Učenci in mentorice projekta Erasmus+ na OŠ Cvetka Golarja / Foto: arhiv šole

Spodbuda branju

Osnovna šola Cvetka Golarja iz Škofje Loke sodeluje v projektu Erasmus+ z uradnim naslovom Reading books through the lens of STEAM, ki ga prevajajo kot: STEAM – Za več znanja in branja.

Omenjenemu Erasmus+ projektu so se v OŠ Cvetka Golarja pridružili v lanskem šolskem letu, pred kratkim pa so se udeležili že drugega virtualnega srečanja z učenci partnerskih šol. Pri projektu, katerega cilj je izboljšati bralno pismenost učencev, sodelujejo še šola iz Litve kot glavna koordinatorica ter šole iz Italije, Grčije, Romunije in Bolgarije.

»Učence želimo spodbuditi k branju knjig z uporabo različnih bralnih strategij in razvijati spretnosti STEAM – to je kratica za Science, Tehnology, Engineering, Art, Mathematics, kar v slovenščini pomeni znanost, tehnologija, tehnika, umetnost in matematika,« je razložila koordinatorica projekta v šoli Svetlana Urbančič. Tako želijo krepiti naravoslovne, inovativne, umetniške, jezikovne in kulturne kompetence učencev. »Branje, razumevanje prebranega in kritično mišljenje je ključno za učenje ter pridobivanje znanj in informacij.« Za učence so izbrali knjige, ki so prevedene v jezike vseh držav, ki sodelujejo pri projektu. Doslej so tako prebrali: Fahrenheit 451 Raya Bradburyja, Ne ubijaj slavca Harperja Leeja in Malega princa Antoina de Saint-Exupéryja.

Ker se z vrstniki iz partnerskih držav ne morejo srečevati v živo, saj je covid-19 onemogočil potovanja, se srečujejo na Zoomu. Na drugem srečanju v januarju, ki bi sicer moralo potekati v Litvi, so učenci v angleškem jeziku predstavili dosedanje delo. V OŠ Cvetka Golarja so vsebino prebranih knjig povezali s fiziko in biologijo. »Izhodišče je bila tema iz Malega princa, da skrbiš za nekoga, ki ga imaš rad. Učenci so se zato odločili, da bodo posadili rastlino in spremljali njeno rast od semena do cveta,« je pojasnila Svetlana Urbančič. Učenci 8. d pa so steno pred učilnico fizike poslikali z motivi iz našega osončja. Postopek nastajanja stenske poslikave so posneli na film, ki so ga predvajali na srečanju. Za učence so v okviru srečanja pripravili še delavnice, na katerih je vsak izdelal svoje znamenje zodiaka iz različnih materialov.

Zdaj se že veselijo naslednjega srečanja konec marca v Italiji, za katerega upajo, da ga bodo lahko izvedli v živo. »Sicer pa se v živo zagotovo srečamo maja na naši šoli,« je optimistično dodala Svetlana Urbančič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

delno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/19

torek

6/25

sreda

7/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nasveti pred kurilno sezono / 13:46, 4. oktober

Letos se bo kurilo vse kar je viška po kleteh: krpe, plastika, kante, gume, zeleni obrez... To bo veselje gledat po vasi kaj se kadi iz dimnika.

Žan Košir kmalu na sneg / 07:15, 4. oktober

Gorenjci niso za ekipne športe. Le zakaj?

Je tudi na Gorenjskem ogrožena preskrba z zdravili / 07:14, 4. oktober

Ne se hecat. Za nekatere je obisk lekarne št.1 v tednu.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...