Otroški parlament v Škofji Loki / Foto: arhiv DPM Škofja Loka

Mladi o poklicih

Moja poklicna prihodnost je bila letos že tretje leto zapored tema otroškega parlamenta, ki so ga v Škofji Loki pripravili minuli četrtek, v Kranju pa še teden prej.

Po daljšem času so tudi v Kranju in Škofji Loki lahko otroški parlament izvedli v živo. Pripravili so ju Društvo prijateljev mladine (DPM) Kranj in DPM Škofja Loka v sodelovanju z mentorji in učenci z osnovnih šol.

Pokroviteljstvo nad parlamentom je v Kranju prevzel župan Matjaž Rakovec, mlade parlamentarce pa je nagovoril podžupan Janez Černe. Po skupnem uvodnem delu so se učenci razdelili v tri skupine, kjer so razpravljali o treh temah: poklicih v času nenehnih globalnih sprememb, poklicih prihodnosti in poteh do poklica, je pojasnila predsednica DPM Kranj Jana Kovač. Vodenje delavnic so prevzele OŠ Matija Valjavec Preddvor, OŠ Matije Čopa Kranj in OŠ Davorina Jenka Cerklje. Vsaka skupina je pripravila poročilo o svojem delu, ob zaključku pa so učenci izbrali šest predstavnikov, ki jih bodo zastopali na nacionalnem parlamentu 11. aprila v Ljubljani. »Izbrali pa smo tudi teme za prihodnji parlament: vpliv športa na samopodobo in učni uspeh, ekologija ter medvrstniški odnosi oziroma problematika nasilja,« je pojasnila Jana Kovač.

V Škofji Loki je letošnji otroški parlament pripravila in mu predsedovala Osnovna šola Cvetka Golarja, zbrane pa je nagovoril tudi škofjeloški župan Tine Radinja ter z njimi delil nekaj svojih misli o poklicih in njihovi prihodnosti. »V okviru glavne razprave so vsi lahko spregovorili o tem, kaj menijo o poklicih, prihodnosti, vlogi družbe, staršev in ne nazadnje tudi šole pri izvajanju zastavljenih (poklicnih) ciljev,« je pojasnila predsednica DPM Škofja Loka Jelka Jelovšek Srebot in dodala, da so bili mladi parlamentarci enotnega mnenja, da si je treba v življenju postavljati cilje, da se ne bi vrteli v krogu. »Ugotovili pa so tudi, da si je svoj cilj treba upati doseči.« Pogovarjali so se še o pomenu izobrazbe na kasnejše življenje in poklic ter možnosti, da se njihov sanjski poklic tudi zares uresniči. Za novo temo, ki bo aktualna v prihodnjem šolskem letu, so izbrali enakost med ljudmi, je razložila Jelka Jelovšek Srebot. Na nacionalnem otroškem parlamentu pa jih bo zastopal Ammar Kaltak iz OŠ Cvetka Golarja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...