepin. In tukaj naj opozorim: če imate opremo in je ne znate uporabljati, vam ta ne bo nič pomagala. Torej, preden se podamo v visokogorje, ponovimo, kako se ustavljamo s cepinom. To je manever, ki bi ga moral obvladati vsak, ki pozimi hodi v gore, saj je od tega odvisno naše življenje, če pride do zdrsa na snegu.

Ob našem vzponu je bil sneg trd, nič se ni prediralo. Vzpon je strm in gre kar direktno navzgor. Zaradi strmine vzpona je napredovanje hitro. Ker smo bili poleti na Mali Mojstrovki že velikokrat (še eno pravilo, ki ga je treba spoštovati: pozimi hodimo v tiste gore, ki smo jih obiskali že poleti!), vemo, da se z višino približujemo običajni markirani poti, ki z Vršiča pelje proti škrbini Vratca. Mi nadaljujemo kar direktno navzgor, saj je tako pozimi najlažje. Tik pod vrhom, preden stopimo na Vratca, je grapa najbolj strma. V tem delu je pozimi najbolj nevarno, saj je sneg običajno napihan, lahko se naredi tudi kakšna opast, ki samo čaka, da pade v dolino. Z Vratc nadaljujemo desno čez Grebenc. Hodimo skozi ruševnat svet, ki ga morda zaradi količine snega niti ne bomo opazili. Po običajni markirani poti nadaljujemo proti vrhu Male Mojstrovke. Varianti sta sicer dve: lahko hodimo levo od grebena ali pa po grebenu. Odvisno od snežnih razmer. Če se odločimo za vzpon direktno po grebenu, se izogibajmo robu, kjer znajo biti opasti.

Vrh Mojstrovke nam ponudi čudovit razgled, sploh če imamo srečo z vremenom. Gore v svoji zimski, deviško beli preobleki so še lepše. Na dosegu roke imamo kolos Julijskih Alp – Prisojnik, na njegovi levi strani so Dolkova Špica, Škrlatica, Oltarji, Ponce, Lipnica, Frdamane police, Rigljica, Rušica. V ozadju Prisojnika se pokaže slovenski očak Triglav. Pogled proti jugu se ustavi na Bavškem Grintovcu, pred nami pa greben Velike in Zadnje Mojstrovke, ki daje slutiti, da so za njima Travnik, Šite in prelep Jalovec, ki mu družbo dela Mangart. Pa greben Vevnice, Struga in greben Rateških Ponc. Spodaj, pod nami na severni strani, sta Slemenova špica in Ciprnik.

Z vrha sestopimo po poti vzpona, po Grebencu do velikega plazu in po njem nazaj na Vršič.

Nadmorska višina: 2332 m
Višinska razlika: 730 m
Trajanje: 5–6 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 91 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

14/30

torek

15/32

sreda

15/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

IZLETI / Kranj, 25. avgust 2022

Na Snežnik

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2022

Na Špik Hude police

 

 
 

 

 
 
 

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...