V Dvorcu Visoko so ministru za kulturo Vasku Simonitiju predstavili uspešno izvedene projekte s področja kulturne dediščine. / Foto: Gorazd Kavčič

V Dvorcu Visoko upravičili vložke ministrstva

V Dvorcu Visoko so včeraj gostili ministra za kulturo Vaska Simonitija. Predstavili so mu projekte, ki so jih uspešno izvedli tudi s pomočjo sredstev ministrstva.

Župana veseli, da so v času sedanjega ministra začeli več pozornosti namenjati kulturnim objektom tudi na podeželju, zato so bili tudi njihovi projekti deležni izdatnih sredstev na razpisih ministrstva.

Visoko – Minister Simoniti si je ogledal prenovljene prostore Dvorca Visoko, predstavili pa so mu tudi načrte v zvezi s sosednjim gospodarskim poslopjem, ki ga s pomočjo sredstev ministrstva obnavljajo ta čas. Minister je bil po ogledu dvorca navdušen nad že opravljenimi deli, zato je ocenil, da so upravičili tudi vložke ministrstva v objekte na Visokem. Kot pravi, se namreč vsi zavedajo pomena tega območja, in verjame, da so doslej opravljena dela lahko vsem v zadovoljstvo.

Zgodbo oživljanja posestva na Visokem so po besedah župana Milana Čadeža začeli pisati pred desetimi leti, ko so najprej uredili vhodno vežo in sobo ob njej, v povezavi z lokalnim gostincem pa omogočili gostinsko ponudbo na vrtu. Župana veseli, da so v času sedanjega ministra začeli več pozornosti namenjati kulturnim objektom tudi na podeželju, zato so bili tudi njihovi projekti deležni izdatnih sredstev na razpisih ministrstva. Tako so bili uspešni tudi pri pridobivanju sredstev za gospodarsko poslopje na Visokem, ki ga obnavljajo ta čas. »Dvoredni obokani prostor v nekdanjem hlevu bomo preuredili v večnamenski prostor, ki bo v prvi vrsti namenjen za pripravo svatb, saj se poroke na Visokem odvijajo že od leta 2013.« Na razpisu ministrstva so za obnovo prejeli 200 tisoč evrov, še približno toliko sredstev bodo primaknili tudi sami. Sočasno z obnovo spodnjega prostora bodo uredili še temelje objekta in odvodnjavanje, nova bosta tudi fasada in streha. Dela bodo po županovih napovedih končali do konca poletja. Na občini so že oddali prijavo tudi na razpis v okviru načrta za okrevanje in odpornost, kjer se nadejajo še dodatnih sredstev za nadaljevanje obnove gospodarskega poslopja, kjer naj bi po obnovi v sodelovanju z Medicorjem zaživel rehabilitacijski center za bolnike po operaciji srca in ožilja. »V podstrešnem delu pa bomo uredili sobe s petdesetimi posteljami.« Ureditev kompleksa dvorca bodo zaokrožili z novim pokritim lesenim mostom čez Poljansko Soro na mestu, kjer je bil že v preteklosti.

Po besedah ministra Simonitija jim ni težko odobriti sredstev za projekte, ki prinašajo viden napredek in pozitivne učinke ne samo na ravni občine, ampak tudi širše, kot je tudi v primeru dvorca na Visokem. Verjame, da se bo na Visokem v prihodnosti oblikoval kulturni, turistični in zdravstveni kompleks, ki bo privabil še več obiskovalcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

10/13

četrtek

12/18

petek

12/20

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.