Medgeneracijski center Vezenine Bled je odprl svoja vrata. / Foto: Primož Pičulin

Na Bledu odprli medgeneracijski center

V nedeljo, 10. aprila, so na osrednji slovesnosti ob prazniku Občine Bled slavnostno odprli Medgeneracijski center Vezenine Bled, hkrati so podelili tudi občinska priznanja.

Bled – Medgeneracijski center Vezenine Bled, ki se razteza na več kot 1500 kvadratnih metrih notranjih površin in 250 kvadratnih metrih zunanjih peščenih površin, predstavlja programsko kompleksen objekt z večnamenskimi prostori, ki kot celota tvorijo kulturno in družabno središče kraja. Umeščen je na nekdanje degradirano območje, kjer je stala tovarna Vezenine Bled. Center s svojo vsebino in podobo ohranja spomin nanjo, na njeno zgodovino pa se navezuje tudi arhitekturna oblika fasade, kjer je moč videti abstrakcijo enega od vzorcev čipke.

Objekt je zasnovan kot lesena skoraj ničenergijska stavba, ki sledi ciljem trajnostnega razvoja v občini Bled. Vrednost celotne investicije je znašala 4,8 milijona evrov, pri čemer je Občina Bled pridobila nepovratno subvencijo Eko sklada v višini slabih 660 tisoč evrov.

V centru so svoj prostor našli Ljudska univerza Radovljica za izvajanje programov medgeneracijskega sožitja, druženja in sodelovanja z društvi, Dom dr. Janka Benedika za izvajanje programov za starejše in Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled, ki sodi v sklop Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica. V novo knjižnico so ob tej priložnosti s pomočjo žive verige prenesli še zadnjo knjigo, in sicer Bled v fevdalni dobi avtorja Franca Gornika. V pritličju stavbe sta tudi muzejska zbirka Blejske čipke, ki je nastala v sodelovanju z Gorenjskim muzejem, in večnamenska dvorana, ki služi kot večji prireditveni prostor. »Center predstavlja po denarni vrednosti eno največjih investicij Občine Bled. Gre za izjemno pridobitev za naš kraj, saj smo ob množičnem turizmu dobili prostor, ki bo v prvi vrsti namenjen domačinom, tu se bodo lahko srečevali in družili,« je dejal župan Občine Bled Janez Fajfar.

Ob centru se zaključuje še gradnja šestdesetih oskrbovanih najemniških stanovanj, ki jih gradi Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, pri čemer bodo imeli za dvajset stanovanj najemno predpravico občani Bleda.

Na slovesnosti ob prazniku so podelili tudi občinska priznanja. Zlato plaketo Občine Bled so prejeli dolgoletni direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik, kipar Slavko Oblak, Domen Kozjek, ki je dvakrat pretekel Špartatlon – eno najtežjih ultramaratonskih preizkušenj na svetu, Kulturno društvo Rudija Jedretiča Ribno, ki letos praznuje 120-letnico delovanja in Prostovoljno gasilsko društvo Ribno, ki letos prav tako praznuje 120-letnico. Častni znak rajska ptica je prejel Jože Hausman, čigar kamera je skozi več desetletij snemala vse največje dogodke v lokalni skupnosti.

Prejemniki priznanja župana Občine Bled so Amalija Jelen Mikša, dolgoletna novinarka, scenaristka in režiserka ter pisateljica, Gostilna Kurej v središču vasi Zasip, ki se ponaša z več kot stoletno tradicijo, Zdenko Portič, veslač, izdelovalec in serviser različnih plovil, zadnje desetletje skrbnik veslaškega centra v Mali Zaki, Dragica Marta Sternad Kenda, predsednica Kulturno-umetniškega društva Zasip, Rajko Heberle, ki je že 11 let del podjetja Infrastruktura Bled, Marjeta Vodnjov, ki je aktivna članica in igralka sekcije odraslih v društvu KUD Kamot, in Metka Rutar Piber, ki že petdeset let sodeluje v kulturnem in družbenem življenju blejske občine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 91 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

14/30

torek

15/32

sreda

15/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

IZLETI / Kranj, 25. avgust 2022

Na Snežnik

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2022

Na Špik Hude police

 

 
 

 

 
 
 

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...