Žirovniški župan Leopold Pogačar si želi, da bi območje ob Prešernovi rojstni hiši v celoti zaživelo v dveh letih. / Foto: Gorazd Kavčič

Na kavo k Prešernu čez dve leti

V Žirovnici upajo, da bodo na kulturni praznik leta 2024 obiskovalce že lahko sprejeli v novem Prešernovem muzejskem kompleksu, ki ga bodo uredili v sodelovanju z državo. V sklopu kompleksa bo deloval tudi gostinski lokal s pridihom Prešernovih časov.

Ob decembrskem obisku vlade na Gorenjskem je minister za kulturo Vasko Simoniti dejal, da je obnova predvidena v obdobju 2022–2023, muzejski kompleks bo predstavljal zaokroženo celoto gorenjske kmečke domačije: bivalni objekt, gospodarsko poslopje z dvoriščem, vrt z vodnjakom in sadovnjak. Predvidena investicijska vrednost projekta naj bi bila dva milijona evrov.

Vrba – Pred slovenskim kulturnim praznikom smo žirovniškega župana Leopolda Pogačarja vprašali, v kateri fazi je obnova odkupljenih objektov ob Prešernovi rojstni hiši in kdaj bodo začeli graditi obvoznico mimo Vrbe.

Kot je znano, je občina leta 2019 odkupila stanovanjski objekt Vrba 1, ki se nahaja med Prešernovo rojstno hišo in cerkvijo sv. Marka. Obenem je država postala lastnica gospodarskega poslopja ob hiši. Tako bo projekt obnove stanovanjskega objekta vodila občina, gospodarskega objekta pa država, skupaj pa naj bi nastal Prešernov muzejski kompleks.

Država ta čas pripravlja projektno dokumentacijo, v obnovljenem skednju naj bi uredili dvorano za šestdeset ljudi, manjšo trgovino, galerijo in skladišče. Občina Žirovnica pa vzporedno pripravlja projekte oživitve nekdanjega stanovanjskega objekta, ki nima zgodovinske in kulturne vrednosti, zato naj bi ga po sedanjih načrtih podrli in zgradili novega. Načrtujejo, da bodo gradbeno dovoljenje pridobili še letos, saj želijo projekt prijaviti na razpis sklada za okrevanje, kjer bodo na voljo namenska sredstva za razvoj kulturnega turizma. V objektu želijo urediti gostinsko dejavnost, ki bi jo izvajal najemnik, poleg tega pa želijo pripraviti prezentacijo zgodovinskega obdobja, v katerem je živel in deloval Prešeren.

»A pri tem ne bo šlo za podvajanje zbirke iz Prešernove rojstne hiše, temveč za predstavitev časa, običajev, fotografij,« je poudaril Pogačar. In kdaj naj bi obiskovalce sprejeli v novem Prešernovem muzejskem kompleksu? Župan upa, da za kulturni praznik 2024.

Kako pa kaže z obvoznico mimo Vrbe? Po županovih besedah so že začeli postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja, še letos bodo začeli tudi odkupovati potrebna zemljišča, saj mora biti občina lastnica zemljišč, po katerih bo tekla obvoznica. Za projekt je v letošnjem občinskem proračunu zagotovljenih 600 tisoč evrov. Gradbeno dovoljenje pričakujejo do konca leta, zatem pa naj bi izvedli razpis za izvajalca del. Obvoznico bi tako lahko začeli graditi prihodnje leto.

Ob tem je Pogačar ponovno poudaril, da je gradnja obvoznice nujna, postopki pa so trajali dlje, kot so upali. Pogačar je prepričan, da tudi zahodna trasa obvoznice (za vzhodno niso dobili soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine), ko bo zgrajena, ne bo povzročala slabe volje med domačini, dosegla pa bo svoj namen: Vrbo bo razbremenila gostega prometa, ki se vije tik ob Prešernovi rojstni hiši.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/5

četrtek

4/6

petek

6/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 8. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Preddvor, 8. december 2022

Praznični piškoti

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

IZLETI / Šenčur, 14. december 2022

Zaključni pohod v neznano

 

 
 

 

 
 
 

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!