Protestniki so s hojo čez prehod za pešce mirno opozarjali na problematiko visokih stroškov ogrevanja in neodzivnost odgovornih. / Foto: Nik Bertoncelj

Na cesto zaradi visokih položnic

V sredo je nekaj deset občanov Jesenic zaustavilo promet skozi mesto na krožišču pri občini. S protestom so opozorili, da visokih položnic za ogrevanje enostavno ne zmorejo plačati.

»Sprejeli smo nekaj kratkoročnih rešitev, pogovarjamo se tudi o dolgoročnih, se pa zavedam, da vsem občanom položnic na takšen način ne moremo znižati, sploh ne takoj. Nikakor pa te tematike ne zanemarjamo in ji bomo še naprej posvečali vso svojo pozornost,« je povedal župan Blaž Račič.

Jesenice – »Ljudje smo siti, da Občina Jesenice in ENOS OTE ignorirata naše zahteve. Te zime enostavno ne bomo preživeli, vsaj brez dolgov ne!« je povedala Jasmina Jasna Talič, ena od udeleženk protesta, ki se je v sredo spontano zgodil na Jesenicah zaradi visokih stroškov ogrevanja. Nekaj deset Jeseničanov je kakšno uro prečkalo prehod za pešce in s tem oviralo promet pri občinski stavbi ter na ta način želelo opozoriti odgovorne, da so položnice za ogrevanje enostavno previsoke, da bi jih lahko plačali.

»Vdova, upokojenka, oče, ki plačuje preživnino – kako naj plačajo po tristo evrov samo za ogrevanje?! Vsi bomo dobili izvršbe zaradi neplačevanja in v mestu tiktaka socialna bomba!« je povedala Taličeva. Kot je dodala, je sama oktobra lani za ogrevanje plačala 60 evrov, letos oktobra 135 evrov.

»Kaj bomo dosegli, ne vem, žal so bili odgovorni doslej povsem neodzivni,« je dejala Taličeva, ki je pred časom jeseniškemu županu tudi prinesla več kot 1100 zbranih podpisov občanov z zahtevo po ukrepanju.

Kot so pojasnili na Občini Jesenice, so se v sredo znova sestali s predstavniki dobavitelja in distributerja toplote, podjetji ENOS in ENOS OTE, upravitelji ter predstavniki etažnih lastnikov. Koncesionar se je na sestanku zavezal, da bo zamrznil cene ogrevanja do konca kurilne sezone. »Te je sicer po pozivu občine in upraviteljev že znižal za 15 evrov za megavatno uro za meseca november in december, kasneje pa še za januar. Hkrati pa bodo še naprej iskali načine, kako ceno še dodatno znižati,« so povedali.

Na februarski seji občinskega sveta bodo odločali tudi o županovem predlogu, da bi dodatno povečali sredstva, namenjena občinskim denarnim pomočem. S tem bodo pomagali vsem občanom, ki so se zaradi visokih stroškov ogrevanja znašli v stiski.

»Ker pa podjetji ENOS in ENOS OTE v določenih večstanovanjskih objektih beležita povečano porabo toplote, ki kar nekajkrat presega povprečno slovensko porabo, bodo skupaj z upravniki večstanovanjskih objektov opravili tudi analizo stanja po posameznih objektih, s katero bodo ugotavljali, od kod izvira takšna abnormalna poraba,« so še povedali na Občini Jesenice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/13

nedelja

5/20

ponedeljek

9/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Predoslje, 29. maj 2022

Folklorno srečanje

IZLETI / Šenčur, 2. junij 2022

Sveti Jošt nad Kranjem

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

IZLETI / Kranj, 24. junij 2022

Na planinarjenje v Bosno in Hercegovino

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Prva primera opičjih koz / 22:39, 28. maj

Res sem besna na tipe, ki se vlačijo po svetu in tiča vtikujejo v vse kar gomazi. Pol se pa vrnejo vsi zagnojeni, v hrastah, scat ne morejo.... Mi pa plačujemo zdravljenje. MRŠŠŠ grauže.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 16:12, 28. maj

Dober dan.
Za lažje razumevanje:
kako lahko takoimenovani levičarji privatizirajo in še naprej ostanejo "levičarji" ?
Odgovor:
tako, da imajo RTV in Janšo !

PS: a sem kej pozabu?

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 10:08, 28. maj

Zaposlitev na RTV. Sanjska služba. Verjetno je težko priti na plačilno listo na RTV.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 08:27, 28. maj

Kje so bili novinarji, tudi Društvo novinarjev Slovenije, in njihovi sindikati za časa vlade Kocijanciča, neporočanja in samo(?)cenzuriranaj...

Buhtelj Valvasorček in stol pod Stolom / 23:36, 26. maj

Cesto do Valvasorja bi lahko počasi asfaltiral. Piše se leto 2022. Oskrbnika za Roblekov dom so že našli?

Blizu vrhu cikla / 13:13, 26. maj

Nič se ne bo ustavilo. Trg v Sloveniji ne deluje zato tržne zakonitosti v Dolini ne delujejo. Kar ne regulira država nima nobene ekonomske logike.

Prva 3D-zebra v Kranju / 21:28, 25. maj

MENE NAJBOL ZANIMA TALE NOVA VLADA, RECIMO MESEC BO ZGRADIL NEVEM KOLIKO TISOČ NEPROFITNIH STANOVANJ? IN KJE BO VZEL DENAR?GDO BO DOBIL TA S...