Vid Legradić s slovensko in angleško različico novega romana Travid: za devetimi zvezdami

Vidova domišljijska avantura

Vid Legradić iz Zaloga pri Cerkljah je pisatelj, popotnik in gornik. Nedavno je izdal drugo knjižno delo, domišljijsko avanturo, roman Travid: za devetimi zvezdami. Knjiga je dobila tudi angleško različico.

Že od prvega dne, ko si je zamislil zgodbo, je razmišljal predvsem o tem, da bi njegov znanstvenofantastični roman dosegel tudi tuje bralce.

Cerklje – Vid Legradić zadnje čase veliko piše. Pandemija je precej zarezala v njegovo življenje in kot turistični vodnik je bil prisiljen stopiti iz svoje cone udobja. Ker pa je vedno rad pisal in je imel prostega časa v tem obdobju na pretek, se je odločil, da si bo dal priložnost. In svet pisanja ga je prevzel.

Leta 2020 je ugledal luč sveta njegov potopisni roman Zgodba o potovanju – prvi del, drugi pa je še svež in je iz tiskarne ravnokar prispel na prodajne police. Vmes pa je Legradić uresničil svojo željo ter spisal domišljijsko avanturo z naslovom Travid: za devetimi zvezdami. In pred kratkim je slovenska različica dobila še angleško.

Pisanja se je lotil profesionalno

»Pisal sem vsak dan od pet do osem ur – skratka kot da bi hodil v službo.« Na ta način mu je tudi uspelo, da je preživel zanj grozno predlansko leto. Ker pa samo s pisanjem knjig za slovenski trg težko preživiš, se je odločil, da Travida namerno napiše tako, da bo odgovarjal tudi tujemu bralcu. Udeležil se je nekaj spletnih tečajev in hitro spoznal zakonitosti pisanja in oblikovanja tekstov v tujini. »Manj je sanjarjenja in več akcije, manj primer in več neposrednosti. Zato roman Travid: za devetimi zvezdami spominja na filmski scenarij.« Končano delo je pošiljal na razpise in natečaje po svetu in na koncu mu je uspelo: roman je sedaj ljubiteljem znanstvene fantastike na voljo tudi v angleščini.

Od kod ideja za zgodbo, nas zanima. Je glavni junak, 35-letni Travid Urs, ki je turistični vodnik in svobodnjak s planeta Zemlja ter s svojo Srebrno zverjo, malim vesoljskim plovilom, potuje po prostranih ozemljih Vesoljske unije, njegov alter ego v prihodnosti? Le delno, odgovarja Legradić. »Je človek, ki je dozorel za prihodnost in hkrati osebnost, kakršna je nujna v tem času in prostoru. Travid je samozavesten, svoboden, neodvisen, pravičen in sočuten.« Ideja za roman je zorela leta, v celoto pa se je oblikovala s pobiranjem drobcev na področjih, ki ga zanimajo. »Astrofizika, astrobiologija, znanstvena literatura ... Navdih sem našel tudi v gorah, ekologiji in med potovanji po svetu,« našteva.

Ljubezni in maščevanju se je izognil

Posebnost Legradićeve domišljijske avanture je tudi v tem, da je nabita s simbolizmom. Med vrsticami se skriva temeljita kritika današnjega sveta. Namerno se je izognil ljubezenski tematiki, ki jo je nadomestil s prijateljstvom, ter maščevanju, ki ga je ta literarna zvrst polna. Meni tudi, da je to eno najprimitivnejših čustev oziroma dejanj nasploh. »Zato sem ga v knjigi nadomestil z resnico,« pojasni. Ugotavlja sicer, da ima znanstvenofantastična lite­ratura v Sloveniji manj bralcev, a od izida knjige naprej opaža tudi, da so ti izjemno strastni. »Delo preberejo natančneje, celo večkrat, in imajo temeljitejšo kritiko.«

Že sam naslov romana morda nakazuje, da bodo v prihodnosti sledila nadaljevanja romana, ugibamo. Legradić se strinja in pripomni, da so v tujini ta celo zaželena. Računa, da bo naslednja knjiga izšla čez tri leta. Pred tem pa pripravlja izid še dveh knjig, med drugim tudi kriminalno-fantastične drame, ki bo bežno temeljila na svetu iz Travida, a se bo dogajala v Sloveniji. »Travid bo zagotovo poletel v vesoljski oblak, resnično vesoljsko meglico imenovano Sagittarius B2, ki je v bližini središča naše galaksije. Odkrita je bila leta 2009 in vsebuje etil format, okusno organsko molekulo, ki ima okus po malinah. Prav tako je usoda Travida delno odvisna od fotografij in podatkov, s katerimi bo postregel nedavno izstreljeni vesoljski teleskop Jamesa Webba,« nam avtor za konec postreže še z nekaj dejstvi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/26

nedelja

16/25

ponedeljek

13/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.