Takole bo videti ureditev osrednjega objekta, to je gospodarskega poslopja z dvoriščem, levo zadaj je Prešernova rojstna hiša. / Vizualizacija: Atelje Ostan Pavlin

Načrt prenove Prešernove domačije

Na ministrstvu za kulturo so predstavili načrte celovite prenove Prešernove domačije v Vrbi. Osrednji objekt novega kulturnega centra bo prenovljeno gospodarsko poslopje, v katerem bo sprejemni center za obiskovalce s trgovino s spominki. Uredili bodo tudi dvorišče, vrtiček in sadovnjak.

V sklopu Prešernove domačije stoji tudi nekdanji stanovanjski objekt Vrba 1, ki ga je odkupila Občina Žirovnica. Župan Leopold Pogačar je dejal, da so z državo želeli podpisati sporazum, da bi vodili enoten projekt, a se je država odločila drugače. Občina je kljub temu sklenila pogodbo z istim projektantom kot država, do konca leta želijo vložiti dokumentacijo za gradbeno dovoljenje. Objekt bodo porušili in zgradili novega, v njem pa načrtujejo gostinsko dejavnost, ki v Vrbi manjka, v delu pa galerijo. Po ocenah naj bi občinski del projekta stal 800 tisoč evrov.

Ljubljana, Vrba – Država začenja celovito prenovo območja Prešernove domačije v Vrbi, ki naj bi v novi podobi zaživelo prihodnje leto. Projekte so predstavili v torek na ministrstvu za kulturo v Ljub­ljani. Minister za kulturo Vasko Simoniti je dejal, da je bil ob obisku Prešernove rojstne hiše v Vrbi pred dvema letoma »zaprepaščen nad uboštvom, ki je sijalo iz te hiše«, in takrat je padla odločitev, da bodo območje celovito prenovili. Država je namreč leta 2020 odkupila Ribčevo gospodarsko poslopje, ki je nekdaj pripadalo Prešernovi hiši, medtem ko je Občina Žirovnica postala lastnica stanovanjskega objekta Vrba 1.

S prenovo naj bi v Vrbi zaživel kulturni in interpretacijski center, ki bo nudil večplasten vpogled v Prešernovo življenje in delo. Investicija je vredna okoli dva milijona evrov.

Ta čas dokončujejo izdelavo projekta za izvedbo in pridobivajo gradbeno dovoljenje, pri projektu pa sodeluje tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Arhitekturno zasnovo je predstavil Aleksander Ostan iz Ateljeja Ostan Pavlin. Kot je dejal, so nekatere spremljajoče objekte, denimo svinjak, že podrli, prav tako bodo porušili nekaj prizidkov gospodarskega poslopja. Osrednji objekt novega kulturnega centra bo prenovljeno gospodarsko poslopje, ki bo prvi objekt, v katerega bodo vstopili obiskovalci. V njem bo v pritličju sprejemni center za obiskovalce s trgovino s spominki, razstavni prostor s sodobno stalno razstavo o Prešernu ter servisni prostori s sanitarijami. V prvem nadstropju bodo uredili večnamenski prostor za kulturne dogodke in predavanja, povsem na vrhu pa bo urejena še manjša pisarna za zaposlene. Uredili bodo dvorišče, ki bo postalo odprt osrednji prostor druženja, vrtiček oziroma garklc ter sadovnjak z avtohtonimi sortami sadnih dreves. Načrtujejo tudi obnovo učilnice na prostem, ki se nahaja tik ob rojstni hiši. Vzporedno z obnovo gospodarskega poslopja bodo potekala konservatorsko-restavratorska dela za obnovo Prešernove rojstne hiše, konservatorski načrt s popisom del je že izdelan.

Minister Simoniti je ocenil, da gre za imeniten projekt, Prešernova domačija pa bo dobila simbolno vrednost, ki ji pripada. Ob tem je Simoniti napovedal, da bodo pri urejanju pozornost namenili tudi škofu Antonu Vovku, ki je bil rojen v isti hiši kot sto let prej France Prešeren.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/13

četrtek

12/18

petek

12/20

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.