Astronomske stroške za ogrevanje plačujejo tudi stanovalci na Miklošičevi ulici v Domžalah.

Energetska kriza v Domžalah

Stanovalci blokov na Miklošičevi ulici in Ulici Matije Tomca v Domžalah, ki se ogrevajo iz dveh skupnih kotlovnic, so konec leta doživeli šok, ko se je njihov dobavitelj plina odločil za 385-odstotno zvišanje cene ogrevanja, kot da gre za poslovni odjem. V zgodbo se je vključila tudi občina, ki od države pričakuje, da pravno formalno zagotovi gospodinjski odjem in s tem občutno nižjo podražitev.

Občina Domžale v nastali situaciji lahko pomaga z dodelitvijo izredne denarne socialne pomoči, ki je namenjena vsem z nižjimi prihodki in jo občani lahko dobijo ob upoštevanju kriterijev in meril za dodeljevanje te pomoči.

Domžale – Astronomske cene ogrevanja, ki prinašajo položnice v višini več sto evrov, so to zimo val ogorčenja povzročile marsikje po Sloveniji, tudi v Domžalah. Stanovalci blokov na Miklošičevi ulici in Ulici Matije Tomca so se v minulih dneh že soočili z upravnikom SPL, ne pa tudi z dobaviteljem plina (ki se na vabilo ni odzval), družbo Petrol. Vztrajajo, da v stanovanjih živijo, ne pa poslujejo, zato zahtevajo ceno gospodinjskega odjema. Ker do dogovora med dobaviteljem in upravnikom še ni prišlo, so pristali na sistemu zasilne oskrbe.

Letna poraba plina na Miklošičevi znaša 2.800.000 MWh, kar naj bi po­­menilo, da gre za poslovni odjem, ne glede na dejstvo, da se s kurilnico ogrevajo gospodinjstva, z izjemo ene trgovine in bifeja. Kot je upravnik povedal stanovalcem na sestanku, jih je dobavitelj kot poslovni odjem obravnaval že zadnjih deset let, saj do sedaj cene med poslovnim in gospodinjskim odjemom niso bile bistveno drugačne. Dobavitelj in upravnik, ki z njim podaljšuje pogodbo, pa sta se za poslovni odjem odločila tudi letos, ne glede na to, da so cene plina na svetovnem trgu ob koncu leta poskočile v nebo. Gospodinjstvom so se cene zvišale za 12 odstotkov, poslovnim odjemalcem pa kar za 385 odstotkov. Stroški so postali enormni, več kot očitno pa reda na tem področju ni, saj so odločitve, kot kaže, v rokah dobaviteljev in upravnikov; tako namreč priznavajo tudi na Ministrstvu za infrastrukturo, kjer na vprašanje, kako rešiti gospodinjstva, ki so obtičala na poslovnem odjemu, pojasnjujejo, da gre za stvar dogovora med dobaviteljem in upravnikom oziroma med posameznim odjemalcem.

Ogorčeni stanovalci so se konec minulega tedna zato obrnili tudi na občino. Predstavnika kotlovnice na Miklošičevi ulici Aleša Pirca in Miomiro Šegina sta v imenu nadzornih odborov obeh kotlovnic med drugim sprejela župan Toni Dragar in podžupanja mag. Renata Kosec. Pogovarjali so se o možnih rešitvah, ki so v zvezi z oskrbo z zemeljskim plinom v pristojnosti občine oziroma v pristojnosti etažnih lastnikov. »Na srečanju je bilo dogovorjeno, da bo občina podala protest na oba pristojna ministra in pristojne organe v sestavi obeh ministrstev, naj stanovalcem v večstanovanjskih objektih, ki se ogrevajo iz skupnih kotlovnic, pravno formalno zagotovijo gospodinjski odjem zemeljskega plina,« je po srečanju povedal župan Toni Dragar, prepričan, da sta v tej zgodbi odpovedali dve državni instituciji, ki bi morali varovati gospodinjske odjemalce. »V prvi vrsti je to Agencija za energijo, ki bi morala prepoznati težavo ter sprožiti inšpekcijski postopek nad institucijo, ki jo je dolžna nadzirati, torej nad dobaviteljem plina. Kot druga pa je zatajila Gradbena, geodetska in stanovanjska inšpekcija, ki je pristojna za nadziranje upravnikov oziroma za varovanje šibkejših, etažnih lastnikov v odnosu do močnejšega upravitelja.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/13

nedelja

5/20

ponedeljek

9/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Predoslje, 29. maj 2022

Folklorno srečanje

IZLETI / Šenčur, 2. junij 2022

Sveti Jošt nad Kranjem

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

IZLETI / Kranj, 24. junij 2022

Na planinarjenje v Bosno in Hercegovino

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Prva primera opičjih koz / 22:39, 28. maj

Res sem besna na tipe, ki se vlačijo po svetu in tiča vtikujejo v vse kar gomazi. Pol se pa vrnejo vsi zagnojeni, v hrastah, scat ne morejo.... Mi pa plačujemo zdravljenje. MRŠŠŠ grauže.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 16:12, 28. maj

Dober dan.
Za lažje razumevanje:
kako lahko takoimenovani levičarji privatizirajo in še naprej ostanejo "levičarji" ?
Odgovor:
tako, da imajo RTV in Janšo !

PS: a sem kej pozabu?

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 10:08, 28. maj

Zaposlitev na RTV. Sanjska služba. Verjetno je težko priti na plačilno listo na RTV.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 08:27, 28. maj

Kje so bili novinarji, tudi Društvo novinarjev Slovenije, in njihovi sindikati za časa vlade Kocijanciča, neporočanja in samo(?)cenzuriranaj...

Buhtelj Valvasorček in stol pod Stolom / 23:36, 26. maj

Cesto do Valvasorja bi lahko počasi asfaltiral. Piše se leto 2022. Oskrbnika za Roblekov dom so že našli?

Blizu vrhu cikla / 13:13, 26. maj

Nič se ne bo ustavilo. Trg v Sloveniji ne deluje zato tržne zakonitosti v Dolini ne delujejo. Kar ne regulira država nima nobene ekonomske logike.

Prva 3D-zebra v Kranju / 21:28, 25. maj

MENE NAJBOL ZANIMA TALE NOVA VLADA, RECIMO MESEC BO ZGRADIL NEVEM KOLIKO TISOČ NEPROFITNIH STANOVANJ? IN KJE BO VZEL DENAR?GDO BO DOBIL TA S...