Jenskotova kapelica, ki so jo premestili dvajset metrov višje, na zemljišče družine Žemva / Foto: Tina Dokl

Jenskotovo kapelico prestavili na novo lokacijo

Zaradi rekonstrukcije ceste v Spodnjih Gorjah so premestili 140 let staro in 28 ton težko Jenskotovo kapelico. Novo mesto je dobila dvajset metrov višje, na zemljišču družine Žemva.

»Najbolj kritičen je sam trenutek dviga, ko se kapelica 'odlepi' od zemljine.«

Spodnje Gorje – Jenskotova kapelica v Spodnjih Gorjah je stala ob trasi državne ceste med Bledom in Jesenicami, ki se bo z rekonstrukcijo širila, obenem bo urejena tudi varna pešpot in vsa komunalna infrastruktura. Kot je pojasnil gorjanski župan Peter Torkar, je projekt skupno vreden več kot dva milijona evrov. »Občina Gorje je v okviru projektnih pogojev, ki jih je podal Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, dobila nov prostor za kapelico, s čimer bomo ohranili njeno sporočilo,« je dejal župan in še dodal, da je dogodek za Gorjance poseben, saj se v njihovih krajih prvič prestavljali tovrsten objekt. Po novem stoji na zemljišču družine Žemva. »Nova lokacija je morda še primernejša, saj kapelica ne stoji neposredno ob cestišču in je tako bolj zaščitena,« je dejal Drago Žemva.

Premestitev je nadziral Uroš Gantar iz kranjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), izvedlo pa jo je podjetje Semago. Kot je pojasnil direktor omenjenega podjetja Goran Bijelić, so kapelico najprej ročno odkopali in podbetonirali, kar zahteva veliko previdnost. »Najbolj kritičen je sam trenutek dviga, ko se kapelica 'odlepi' od zemljine. Na novi lokaciji smo izvedli izkop in izdelali novo ploščo, kamor smo jo z enim dvigom prenesli in položili,« je povedal Bijelić.

Po besedah Uroša Gantarja so takšne premestitve sakralnih znamenj neizogibne, saj ta pogosto stojijo preblizu cest, ki se širijo, ob njih pa gradijo pločniki. »Če se kapelica nekoliko prestavi, še vedno ohrani zgodovinsko pričevalnost, hkrati pa omogoča družbeni razvoj,« je poudaril Gantar, ki je zadovoljen, da bo nova lokacija krajinsko sonaravno urejena s polkrožnim stopniščem in zatravitvijo. Pojasnil je še, da je bila Marijina kapelica v Spodnjih Gorjah posvečena leta 1882, je pravokotnega tlorisa in zaprtega tipa ter ima v niši polihromiran kip Marije z Jezusom ter dvema angeloma.

Dogodku je prisostvoval tudi gorjanski župnik Matej Pavlič, ki je vesel, da je mogoče na tak način ohraniti kulturno dediščino in verski značaj gorjanskih vasi, kjer je sicer skupno sedemdeset kapelic in verskih znamenj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...