Do vrha Kavčiča pelje neoznačena pot iz vasi Rakitovec. Na vrhu sta dva križa. / Foto: Jelena Justin

Del Kraškega roba

Kavčič (879 m n. m.), Golič (890 m n. m.) in Lipnik (804 m n. m.) – Ko se s slovenske obale peljemo po avtocesti proti Črnemu Kalu, nam pogled uhaja na skalni rob, ki ga vidimo. Meja med Krasom in Istro.

Črni Kal z dobro vidno apnenčasto skalo je raj za športne plezalce. Tako kot Osp. Ta apnenčasta skala je Kraški rob, ki je dolg približno dvajset kilometrov in poteka nad vasmi Socerb, Osp, Črni Kal, Podpeč, Zazid, Rakitovec. Ti kraji so tudi izhodišča za zanimive planinske izlete. Mi bomo danes obiskali Kavčič, Golič in Lipnik, ki sta del Kraškega roba.

Avtocesto Ljubljana–Koper zapustimo na izvozu Črni Kal in vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju. Na večjem križišču nadaljujemo levo v smeri mejnega prehoda Sočerga oz. Buzeta. Izhodišče našega vzpona je vas Rakitovec. Ko zagledamo smerokaz Zazid, Podpeč, Rakitovec, zavijemo ostro levo. Sledimo cesti, ki pelje skozi vas Predloka, Loka, Bezovica, Podpeč, Zazid in Rakitovec. Naj opozorim, da gre cesta tik pred Podpečjo pod podvozom, ki meri zgolj 2,6 metra, skozi Podpeč pa je širina ceste le 2,2 metra. V Rakitovcu pri športnem igrišču parkiramo, malce naprej zagledamo tudi obnovljeni kal.

Nad kalom zavijemo po ulici desno, se vzpnemo med hišami do kamnitih stopnic, po katerih se dvignemo do zgornje ulice. Na levi strani zagledamo rumeno hišo s hišno številko 58, mimo katere gremo in že smo na kolovozu, ki se pod gozdnim pobočjem zmerno dviga. Po nekaj deset metrih zagledamo leseno tablo, na kateri piše Kavčič. Usmeri se v gozdno pobočje. Steza ni označena, a dokaj dobro sledljiva. V okljukih se dvigamo po gozdnem pobočju. Ponekod je steza malce zaraščena oz. so veje dreves precej nizko razraščene. Ni ravno steza, ki bi bila množično obiskana. Pot je speljana med drevjem in grmovjem, obdaja nas nizka trava. Prečimo prvo kolovozno pot in nadaljujemo rahlo desno na drugi strani ponovno navzgor. Ponekod je pot malce strmejša, a ni hujšega naklona. Ko prečimo drugo kolovozno pot, nadaljujemo naravnost na drugi strani kolovoza. V tem delu je steza težje sledljiva, a z malce občutka za opazovanje gre. Približujemo se skalni pregradi Kraškega robu, preko katerega se povzpnemo na zgornjo planoto. Steza udobno zavijuga med skalami, morda si bomo pri kakšnem koraku pomagali z rokami, in že smo na travnati planoti. Na naši desni zagledamo Kavčič, levo je Lipnik. Predlagam, da se najprej povzpnemo na Kavčič. Da pridemo do steze, ki povezuje oba vrhova, sta nam v pomoč celo dva možica. Ko dosežemo stezo, se obrnemo v desno in dosežemo vrh v naslednjih 15 minutah. Na vrhu, ki ga označujeta dva križa, se odpre lep razgled na zadnji vrh grebena, na Žbevnico, ki leži že na Hrvaškem; sicer so pa pred nami Golič, Lipnik, Kosmačič, Kojnik, Slavnik, v ozadju pa ob dobri vidljivosti pogorje Julijskih Alp, slovensko morje, Dolomiti.

Z vrha Kavčiča nadaljujemo na drugo stran, dokaj strmo sestopimo do travnatega kolovoza, kjer nadaljujemo levo. Smerokazi so sicer brez napisov. Sledimo kolovozu, ko dosežemo naslednje razpotje. Zavijemo desno na Golič, od katerega nas loči 30 minut. Povzpnemo se do vrha grebena. Z desne strani se priključi grebenska pot, ki prihaja s hrvaške Žbevnice. Po grebenu dosežemo še Golič. Predlagam, da do smerokaza, kjer smo zavili na Golič, sestopimo po isti poti, nato pa nadaljujemo naprej še do Lipnika. Tik pod vrhom Lipnika vidimo markacije, ki nanj vodijo iz Zazida. Lipnik je vrh na robu Kraškega roba, in njegova severna stran je videti malce bolj divje, skalnato. Sestopimo do poti, ki vodi v Zazid. Pot preči v desno in se pod skalnim robom počasi spusti do prvega kolovoza, kjer zavijemo desno. Po prečenju skozi gozd dosežemo drugi kolovoz, kjer so številne breze. Markirana pot zavija desno proti Zazidu, mi pa zavijemo na neoznačen kolovoz levo in začnemo po udobni poti sestopati proti vasi Rakitovec, kjer nas čaka jekleni konjiček.

Nadmorska višina: 890 m
Višinska razlika: 500 m
Trajanje: 4–5 ur
Zahtevnost: 2 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

zmerno oblačno
vlažnost: 69 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/34

četrtek

18/28

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

PREDAVANJA / Šenčur, 18. avgust 2022

Priprava potovanja s pomočjo računalnika

PRIREDITVE / Naklo, 18. avgust 2022

Večer ljudskih pesmi z Dečvami

IZLETI / Naklo, 18. avgust 2022

S kolesom v Dovžanovo sotesko

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Gozd, 21. avgust 2022

Srečanje harmonikarjev, pevcev in glasbenih skupin

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!