Foto: Gorazd Kavčič

Spremenjeni protokol testiranja

Virusno breme v družbi je takšno, da se mora vsak posameznik, ki ima okužbo dihal, samoosamiti tako med čakanjem na odvzem brisa kakor tudi med čakanjem na izvid.

V ZD Kranj so v torek naredili rekordnih 1039 PCR-testov. Za primerjavo: ob novem letu so delali po okoli dvesto brisov na dan.

Ljubljana, Kranj – Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je pred nekaj dnevi pojasnil, da so glede na novi protokol testiranja na koronavirus osebe z respiratornimi boleznimi razdeljene v dve skupini. Prva skupina so kronični bolniki, ljudje z imunsko pomanjkljivostjo, nosečnice in otroci, ki morajo o tem obvestiti osebnega zdravnika, ki jih bo naročil na PCR-test. Druga skupina mora najprej na hitri test. Osebe s simptomi in negativnim hitrim testom morajo biti v samoosamitvi tri dni, in če simptomi v tem času izzvenijo, je mogoče reči, da oseba ni pozitivna na koronavirus. Če se zdravstvene težave nadaljujejo, oboleli obvesti zdravnika, da mu omogoči PCR-test. Če je ta pozitiven, se oseba osami za deset dni in pridobi QR-kodo. Rezultati so zaradi povečanega števila PCR-testov znani najpozneje v 48 urah. Vindišar je pojasnil, da je namen sprememb protokola ta, da se kljub strmo naraščajočim okužbam zagotovi vzdržen sistem v laboratoriju, ki zagotavlja prednostno dostopnost do teh preiskav za vse hospitalizirane bolnike in bolnike, ki imajo zdravstvene težave in ki potencialno zahtevajo hospitalizacijo.

V Zdravstvenem domu (ZD) Kranj so v torek naredili rekordnih 1039 PCR-testov (612 pozitivnih), v sredo že 845. Za primerjavo: ob novem letu ob začetku petega vala epidemije so delali po okoli dvesto brisov na dan (v povprečju sto pozitivnih). Kot so sporočili, se prilagajajo dovolj hitro in učinkovito, da vsakogar obravnavajo znotraj 24 ur, nekateri so na vrsti tudi v dveh urah. Glede na dinamiko in trend se že sredi delovnega dne pripravijo na denimo nakazani povečan obseg v dnevu zatem; okrepijo ekipo, povečajo število testirnih mest, podaljšajo delovnik. PCR-testov jim še nikoli do zdaj ni zmanjkalo, zanje jih pripravlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Kranju. Hitrih antigenskih testov ne delajo, ker so dogovorjeni s »sosedi«, Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo Kranj, da jih delajo tudi za potrebe ZD Kranj.

V ZD Škofja Loka PCR-teste dostavlja kurir, ki dnevno oddaja tudi vzorce v laboratorij, težav s pomanjkanjem testov nimajo, so sporočili. Redno imajo na zalogi zadostno količino hitrih antigenskih testov, pred dnevi so oddali novo naročilo. Dobavitelj jim v tem tednu dobavi polovico naročila, dobava druge polovice je obljubljena v prihodnjem tednu.

Koronavirusne okužbe hitro naraščajo in so že presegle dvanajst tisoč potrjenih okužb v enem dnevu, delež pozitivnih izvidov testov pa tudi čez 60-odstoten.

Državni sekretar Vindišar je povedal, da trenutna zmogljivost v covidnih bolnišnicah znaša 648 postelj. Pri tem je poudaril, da se v zadnjih dneh število hospitaliziranih bolnikov na akutnih oddelkih povečuje. Glede na napovedi naj bi število bolnišničnih zdravljenj doseglo vrh na začetku februarja. Včeraj je bilo hospitaliziranih 580 covidnih bolnikov, od tega 147 v oddelkih intenzivne nege. Za primerjavo: pred tednom dni je bilo hospitaliziranih 527 covidnih bolnikov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.