Rinovirusi so bili najpogostejši, virus gripe pa so v prvem tednu novega leta – od takrat so zadnji objavljeni podatki – dokazali v sedmih primerih iz različnih delov države. Slika je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Akutna obolenja dihal

Število posvetov zaradi akutnih okužb dihal v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva je v prvem tednu po novem letu precej naraslo.

V državah Evropske unije sicer intenzivnost kroženja gripe narašča, ni pa še visoka, poroča NIJZ.

Glede na laboratorijske podatke je vzrok večje incidence akutnih okužb dihal hitra rast števila okužb s SARS-CoV-2 in ne toliko povečano število primerov gripe oziroma okužb z drugimi respiratornimi virusi. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) tedensko spremlja obolevanje za gripo, virus gripe so v prvem tednu novega leta, ko so zadnji objavljeni podatki, dokazali v sedmih primerih iz različnih delov države (osrednjeslovenska, mariborska, dolenjska, koprska in celjska regija). Vzorci so bili odvzeti v bolnišnicah in v ambulantah primarnega zdravstva, v vseh primerih je šlo za podtip A (H3N2). Pri bolnikih z akutnimi obolenji dihal so bili kot povzročitelji dokazani še različni drugi virusi. Rinovirusi so bili najpogostejši, dokazali so jih v trinajstih odstotkih testiranih vzorcev, adenovirusi pa so bili prisotni v šestih odstotkih odvzetih vzorcev, sezonski koronavirusi pa v osmih odstotkih odvzetih vzorcev. Viruse parainfluence so dokazali v treh odstotkih testiranih vzorcev. Drugi virusi so se pojavljali posamično. V državah Evropske unije sicer intenzivnost kroženja gripe narašča, ni pa še visoka, poroča NIJZ.

Kot navajajo na NIJZ, pojav in razširjenost gripe in drugih akutnih okužb dihal pozorno spremljajo in ocenjujejo od leta 1999 dalje na osnovi opazovanja vzorca populacije, ki zajame nekaj manj kot štiri odstotke prebivalstva. Iz približno štirideset ambulant osnovnega zdravstvenega varstva tedensko prejmejo podatek o številu bolnikov, ki so se oglasili pri izbranem zdravniku z boleznijo, podobno gripi, ali drugo akutno okužbo dihal. Zdravniki se ob obravnavi bolnika lahko odločijo za odvzem brisov zgornjih dihal (nosu in žrela). Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano vzorce analizira in ugotavlja prisotnost virusov influence kot tudi drugih najpogostejših virusov. Seveda pa ne razpolagajo s celotnim številom obolelih, saj večina niti ne išče oziroma potrebuje zdravniške pomoči. Za boljši vpogled v sezono vzorce kužnin dihal posredujeta še dve bolnišnici.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

13/24

sreda

14/25

četrtek

12/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju uvajajo aplikacijo Gospodar zdravja / 18:41, 24. maj

V ZD Škofja Loka Gospodar zdravja deluje že več kot dve leti. Zelo priročno.

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.