Naslovnica knjige Neprevidna miška avtorice Maje Komotar

O neprevidni miški

Vzgojiteljica Maja Komotar je konec lanskega leta izdala otroško slikanico Neprevidna miška, s katero otroke opozarja na pravilno vedenje v prometu.

Ob svojem delu z otroki v vrtcu sem ugotavljala, da primanjkuje gradiva na temo prometnih pravil in prve pomoči za najmlajše, zato je bilo potrebne kar precej iznajdljivosti, da smo jim vzgojiteljice to razložile,« je razloge, ki so jo navedli k pripravi slikanice, predstavila Maja Komotar. Lani decembra je tako pri založbi Feniks izšla knjižica o neprevidni miški, prek katere otrokom razlaga prometne znake in pravila vedenja v prometu, obenem pa jim predstavi osnove prve pomoči.

»Izhajala sem iz otrok – na katere prometne znake in katere nevarnosti sem jih največkrat opozarjala, ko smo hodili ob prometnih cestah,« je pojasnila Maja Komotar. V knjižici je tako predstavila prometne znake, s katerimi se na svojih poteh srečujejo otroci, obenem pa otroke poduči o tem, kako oskrbeti manjše rane in odrgnine oziroma manjše poškodbe, s katerimi se najpogosteje srečajo. Vse to je predstavila skozi dve zgodbi v knjigi, in sicer Poškodovana miška in Živali v prometu. Prva govori o miški, ki se je poškodovala in so ji na pomoč priskočili otroci. »Skozi zgodbo se otroci naučijo oskrbeti rane in spoznajo osnovne pripomočke za oskrbo različnih ran, s katerimi se lahko srečajo v vsakdanjem življenju.« Druga zgodba pa govori o obisku živali v mestu, ki ne poznajo cestnoprometnih pravil. Skupaj z otroki in vzgojiteljicama spoznavajo prometne znake in cestnoprometne predpise za varno gibanje v prometu. Zgodbi sta napisani z velikimi tiskanimi črkami in sta primerni za bralce začetnike. Knjiga je po besedah Maje Komotar z izborom pisave, barvnega ozadja besedila, levo poravnavo in nesvetlečimi listi prijazna tudi dislektikom. Ob besedilu so še vprašanja, ki spodbujajo aktivno branje. Vprašanja se namreč navezujejo na vsebino ter popestrijo skupno branje in utrjujejo otrokovo znanje. »Verjetno je to posledica 'poklicne deformacije',« se nasmeje Maja Komotar, ki ta čas pripravlja doktorat iz predšolske vzgoje na temo opismenjevanja. Za ilustracije, ki lepo dopolnjujejo vsebino, pa je poskrbela desetletna Miša Sanda.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...