Dijaki Biotehničnega centra Naklo so Blejski grad okrasili s prostostoječimi konstrukcijami. / Foto: Tina Dokl

Grad odet v cvetlično dekoracijo

V Biotehničnem centru Naklo so se odzvali povabilu Zavoda za kulturo Bled in Blejski grad prvič odeli v pomladno cvetlično dekoracijo.

Bled – Pri pomladni okrasitvi Blejskega gradu so sodelovali dijaki tretjih letnikov smeri cvetličarstvo in vrtnarstvo ter dijaki četrtega in petega letnika hortikulturni tehnik z mentoricami Sonjo Jerič Štefe, Metko Celar in Polono terna. »Dijakom se je ponudila edinstvena priložnost, saj ne krasijo vsak dan tako prestižne lokacije, kot je kulturni in arhitekturni spomenik državnega pomena. Projekt je tudi odličen učni poligon, kjer lahko pokažejo svoje znanje in veščine, obenem dobijo potrditev, da ima njihovo delo vrednost,« je pojasnila mentorica Sonja Jerič Štefe.

Na območju grajskega dvorišča, vse od vhoda do zgornje terase, so umestili prostostoječe konstrukcije, ki so jih 14 dni pripravljali v šoli, pri tem pa sledili trajnostnemu vidiku, ki je obenem tudi rdeča nit celotne dekoracije. Uporabili so naravne rastlinske materiale, dodali cvetlice in dekorativne elemente. »Ker bo razstava na ogled do 15. maja, smo uporabili cvetje, ki je obstojno, kot so statice, kraspedije in lončne nageljne. Barve so pomladne in sveže, prepletajo se rumena, vijolična, rožnata in oranžna, hkrati smo dodali pridih velikonočnega, saj smo tik pred prazničnim obdobjem,« je še dodala Jerič Štefetova.

Kot je pojasnila Lea Ferjan, vodja prodaje in marketinga, ki bo s 1. avgustom prevzela mesto direktorice Zavoda za kulturo Bled, želijo zavod še bolj povezovati z lokalnim okoljem, zlasti izobraževalnimi ustanovami. »Blejski grad se ponaša s tisočletno tradicijo, zato mu pritiče posebna dekoracija, ki odraža trajnostno in zgodovinsko noto. Dijaki so pripravili edinstvene in lične konstrukcije, ki združujejo oba elementa, s cvetličnimi kompozicijami pa je na gradu zavela tudi pomladna svežina,« je poudarila Ferjanova in dodala, da si v prihodnje nadejajo še več tovrstnih sodelovanj. »Blejski grad bi lahko tako postal naravno razstavišče za njihove cvetlične umetnine,« je dodala.

Na velikonočno nedeljo se po dveh letih premora na grad zopet vrača velikonočna prireditev Lov na pirhe. Skritih bo več kot sto lesenih velikonočnih jajc, otroci se bodo lahko preizkusili v valicanju in sekanju pirhov, starši pa v ribanju hrena in luščenju pirhov. Aprila se bodo na gradu odvili tudi prvi letošnji poročni obredi. »Veseli nas, da se pri nas poroča vedno več slovenskih parov, v preteklosti jih je bilo le deset odstotkov, sedaj pa jih je že polovica. V lanskem epidemiološkem letu smo imeli skupno dvanajst porok, letos imamo napovedanih že 35, od tega bodo štiri v tem mesecu,« je še povedala Ferjanova.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

jasno
vlažnost: 66 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/32

sreda

15/34

četrtek

18/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!