SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'April' to data type int.
Vid Legradić s slovensko in angleško različico novega romana Travid: za devetimi zvezdami

Vidova domišljijska avantura

Vid Legradić iz Zaloga pri Cerkljah je pisatelj, popotnik in gornik. Nedavno je izdal drugo knjižno delo, domišljijsko avanturo, roman Travid: za devetimi zvezdami. Knjiga je dobila tudi angleško različico.

Že od prvega dne, ko si je zamislil zgodbo, je razmišljal predvsem o tem, da bi njegov znanstvenofantastični roman dosegel tudi tuje bralce.

Cerklje – Vid Legradić zadnje čase veliko piše. Pandemija je precej zarezala v njegovo življenje in kot turistični vodnik je bil prisiljen stopiti iz svoje cone udobja. Ker pa je vedno rad pisal in je imel prostega časa v tem obdobju na pretek, se je odločil, da si bo dal priložnost. In svet pisanja ga je prevzel.

Leta 2020 je ugledal luč sveta njegov potopisni roman Zgodba o potovanju – prvi del, drugi pa je še svež in je iz tiskarne ravnokar prispel na prodajne police. Vmes pa je Legradić uresničil svojo željo ter spisal domišljijsko avanturo z naslovom Travid: za devetimi zvezdami. In pred kratkim je slovenska različica dobila še angleško.

Pisanja se je lotil profesionalno

»Pisal sem vsak dan od pet do osem ur – skratka kot da bi hodil v službo.« Na ta način mu je tudi uspelo, da je preživel zanj grozno predlansko leto. Ker pa samo s pisanjem knjig za slovenski trg težko preživiš, se je odločil, da Travida namerno napiše tako, da bo odgovarjal tudi tujemu bralcu. Udeležil se je nekaj spletnih tečajev in hitro spoznal zakonitosti pisanja in oblikovanja tekstov v tujini. »Manj je sanjarjenja in več akcije, manj primer in več neposrednosti. Zato roman Travid: za devetimi zvezdami spominja na filmski scenarij.« Končano delo je pošiljal na razpise in natečaje po svetu in na koncu mu je uspelo: roman je sedaj ljubiteljem znanstvene fantastike na voljo tudi v angleščini.

Od kod ideja za zgodbo, nas zanima. Je glavni junak, 35-letni Travid Urs, ki je turistični vodnik in svobodnjak s planeta Zemlja ter s svojo Srebrno zverjo, malim vesoljskim plovilom, potuje po prostranih ozemljih Vesoljske unije, njegov alter ego v prihodnosti? Le delno, odgovarja Legradić. »Je človek, ki je dozorel za prihodnost in hkrati osebnost, kakršna je nujna v tem času in prostoru. Travid je samozavesten, svoboden, neodvisen, pravičen in sočuten.« Ideja za roman je zorela leta, v celoto pa se je oblikovala s pobiranjem drobcev na področjih, ki ga zanimajo. »Astrofizika, astrobiologija, znanstvena literatura ... Navdih sem našel tudi v gorah, ekologiji in med potovanji po svetu,« našteva.

Ljubezni in maščevanju se je izognil

Posebnost Legradićeve domišljijske avanture je tudi v tem, da je nabita s simbolizmom. Med vrsticami se skriva temeljita kritika današnjega sveta. Namerno se je izognil ljubezenski tematiki, ki jo je nadomestil s prijateljstvom, ter maščevanju, ki ga je ta literarna zvrst polna. Meni tudi, da je to eno najprimitivnejših čustev oziroma dejanj nasploh. »Zato sem ga v knjigi nadomestil z resnico,« pojasni. Ugotavlja sicer, da ima znanstvenofantastična lite­ratura v Sloveniji manj bralcev, a od izida knjige naprej opaža tudi, da so ti izjemno strastni. »Delo preberejo natančneje, celo večkrat, in imajo temeljitejšo kritiko.«

Že sam naslov romana morda nakazuje, da bodo v prihodnosti sledila nadaljevanja romana, ugibamo. Legradić se strinja in pripomni, da so v tujini ta celo zaželena. Računa, da bo naslednja knjiga izšla čez tri leta. Pred tem pa pripravlja izid še dveh knjig, med drugim tudi kriminalno-fantastične drame, ki bo bežno temeljila na svetu iz Travida, a se bo dogajala v Sloveniji. »Travid bo zagotovo poletel v vesoljski oblak, resnično vesoljsko meglico imenovano Sagittarius B2, ki je v bližini središča naše galaksije. Odkrita je bila leta 2009 in vsebuje etil format, okusno organsko molekulo, ki ima okus po malinah. Prav tako je usoda Travida delno odvisna od fotografij in podatkov, s katerimi bo postregel nedavno izstreljeni vesoljski teleskop Jamesa Webba,« nam avtor za konec postreže še z nekaj dejstvi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

1/13

četrtek

2/11

petek

-2/10

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 16. november 2023

Pohod ob Bohinjskem jezeru

RAZSTAVE / Tržič, 16. november 2023

Ob desetletnici delovanja

PREDAVANJA / Jesenice, 16. november 2023

Muzejski večer

PRIREDITVE / Šenčur, 16. november 2023

Kostanjev piknik

OBVESTILA / Kranj, Lesce, 17. november 2023

Dnevi odprtih vrat rehabilitacijske vadbe

IZLETI / Šenčur, 17. november 2023

Izlet na Bizeljsko

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 17. november 2023

Telovadba, zdravstvena delavnica, družabne igre

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 17. november 2023

Telovadba, zdravstvena delavnica, družabne igre

 

 
 

 

 
 
 

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.

Planinko reševali vso noč / 20:13, 11. november

Prepričan sem, da bi taka reševanja morali rešenim zaračunati v kolikor nimajo sklenjenega zavarovanja. Mi smo v takih in podobnih situacija...

Označevanje slovenskega izvora mesa na računih / 20:06, 11. november

Za mene je bolj pomembno, da je poreklo zapisano na etiketi v hladilnici, kot pa na računu. Ko si ogleduješ meso, da veš kaj boš dal v košar...

Mobilni alarm s Koroške Bele na kamniški plaz / 19:56, 11. november

Smo res tako revna država, da imamo za uporabo na nevarnih plaziščih le en mobilni alarm? Če smo, bi za še kakšnega, kaj prispevala cerkev, ...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 12:31, 11. november

Umazana industrija ne sidi na Gorenjsko. SIJ mora počasi začeti razmišljati o selitvi proizvodnji v druge države.

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:12, 11. november

Živim nasproti Belškega polja in imam industrijske obrate Acronija tako rekoč pred nosom. Prašni oblaki se z Acronija kadijo redno. To ni en...