Družba Sava Turizem s hotelskimi kapacitetami razpolaga tudi na Bledu. / Foto: Gorazd Kavčič

Prodaja bi pomenila škodo turizmu

V Slovenskem državnem holdingu so odločno zanikali informacije, da naj bi razmišljali o prodaji svojega deleža v Savi, katere pomemben del je Sava Turizem, ki ima hotele tudi na Bledu.

Ljubljana – Sredi prejšnjega tedna je zakrožila vest, da naj bi 43-odstotni delež družbe Sava v lasti sklada York najverjetneje odkupil madžarski sklad Diofa Asset Management, potem ko so zastali pogovori o prodaji tega deleža Slovenskemu državnemu holdingu (SDH).

Kot so poročali nekateri slovenski mediji, naj bi bil sklad York že poleti blizu dogovora s Slovenskim državnim holdingom o prodaji omenjenega 43-odstotnega deleža, a do sklenitve posla ni prišlo. SDH in Kapitalska družba (KAD) imata v Savi, katere glavni del predstavlja Sava Turizem, ki ima hotelske kapacitete denimo tudi na Bledu, sicer 18,69-odstotni in 28,05-odstotni delež. Z odkupom Yorkovega deleža pa bi postala večinska lastnika, s čimer bi po pisanju medijev še odločneje stopili na pot uresničevanja ideje o slovenskem turističnem holdingu.

Sklad York je nato začel nov postopek prodaje in prejel dve ponudbi, a je pogovore nadaljeval le z madžarskim skladom.

Na navedbe se je odzval tudi SDH. »V prvi polovici leta 2021 je SDH vodil nezavezujoče pogovore o pogojih nakupa za pridobitev izpostavljenosti Yorka v družbi Sava. Nezavezujoči pogovori so zastali, ker pogojev nakupa medsebojno nismo uskladili, razmere v panogi pa so bile po oceni SDH za sprejem nakupne odločitve zelo negotove,« so komentirali navedbe medijev in zapisali, da ne razpolagajo z uradnimi informacijami o prodajnih aktivnostih drugih delničarjev Save.

Ob tem so odločno zanikali informacije, da »naj bi v SDH razmišljali o prodaji svojega deleža madžarskemu skladu.« Kot dodajajo, na to temo SDH ni bil v stiku s predstavniki sklada York ali madžarskim skladom, ki ga mediji omenjajo kot kupca, niti SDH ne vodi prodajnih postopkov.

Kot še pojasnjujejo v SDH, je v hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge treba preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najoptimalnejšo upravljavsko odločitev SDH v zvezi s Savo. »Ob tem bo treba upoštevati tudi dopustne okvire lastniških odločitev. Sava, d. d., je namreč skladno z veljavno državno strategijo upravljanja pomembna naložba. Skladno z veljavnim zakonom o Slovenskem državnem holdingu znaša minimalni delež v naložbah, ki so s strategijo določene kot pomembne naložbe, 25 odstotkov in en glas,« so še zapisali.

Na navedbe se je odzval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je v zapisu na omrežju Facebook zapisal: »Če bi prodajali državni delež Save v stanju, kot je sedaj, bi delali škodo slovenskemu turizmu. Od prvega dne je moje stališče jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja. S tem bomo maksimizirali pogajalska izhodišča.« Prodaja bi v trenutku, ko je vpliv epidemije še vedno prisoten, povzročila neposredno škodo, je še zapisal minister in se vprašal, kdo bi za to odgovarjal. Dodal je še, da je York zasebni sklad in suveren v svojih poslovnih odločitvah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/13

nedelja

5/20

ponedeljek

9/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Predoslje, 29. maj 2022

Folklorno srečanje

IZLETI / Šenčur, 2. junij 2022

Sveti Jošt nad Kranjem

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

IZLETI / Kranj, 24. junij 2022

Na planinarjenje v Bosno in Hercegovino

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Prva primera opičjih koz / 22:39, 28. maj

Res sem besna na tipe, ki se vlačijo po svetu in tiča vtikujejo v vse kar gomazi. Pol se pa vrnejo vsi zagnojeni, v hrastah, scat ne morejo.... Mi pa plačujemo zdravljenje. MRŠŠŠ grauže.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 16:12, 28. maj

Dober dan.
Za lažje razumevanje:
kako lahko takoimenovani levičarji privatizirajo in še naprej ostanejo "levičarji" ?
Odgovor:
tako, da imajo RTV in Janšo !

PS: a sem kej pozabu?

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 10:08, 28. maj

Zaposlitev na RTV. Sanjska služba. Verjetno je težko priti na plačilno listo na RTV.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 08:27, 28. maj

Kje so bili novinarji, tudi Društvo novinarjev Slovenije, in njihovi sindikati za časa vlade Kocijanciča, neporočanja in samo(?)cenzuriranaj...

Buhtelj Valvasorček in stol pod Stolom / 23:36, 26. maj

Cesto do Valvasorja bi lahko počasi asfaltiral. Piše se leto 2022. Oskrbnika za Roblekov dom so že našli?

Blizu vrhu cikla / 13:13, 26. maj

Nič se ne bo ustavilo. Trg v Sloveniji ne deluje zato tržne zakonitosti v Dolini ne delujejo. Kar ne regulira država nima nobene ekonomske logike.

Prva 3D-zebra v Kranju / 21:28, 25. maj

MENE NAJBOL ZANIMA TALE NOVA VLADA, RECIMO MESEC BO ZGRADIL NEVEM KOLIKO TISOČ NEPROFITNIH STANOVANJ? IN KJE BO VZEL DENAR?GDO BO DOBIL TA S...