Jože z angelskimi krili v kraju Ždrelac

Barka in kolo, 3. del

Otok Iž leži med Dugim otokom in Ugljanom ter sodi med manjše jadranske otoke. Pristali smo v Malem Ižu, ki se razprostira na treh hribčkih (Mućel, Makovac in Porovac). Južno od naselja Mali Iž leži zaliv Bršanj, okoli šestdeset metrov dolg valobran, na katerem pristajajo trajekti, ki Iž povezujejo z Zadrom. Svojevrstna zanimivost Iža je zagotovo planinski dom z najnižjo nadmorsko višino na svetu, saj leži na obali. Do pet kilometrov oddaljenega kraja Veliki Iž vodi široka asfaltirana cesta. Spraševali smo se, zakaj na tako majhnem otoku potrebujejo tako široko cesto, saj med kolesarjenjem nismo srečali mnogo avtomobilov. Srečali smo le nekaj parkiranih avtomobilov, ki so bili večinoma neregistrirani. Najbrž jih domačini uporabljajo za prevoz na polje ali v gozd. V Velikem Ižu je edini hotel na otoku, v katerem so pred leti hoteli razširiti ponudbo in so ponudili gostom, da za majhno ceno postavijo šotor kar v bližnjem parku. S tem je Iž zaslovel kot najcenejša mogoča počitniška izbira. Tako so na otok prišli gostje z željo, da bi našli duhovni mir in ravnovesje. To so sčasoma v hotelu spretno izkoristili in začeli organizirati različne delavnice za duhovni razvoj. Domačini pravijo, da je lepo videti ljudi v zgodnjih jutrih, ko pozdravljajo nov dan in meditirajo, in zvečer, ko se z različnim gibanjem ob sončnem zahodu poslovijo od dneva. Pred hotelom stoji kiparska instalacija, posvečena morju, vodi in oceanom, ki jo je s skupino mednarodnih umetnikov postavil slovenski akademski kipar Marko Pogačnik.

Po vrnitvi smo se vkrcali na ladjo in zapluli proti Ugljanu. Na poti smo videli nekaj gojišč za ribe. Včasih so ribe lovili predvsem z barkami. Eden od pogojev za vstop Hrvaške v Evropsko unijo pa je bil, da ribiči uničijo male barke za ribolov. Za uničenje so dobili tudi evropska sredstva v višini trikratne cene vrednosti barke. V zameno pa so lahko uredili gojišča bolj iskanih rib, kot so brancin, orada in tuna. Kapitan mi je pripovedoval, da se pri takšni količini gojišč kakšna mreža tudi strga in ribe uidejo. Zato je znano, da med temi otoki plava veliko kvalitetnih rib in jih tudi na trnek ni težko ujeti.

Na poti do Ugljana smo imeli še ravno toliko časa, da smo se ustavili v enem od zalivov in zaplavali. Velika prednost potovanj z barko v primerjavi z ostalimi prevoznimi sredstvi je, da lahko kapitan na našo željo ustavi v zalivu, ki nam je všeč, in se tam osvežimo v prijetni vodi. Med večerjo smo že pluli skozi umetni kanal Ždrelac, ki leži med otokoma Ugljan in Pašman in je bil nekoč plitvina. Leta 1883 so jo poglobili in danes lahko po njem plujejo tudi manjši trajekti. Otoka sta sicer povezana tudi z 210 metrov dolgim mostom. Kmalu smo pristali v zalivu Kukljica, kjer smo po kratkem sprehodu prenočili.

Za naš izlet s kolobarko, ki bo od 17. do 22. maja, je še nekaj prostih mest. Če bi se nam radi pridružili, mi pišite na e-naslov: grega.flajnik@g-glas.si.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/30

torek

15/32

sreda

15/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

IZLETI / Kranj, 25. avgust 2022

Na Snežnik

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2022

Na Špik Hude police

 

 
 

 

 
 
 

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...