Na Občini Jesenice menijo, da bi prekinitev koncesijske pogodbe s podjetjem Enos OTE prinesla več težav kot koristi. / Foto: Nik Bertoncelj

Koncesije ne morejo prekiniti

Na Občini Jesenice so pripravili odgovore na deset zahtev, izglasovanih na zboru občanov glede ogrevanja. Zahteve po prekinitvi koncesijske pogodbe s podjetjem Enos OTE ni mogoče upoštevati.

In kaj o pojasnilih občine menijo v Civilni iniciativi Jeseničani za Jesenice in boljši jutri? Damir Karagić nam je povedal, da se sestanejo danes, ko se bodo tudi dogovorili o morebitnih nadaljnjih korakih.

Jesenice – Na Jesenicah je sredi marca potekal zbor občanov zaradi problematike visokih cen ogrevanja. Takrat so občani izglasovali deset zahtev, ki so jih naslovili na občinsko upravo oziroma župana.

Že na zboru je župan Blaž Račič napovedal, da bo občinska uprava v skladu s 74. členom statuta zahteve obravnavala in pripravila pojasnila, ali jih je mogoče upoštevati ali ne. Zdaj so jih pripravili, in kot izhaja iz zapisanega, večine zahtev občanov ni mogoče upoštevati, nekatere pa že uresničujejo.

Ena glavnih zahtev civilne iniciative Jeseničani za Jesenice in boljši jutri je bila, da naj župan in občinska uprava takoj začneta postopek razveljavitve koncesije s podjetjem Enos OTE. Na Občini Jesenice so pojasnili, da zahteve ni mogoče upoštevati, saj bi okrog devet tisoč občanov tako lahko ostalo brez ogrevanja. Poleg tega bi to za občino lahko pomenilo, da bi koncesionarju morala povrniti stroške, škodo ter izgubljeni dobiček, imela bi sodne stroške.

»Z morebitnim enostranskim razdrtjem pogodbe se tudi ne bi izognili izvoru nastalih težav, ki izhajajo iz enormnih podražitev energentov na svetovnem trgu,« so poudarili na Občini Jesenice. Tako tudi ni mogoče uresničiti zahteve, da distribucijo toplote prevzame javno komunalno podjetje Jeko.

So pa že začeli uresničevati zahtevo, po kateri naj takoj začnejo postopek revizije odloka o podelitvi koncesije. Kot so pojasnili na Občini Jesenice, bo revizijo v prihodnjih mesecih opravil nadzorni odbor občine, sklep o tem je bil že sprejet.

Začeli so pripravljati lokalni energetski koncept, kar so zahtevali občani, prav tako so delno uresničili še eno zahtevo in začeli iskati dolgoročne rešitve za zagotovitev cenejšega ogrevanja, tudi z iskanjem dodatnih virov energije.

Občani so na zboru tudi zahtevali, naj občina pripravi pravilnik o subvencioniranju cene daljinskega ogrevanja in na ta način pomaga občanom.

A kot so pojasnili na občini, te zahteve ni mogoče upoštevati. Če bi subvencionirali samo stroške občanov, priklopljenih na sistem daljinskega ogrevanja, bi namreč to pomenilo pozitivno diskriminacijo.

Zaradi podražitve cen ostalih energentov se namreč draži ogrevanje tudi za občane, ki niso priklopljeni na daljinsko ogrevanje, temveč se ogrevajo z drugimi viri.

Obširna pojasnila Občine Jesenice na vsako od desetih zahtev zbora občanov so sicer objavljena na občinski spletni strani.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

RAZSTAVE / Radovljica, 1. julij 2022

Monologi 1969–2019

PREDAVANJA / Visoko, 1. julij 2022

Franja Tavčar osebno

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 2. julij 2022

Sladoledni dan v Bistrici

PREDAVANJA / Gorenjska, 2. julij 2022

O pisatelju Orhanu Pamuku

GLASBA / Vrba, 2. julij 2022

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom

PRIREDITVE / Šenčur, 2. julij 2022

Srečanje godb v Šenčurju

OBVESTILA / Kranj, 5. julij 2022

Še nekaj prostih mest

 

 
 

 

 
 
 

Tudi v Radovljici višje cene za pomoč na domu / 21:15, 30. junij

Bo kdaj na Bledu za Blejce kakšen dom starejših občanov? A so tam samo za draga stanovanja .... ? Pa Občini Gorje, Bohn tudi brez ! Namreč,...

Participativni proračun ostaja / 19:08, 30. junij

Kako je z zakloniščem v Gradnikovi? Namreč, ga ni več. Tam je lep blok, z lepimi novimi stanovanji ? Se je to res lahko zgodilo? Ali v zemlj...

O izzivih, ki so pred nami / 16:40, 30. junij

V naši državi sami ustvarimo 85% elektrike, 15% pa jo uvozimo, zato ni prav nobenega vzroka, da se podraži. Na naše proizvajalce elektrike n...

O izzivih, ki so pred nami / 18:17, 28. junij

Primož: ej Pavle, a si že slišal, da bodo na GEN-I kmalu popravili cenike za elektriko ?

Wojciechowski: ma, sam da ne bodo podražil.

O izzivih, ki so pred nami / 10:52, 28. junij

TEŠ bo še dolgo kuril lignit. Upam, da ga nekoč predelajo na biomaso, kot recimo delajo v Angliji. Verjetnost je majhna, ker bomo gradili na...

Od danes goriva spet dražja / 09:32, 28. junij

Sestra v ambulanti kliče bolnike: "GOLOB, Medved, Čuk, Tič, Volk ?" Eden od pacientov se oglasi: "Sestra, kdaj bomo pa ljudje prišli na vrst...

O izzivih, ki so pred nami / 09:26, 28. junij

Na koncu bo še TEŠ - 6 odlična naložba... Nemci so že pozabli na zeleni preboj in kurblajo termoelektrarne!Sicer pa, moja mama so djal, prih...