Gorski reševalci so lani opravili več kot 630 reševalnih intervencij, od teh polovico s helikopterjem. / Foto: Tina Dokl, arhiv Gorenjskega glasa

Število nesreč v gorah narašča

Na novinarski konferenci ministrstva za obrambo so v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije (GRZS) predstavili helikoptersko reševanje v gorah in podatke o razmerah in nesrečah v visokogorju.

Ljubljana – Številne nesreče v gorah zahtevajo hitro, usklajeno in profesionalno posredovanje. V Sloveniji za to, da ponesrečenci in oboleli v najkrajšem času prejmejo potrebno zdravniško oskrbo, poskrbijo gorski reševalci, zdravniki in dežurne posadke helikopterjev. Slovenska vojska in policija pomagata pri reševanju v gorah s helikopterji, ki so gorskim reševalcem na razpolago vsak dan v vidnem delu dne. Slovenska vojska zagotavlja dve dežurni posadki, ki sta v 15 minutah pripravljeni za polet. Dežurne helikopterske posadke so stacionirane na Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru in na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika na Brniku, prav tako je helikopter v 120-minutni stalni pripravljenosti za polet na Letališču Cerklje ob Krki. Kot je povedal namestnik poveljnika 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Robert Špernjak, bodo zaradi povečanega števila nesreč v gorah dodaten helikopter na Brniku zagotovili med zimskimi počitnicami.

Po Špernjakovih besedah od aktivacije do vzleta helikopterja v povprečju mine sedem minut. »Število posredovanj s helikopterji se je v zadnjih desetih letih podvojilo. Leta 2012 smo izvedli 91 helikopterskih reševanj, lani pa 196. Letos smo v gorah posredovali že desetkrat,« je povedal in še dodal, da je letenje v visokogorju zelo zahtevno, čemur botrujejo nepredvidljive in hitro spreminjajoče se vremenske razmere, poleg tega se z višino zmanjšujejo tudi sposobnosti helikopterja.

Predsednik Komisije za letalsko reševanje GRZS Toni Smolej je pojasnil, da so gorski reševalci lani opravili več kot 630 reševalnih intervencij, od teh polovico s helikopterjem. V gorah je v letu 2021 umrlo 29 planincev, 22 zaradi poškodb v gorskih nesrečah, 7 zaradi nenadnih obolenj in drugih razlogov. Letos je bilo do 24. januarja zabeleženih že 47 nesreč, življenje pa je izgubilo že osem oseb, za šest so bile usodne prehude poškodbe predvsem zaradi zdrsov in padcev, dve pa sta življenje izgubili zaradi nenadnega obolenja. »Trenutno so razmere v gorah in visokogorju izredno zahtevne, obiskovalcev pa nenormalno veliko. Opažamo, da veliko ljudi ni usposobljenih za turo, na katero gredo, fizično in psihično niso dovolj pripravljeni, obenem je njihovo tehnično znanje pomanjkljivo. Četudi morda imajo primerno opremo, je ne uporabljajo vedno pravilno. Vsem tem svetujem, da se pred pohodom udeležijo gorniških tečajev, ki jih organizira Planinska zveza Slovenije,« je dejal Smolej in dodal, da vsaka intervencija zahteva tudi klasično reševanje, pri katerem pa ekipa pride na kraj nesreče »po tleh«. V enem tovrstnem dogodku je po njegovih besedah udeleženih najmanj 15 reševalcev. V Sloveniji imamo po njegovih podatkih 61 reševalcev letalcev, od tega 18 zdravnikov, ki so usposobljeni za delo s helikopterjem. Opozoril je še na pobočja, za katera je znano, da so poledenela in predstavljajo veliko nevarnost. »Vsak zdrs, ki se pripeti na tovrstnih pobočjih, je zanesljivo poguben,« je poudaril.

Na novinarski konferenci je so predstavili tudi videoposnetek usposabljanja gorskih reševalcev s posadko Slovenske vojske pri enem najtežjih reševalnih postopkov, imenovanem rezanje vrvi, ki se uporablja pri helikopterskem reševanju iz stene.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/13

nedelja

5/20

ponedeljek

9/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Predoslje, 29. maj 2022

Folklorno srečanje

IZLETI / Šenčur, 2. junij 2022

Sveti Jošt nad Kranjem

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

IZLETI / Kranj, 24. junij 2022

Na planinarjenje v Bosno in Hercegovino

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Prva primera opičjih koz / 22:39, 28. maj

Res sem besna na tipe, ki se vlačijo po svetu in tiča vtikujejo v vse kar gomazi. Pol se pa vrnejo vsi zagnojeni, v hrastah, scat ne morejo.... Mi pa plačujemo zdravljenje. MRŠŠŠ grauže.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 16:12, 28. maj

Dober dan.
Za lažje razumevanje:
kako lahko takoimenovani levičarji privatizirajo in še naprej ostanejo "levičarji" ?
Odgovor:
tako, da imajo RTV in Janšo !

PS: a sem kej pozabu?

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 10:08, 28. maj

Zaposlitev na RTV. Sanjska služba. Verjetno je težko priti na plačilno listo na RTV.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 08:27, 28. maj

Kje so bili novinarji, tudi Društvo novinarjev Slovenije, in njihovi sindikati za časa vlade Kocijanciča, neporočanja in samo(?)cenzuriranaj...

Buhtelj Valvasorček in stol pod Stolom / 23:36, 26. maj

Cesto do Valvasorja bi lahko počasi asfaltiral. Piše se leto 2022. Oskrbnika za Roblekov dom so že našli?

Blizu vrhu cikla / 13:13, 26. maj

Nič se ne bo ustavilo. Trg v Sloveniji ne deluje zato tržne zakonitosti v Dolini ne delujejo. Kar ne regulira država nima nobene ekonomske logike.

Prva 3D-zebra v Kranju / 21:28, 25. maj

MENE NAJBOL ZANIMA TALE NOVA VLADA, RECIMO MESEC BO ZGRADIL NEVEM KOLIKO TISOČ NEPROFITNIH STANOVANJ? IN KJE BO VZEL DENAR?GDO BO DOBIL TA S...