Foto: Gorazd Kavčič

Spremenjeni protokol testiranja

Virusno breme v družbi je takšno, da se mora vsak posameznik, ki ima okužbo dihal, samoosamiti tako med čakanjem na odvzem brisa kakor tudi med čakanjem na izvid.

V ZD Kranj so v torek naredili rekordnih 1039 PCR-testov. Za primerjavo: ob novem letu so delali po okoli dvesto brisov na dan.

Ljubljana, Kranj – Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je pred nekaj dnevi pojasnil, da so glede na novi protokol testiranja na koronavirus osebe z respiratornimi boleznimi razdeljene v dve skupini. Prva skupina so kronični bolniki, ljudje z imunsko pomanjkljivostjo, nosečnice in otroci, ki morajo o tem obvestiti osebnega zdravnika, ki jih bo naročil na PCR-test. Druga skupina mora najprej na hitri test. Osebe s simptomi in negativnim hitrim testom morajo biti v samoosamitvi tri dni, in če simptomi v tem času izzvenijo, je mogoče reči, da oseba ni pozitivna na koronavirus. Če se zdravstvene težave nadaljujejo, oboleli obvesti zdravnika, da mu omogoči PCR-test. Če je ta pozitiven, se oseba osami za deset dni in pridobi QR-kodo. Rezultati so zaradi povečanega števila PCR-testov znani najpozneje v 48 urah. Vindišar je pojasnil, da je namen sprememb protokola ta, da se kljub strmo naraščajočim okužbam zagotovi vzdržen sistem v laboratoriju, ki zagotavlja prednostno dostopnost do teh preiskav za vse hospitalizirane bolnike in bolnike, ki imajo zdravstvene težave in ki potencialno zahtevajo hospitalizacijo.

V Zdravstvenem domu (ZD) Kranj so v torek naredili rekordnih 1039 PCR-testov (612 pozitivnih), v sredo že 845. Za primerjavo: ob novem letu ob začetku petega vala epidemije so delali po okoli dvesto brisov na dan (v povprečju sto pozitivnih). Kot so sporočili, se prilagajajo dovolj hitro in učinkovito, da vsakogar obravnavajo znotraj 24 ur, nekateri so na vrsti tudi v dveh urah. Glede na dinamiko in trend se že sredi delovnega dne pripravijo na denimo nakazani povečan obseg v dnevu zatem; okrepijo ekipo, povečajo število testirnih mest, podaljšajo delovnik. PCR-testov jim še nikoli do zdaj ni zmanjkalo, zanje jih pripravlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Kranju. Hitrih antigenskih testov ne delajo, ker so dogovorjeni s »sosedi«, Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo Kranj, da jih delajo tudi za potrebe ZD Kranj.

V ZD Škofja Loka PCR-teste dostavlja kurir, ki dnevno oddaja tudi vzorce v laboratorij, težav s pomanjkanjem testov nimajo, so sporočili. Redno imajo na zalogi zadostno količino hitrih antigenskih testov, pred dnevi so oddali novo naročilo. Dobavitelj jim v tem tednu dobavi polovico naročila, dobava druge polovice je obljubljena v prihodnjem tednu.

Koronavirusne okužbe hitro naraščajo in so že presegle dvanajst tisoč potrjenih okužb v enem dnevu, delež pozitivnih izvidov testov pa tudi čez 60-odstoten.

Državni sekretar Vindišar je povedal, da trenutna zmogljivost v covidnih bolnišnicah znaša 648 postelj. Pri tem je poudaril, da se v zadnjih dneh število hospitaliziranih bolnikov na akutnih oddelkih povečuje. Glede na napovedi naj bi število bolnišničnih zdravljenj doseglo vrh na začetku februarja. Včeraj je bilo hospitaliziranih 580 covidnih bolnikov, od tega 147 v oddelkih intenzivne nege. Za primerjavo: pred tednom dni je bilo hospitaliziranih 527 covidnih bolnikov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 25. junij 2022

Pohod k partizanski ciklostilni tiskarni Meta

PREDAVANJA / Gorenjska, 25. junij 2022

O pisateljici Taylor Jenkins Reid

IZLETI / Šenčur, 25. junij 2022

Martinova pot čez Brinjevo goro

IZLETI / Kranj, 28. junij 2022

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Preddvor, 28. junij 2022

Korenine Slovencev in Preddvor v preteklosti

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Izlet Vojsko–Hudournik

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

 

 
 

 

 
 
 

Ukrepi zoper visoke cene goriv / 08:52, 24. junij

Omejevanje cen na avtocestah v času glavne sezone je bedarija, ki smo jo izvesti samo Butalci. Tranzit polni naše avtoceste, mi pa nimamo od tega nič. Butale par excellence.

Od danes goriva spet dražja / 22:12, 22. junij

Tega je kriv predsednik vlade. Podražitev bi se morala oznaniti eno uro pred uradno veljavnostjo. Pri njem bodo same podražitve in nobenih b...

Od danes goriva spet dražja / 09:11, 22. junij

Kaj naj rečem.
Med prejšnjo vlado nismo bili Slovenci cigani pa tud pump nismo zapiral !!!

Od danes goriva spet dražja / 09:39, 21. junij

Slovenci smo cigani, to je znano. Ampak, da so nekateri tako pokvarjeni, da gredo zapret bencinske zaradi par milijončkov in pokazat na tiso...

Ni šlo za ugrabitev / 15:17, 20. junij

Čudna potegavščina. Občan je ravnal pravilno in pohvalno, kako naj pa ve kakšne neumnosti si nekateri izmišljajo.

K lahki hrani sodi lahka voda / 15:15, 20. junij

K lahki hrani spada primerno vino. Ne v potokih, ampak kozarček za boljši apetit.

Češka koča bo kmalu odprta vsak dan / 15:14, 20. junij

Lep gorski del Slovenije. Kadar sem bil na obisku, vedno prijazni. Možnosti za nadaljevanje poti v različne smeri je kar nekaj, od krajših d...