Rok Humerca, univerzitetni diplomirani arheolog: »Z degradacijo celotne vasi in kulturne dediščine so domačini izgubili tudi svojo identiteto.« / Foto: Gorazd Kavčič

Izginula vas Javornik

Prvotni Javornik (Jauerburg) je bil zelo stara vas, ki je imela od 17. stoletja naprej tudi svojo graščino, v njej pa so živeli pomembni prebivalci z rodbino Zois na čelu. Domačin Rok Humerca je podrobno proučil zgodovino vasi in našel številne pisne vire ter fotografije, ki govorijo o imenitni preteklosti Javornika.

Vas so sestavljale domačije pri Žvabu, Dežmanu, Klančniku, pri Kemfarju (kovačija), Zoisov (kasneje Sedejev) mlin, domačija pri Šobru, Kosmaču (kasneje Muleju, kjer je bila pošta, zatem pa gostilna in mesar), Jakobu, Kozal in Koniču. Vaško jedro je imelo kamniti vodnjak z litoželezno 'šterno', tlakovano je bilo s prodniki v tehniki mačjih glav. Na Trebežu pa se je razprostiralo grajsko jedro z graščino.

Lani so na Slovenskem Javorniku porušili kamniti obokani podhod, ki so ga domačini desetletja uporabljali za dostop do železniške postaje, otroci za pot v šolo, v preteklosti pa je povezoval jedro starega Javornika z njivami na južni strani naselja. Sto petdeset let stari podhod je »padel« ob gradnji nove ceste, ki jo gradi podjetje SIJ Acroni Jesenice v sodelovanju z Občino Jesenice za povezavo do industrijskih obratov. Skupina domačinov je že takrat neuspešno želela podhod ohraniti vsaj za namene pešpoti in kolesarske poti. Med njimi je bil tudi domačin Rok Humerca, po izobrazbi univerzitetni diplomirani arheolog. Kot je dejal, je bil podhod iz časa gradnje kraljevo-cesarske Rudolfove železnice eden zadnjih starih objektov nekdanjega območja Javornik, predstavljal je tehniško dediščino, obenem pa je bil tudi eden zadnjih pomnikov na izginulo vas Javornik. Malokdo namreč ve, da je bil prvotni Javornik (Jauerburg) zelo stara vas, ki je imel tudi svojo graščino, ki jo je rodbina Posarelli (kasneje gospodje pl. Javorniški) zgradila leta 1633. Kasneje so jo kupili Zoisi, med njimi je bil tudi slavni mineralog, razsvetljenec in mecen Žiga Zois. Takrat je Javornik postal zbirališče domačih in tujih intelektualcev, javorniška graščina pa je tudi skrivnostni kraj dogajanja Linhartove komedije Ta veseli dan ali Matiček se ženi, ki jo je Žiga Zois dal napisati A. T. Linhartu za namene poroke hčere enega izmed svojih zvestih rudarjev na Belščici, navaja Humerca. Velik del svojega življenja je v graščini preživel tudi Žigov brat, botanik Karel Zois, ki je po karavanških planinah raziskoval in preučeval botaniko. Zaradi slabega gospodarjenja družine Zois s posestvom in železarskimi obrati so upniki ustanovili Kranjsko industrijsko družbo in graščina ter vas druga lastnina Zoisovih je prešla pod njeno lastništvo. Takoj po drugi svetovni vojni so Kranjsko industrijsko družbo preimenovali v Železarno Jesenice. »To pa je bil tudi začetek konca pestre zgodovine vasi Javornik, njegovih prebivalcev in njegove materialne dediščine ter posledično kolektivnega spomina na vas,« z grenkobo ugotavlja Humerca. Železarna Jesenice je namreč od leta 1955 postopno skoraj v celoti porušila prvotno vaško jedro Javornika. Razen domačije pri Kosmač so odstranili vse domačije, odstranjeno je bilo vaško jedro, porušeno območje pa je bilo zasuto z visokim nasipom, na katerem so zgradili železarske obrate. Leta 1959 je Železarna Jesenice porušila še javorniško graščino in več kot petnajst pripadajočih poslopij. Še zadnji prvotni arhitekturni pomnik nekdanjega Javornika pa je padel leta 2004, ko je SIJ Acroni za namene makadamskega parkirišča podrl kmečki dvorec pri Kosmaču.

A nekaj materialnih dokazov o tem, da je bila na tem območju vas, se je vendarle našlo. Ob nedavnih gradbenih delih so namreč delavci naleteli na zanimive najdbe, med drugim so našli marmornat podstavek, dele portalov in pečnic ter žlindro steklastega videza, ki naj bi izhajala iz svetovno znanega Zoisovega plavža na Javorniku. Med izkopom jarka pa so zadeli tudi dele zidovja Jakobove domačije in kamniti temelj nekdanjega gospodarskega poslopja Kosmačeve domačije. Vse to, skupaj z ohranjenimi fotografijami in dokumenti, priča o tem, da je bila na tem območju nekoč imenitna vas na Gorenjskem, imenovana Javornik, ki jo je opisal že Valvazor.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.