Rekreativni kolesarji se vozimo drug za drugim in upoštevamo varnostno razdaljo.

Varno na kolo

Zadnji konec tedna, ko so bile temperature že prav poletne, se je na naših cestah število kolesarjev močno povečalo. Prav lepo je videti, kako z veseljem kolesarji potegnejo iz kleti svoja kolesa in jih veselo zajahajo. V zadnjih letih postajamo res kolesarski narod. Naši profesionalni kolesarji nas že nekaj let razvajajo z uspehi in vsako leto dodajo še kej več. Letos na primer skoraj ni odmevnejšega kolesarskega tekmovanja, kjer naši ne bi stali na stopničkah. Slovenci smo tudi med prvimi po številu prodanih koles na prebivalca in razveseljivo pri tem je, da jih tudi uporabljamo.

Na začetku kolesarske sezone pa bi rad opozoril predvsem na varnost. Ne smemo pozabiti, da smo skupaj s kolesom čez zimo počivali tudi mi in da so se naši refleksi na kolesu upočasnili. Potrebovali bomo nekaj voženj, da se zopet navadimo na položaj na cesti in da spremljamo tudi druge udeležence v prometu. Svetujem, da nekaj voženj najprej opravite po makadamskih in gozdnih poteh, kjer hitrosti niso tako velike in ni avtomobilov, hkrati pa je potrebno nekaj več spretnosti za obvladovanje kolesa. Šele nato se podajte na prometno cesto. Opažam, da je v zadnjih letih za kolesarje precej bolje poskrbljeno. Občinske oblasti se trudijo zgraditi vse več kolesarskih stez, del cestišča označiti in ga rezervirati samo za kolesarje. Kolesarji se potrudimo in upoštevajmo prometno ureditev ter uporabljajmo kolesarske steze, ki so nam namenjene. Včasih je to sicer težko, saj so nekatere steze speljane nelogično ali moramo po stezi narediti kakšen nelogičen obvoz. A zavedati se moramo, da spreminjanje cestišča precej stane in ga je včasih celo nemogoče spremeniti tako, da bi ga lahko uporabljali samo kolesarji. Težko je pričakovati, da bomo v nekaj letih ujeli nivo ureditve kolesarskih stez, kot ga imajo na primer v Avstriji, Nemčiji ali Nizozemskem, kjer namensko urejajo kolesarske poti že več desetletij. A napredek je viden in to je dobro.

Ko se ura prestavi na poletni čas, se začnemo ob torkih dobivati glasovi kolesarji. Že nekaj let zapored se ob torkih ob sedemnajsti uri zberemo pred Ledno dvorano v Kranju. Za razporeditev skupin skrbi Miro in mislim, da mu to dobro uspeva. Skupine formiramo glede na fizično pripravljenost kolesarjev. Tako lahko vsak izbere sebi primerno skupino. Obvezno se razdelimo v skupine po največ šest kolesarjev, ki se po cesti vozijo v koloni drug za drugim. V začetku sezone izberemo krajše ravninske trase, po nekaj srečanjih pa intenzivnost stopnjujemo, tako da dodamo kakšen večji klanec in prevozimo več kilometrov. Naša osnovna želja je, da so srečanja namenjena druženju in uživanju na kolesih, kdor želi trenirati, pa to stori kakšen drug dan, ko gre sam na kolo. Vabljeni, da se nam pridružite.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

12/18

nedelja

10/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, 24. september 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

IZLETI / Kranj, 24. september 2022

Lisca za feratarje in običajne pohodnike

PRIREDITVE / Bled, 24. september 2022

Mednarodno srečanje čarodejev na Bledu

PRIREDITVE / Cerklje, 24. september 2022

Beseda združuje

OBVESTILA / Cerklje, 24. september 2022

Preventivne meritve

IZLETI / Kranj, 24. september 2022

Po kanjonu Kokre

IZLETI / Možjanca, 24. september 2022

12. Pohod po Tovorni poti

OBVESTILA / Radovljica, 24. september 2022

Test hoje na dva kilometra

 

 
 

 

 
 
 

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...

Za napredek so ključne inovacije / 00:26, 24. september

Kakšna sreča za Železnike, da obstaja DOMEL.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 19:44, 23. september

kakšen kljukec je tale grims....ko ga JJ potrebuje se repenči in napihuje, vedno je najbolj glasen, ko pa je JJ na oblasti pa zanj nima nikoli nobene pomembne funkcije...Janšev najbolj vdan hlapec!!!!