Prvi kolesarji, ki jih zjutraj srečujem v parku Chupal

Gibajmo se!

Vreme v Coimbri je neverjetno. V tem tednu se bodo temperature vrtele okoli dvajset stopinj, skupaj z njimi pa se bo v miren valček zasukalo tudi sonce in izmaknilo priložnost za deževen ples še tako vztrajnim oblakom. Vsako jutro se po zajtrku odpravim v park, kjer me čaka moja »študijska« klop, da na svežem zraku polnim pljuča in možgane. Naporno enolični dnevi so stalnica izpitnega obdobja, ki mu bo prihodnji teden le odbila zadnja ura. Nejc pravi, da bo pogrešal tople dni in brezskrbnost, meni pa se vsak dan bolj kolca po sprehodih v naravi, po sankanju, smučanju in vedno hladnih jutrih, ko v najlepših zimskih dneh sonce že zjutraj obsije bel Storžič.

Danes pišem prispevek v majhnem parku visoko nad reko Mondego in čakam, da se oranžna zahajajoča krogla dotakne temnega horizonta nekje pri Figueiri. Mir in tišino zmotijo le občasni tekači in sprehajalci, ki so se ob koncu tedna končno rešili hladnih pisarn in poznih popoldanskih delavnikov, oblekli kratke rokave in se čez dan izmenično nastavljali soncu. Zjutraj mimo mene drvijo otroci na poganjalčkih, zagrizeni kolesarji in jutranji tekači – stari in mladi, ki tako kot jaz ne morejo spati. Okoli enajstih se na dopoldanski kavici in sladoledu zbirajo gospe in zaljubljeni pari, popoldan se na košarkarsko igrišče zapodijo mladci, da odbijanje žoge preglasi teniške udarce starejših gospodov, ki v park pridejo tik pred zadnjimi večernimi rekreativci in odidejo pozno za tem, ko jaz že čepim za večernim filmom. Tako ugotovim, da so Portugalci podobni nam – sončne konce tedna venomer in brez izjeme preživljajo na prostem, v pogonu ali pa v udobnem sedalu kavarne v parku, z lici obrnjenimi proti toplemu soncu.

Z Nejcem se poistovetiva s tistimi prvimi, ko nabirava deseti kilometer na najini ustaljeni tekaški »progi« ali si briševa pot v zunanjem športnem parku, kamor nekajkrat na teden prideva zbudit zasedele mišice. Trudim se, da domače navade vnašam v novo rutino, in tako si popoldneve, ko se končno odtrgam od študijskega balasta, zapolnim s športom, ki sem ga tako zelo vajena od doma. Kljub novemu okolju, novi rutini in pomanjkanju časa, ki je že (pre)velikokrat slišan izgovor, je prav, da tako stari kot tudi mladi (pa naj bomo doma ali v tujini) posežemo po športu. Rdeča lica in hitrejši korak so bili že več kot prevečkrat dokazani za koristne – izboljšajo počutje, tako fizično kot psihično, krepijo imunost, študentom pa pomagajo učinkoviteje pridobivati znanje v napornem izpitnem obdobju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

jasno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

1/17

torek

3/20

sreda

2/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 21. marec 2023

Umovadba za starejše

PRIREDITVE / Šenčur, 21. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 21. marec 2023

Spominski slovesnosti

GLASBA / Cerklje, 21. marec 2023

Podarim ti pesem

PRIREDITVE / Žiri, 21. marec 2023

Bralna čajanka

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2023

Poklon volni

GLASBA / Cerklje, 22. marec 2023

Podarim ti pesem

RAZSTAVE / Jesenice, 22. marec 2023

Sava združuje

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.