Je plezalni center smotrn

V kranjskem občinskem odboru Nove Slovenije pozivajo k premisleku, ali bo načrtovani plezalni center na Zlatem polju dovolj izkoriščen, da ne bo predstavljal le dodatnega bremena za občinski proračun.

Nova športna dvorana na Zlatem polju ne bi bila namenjena samo plezanju, ampak vsem dvoranskim športom, glede financiranja projekta pa ni predvideno, da bi ga izvedli z občinskim denarjem, pojasnjuje kranjski podžupan Janez Černe.

Kranj – Načrte o izgradnji plezalnega centra na Zlatem polju, s katerim bi gorenjska prestolnica znova lahko postala prizorišče tekem svetovnega pokala v športnem plezanju, je Mestna občina Kranj obelodanila lani poleti. Na občini upajo, da bi ga v okviru javno-zasebnega partnerstva morda lahko zgradili že v letu 2024. Nad velikopoteznim načrtom vsi niso navdušeni, tudi Irena Dolenc (NSi) je na zadnji seji mestnega sveta župana Matjaža Rakovca in mestno upravo pozvala k temeljitemu premisleku o smotrnosti drage naložbe, saj bo po njeni oceni že samo projektiranje stalo blizu pol milijona evrov.

»V Sloveniji je zdaj kar naenkrat velik interes za postavljanje dvoran s plezalnimi stenami. Gradilo se bo v Ljubljani, svetovno prvenstvo 2022 bo v Kopru. Kaj to pomeni za Kranj? Smo zamudili vlak za gradnjo dvorane s plezalno steno? Ali bo Kranj v prihodnosti prizorišče velikih tekem, če bo toliko ponudnikov dvoran v Sloveniji? V NSi nas skrbi, da bo dvorana služila samo za treninge, tako kot praktično tudi skakalnica na Gorenji Savi, ki je absolutno premalo izkoriščena. Dobro bi morali premisliti, preden se lotimo projektiranja in nato investicije,« je dejala Dolenčeva in dodala, da njena stranka že dolgo opozarja na nujnost priprave plana investicij v športno infrastrukturo v Kranju. »Nikoli ne bomo imeli dovolj denarja, da bi celostno podpirali vse športe. Vsak novozgrajeni športni objekt bi moral imeti tudi vizijo, kako bo del stroškov pokrival sam s trženjem, da ne bodo vsi stroški spet padli na občinski proračun in s tem povečevali tekočo porabo,« je razložila.

Podžupan Janez Černe (SD) je odgovoril, da nova dvorana na Zlatem polju ne bi bila namenjena samo plezanju, ampak vsem dvoranskim športom, glede financiranja projekta pa ni predvideno, da bi ga izvedli z občinskim denarjem. »Mestna občina Kranj se je v tem projektu skozi proračun zavezala, da bo pridobila projektno dokumentacijo in zagotovila zemljišče. Pogovarjamo se z ministrstvom za šolstvo, da bi morebiti bilo ministrstvo investitor, če pa ne, je druga opcija javno-zasebno partnerstvo,« je dejal Černe. Kot je poudaril, pri gradnji plezalnega centra ne bi šli v takšno javno-zasebno partnerstvo, kot so ga v Kranju v preteklosti uporabljali za gradnje šolskih telovadnic. »Razlika je ta, da bo ta dvorana namenjena samo športu, občina torej ne bo imela mesečne obveznosti in ne bo plačevala ničesar, potem ko bo dvorana postavljena. Z vložkom projektne dokumentacije in zemljišča pa bomo lahko omogočili subvencionirane cene za šport,« je povedal.

Po Černetovih besedah takšne dvorane, ki bi zadostila vsem zahtevam mednarodne plezalne zveze, drugod v Sloveniji ne bo: »V Kopru, vemo, da je zunanje plezališče, v Ljubljani pa bo dvorana tudi bolj namenjena treningu, kakor smo seznanjeni na Mestni občini Kranj.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.