Učenci OŠ Orehek so izdelali kar 35.300 papirnatih ladjic. / Foto: Gorazd Kavčič

Dobrodelne ladjice

Tudi v Osnovni šoli (OŠ) Orehek Kranj so se pridružili projektu humanitarnega društva UP-ornik, katerega cilj je izdelati šest milijonov papirnatih ladjic za šest milijonov žrtev. Gre za dobrodelni projekt v spomin žrtvam genocidov in današnjim žrtvam človeške ignorance najranljivejših v naši družbi.

V OŠ Orehek iz Kranja so se projektu pridružili lani oktobra na pobudo učiteljice zgodovine Irene Hočevar. Do preteklega četrtka, ko so jih dostavili društvu UP-ornik, so jih izdelali kar 35.300, je ponosen tudi ravnatelj Drago Zalar. »Odločili smo se namreč, da bomo končali do 31. januarja in tako zaznamovali tudi dan spomina na holokavst, kar na naši šoli storimo vsako leto,« je pojasnila Irena Hočevar.

Gubanje ladjic iz odpadnega papirja je bilo sprva zamišljeno kot zaposlitev učencev na začetku šolske ure, ko se je Irena Hočevar pripravljala na pouk. »Na naši šoli je namreč zaradi karanten še vedno potekal hibridni pouk, zato sem želela, da učenci čas, ko čakajo, da vzpostavim vse potrebno za začetek pouka, zapolnijo z neko aktivnostjo.« Ideja gubanja ladjic jo je navdušila, ker so bili na ta način učenci ne samo aktivni, ampak jih je to spodbujalo tudi k ustvarjalnosti, obenem pa je poleg dobrodelne zelo hitro vse skupaj dobilo še socialno noto. Projekt, ki je sprva potekal samo na predmetni stopnji, so namreč razširili še na razredno stopnjo, ker so posamezni razredi ostajali v karanteni doma, pa so se sčasoma pridružile celotne družine. »Obenem so starejši učenci postali mentorji mlajšim pri izdelovanju ladjic, tako da so se širile socialne vezi med razredi.« Učenci so po besedah Irene Hočevar drug drugemu postali navdih, razvilo se je tekmovanje znotraj razredov, izdelovali so ladjice, ki so merile od enega centimetra pa vse do enega metra. »Čeprav gre na videz za povsem nezahtevno stvar, so od tega odnesli zelo veliko,« je prepričana Irena Hočevar. Ravnatelj Zalar jo je ob tem dopolnil: »Socialni stiki, ki so bili v času korone zelo okrnjeni, so znova zaživeli skozi ladjice.« Veseli ga, da je učiteljica našla dejavnost, ki so se ji učenci priključili z navdušenjem, obenem pa še zdaj komaj verjame, da jim je uspelo izdelati tako veliko število ladjic za dobrodelni namen.

Iz zbranih ladjic, ki jih na društvu sprejemajo vse do 9. maja, dneva Evrope, bo skupina študentov arhitekture ustvarila umetniško inštalacijo, nato pa jih bodo poslali v reciklažo. »Zbrani denar bo namenjen društvu UP-ornik za plačilo najnujnejših položnic in nakupu darilnih kartic za vse uporabnike.« Po podatkih s spletne strani društva UP-ornik so doslej zbrali že več kot dva milijona ladjic.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...