Vid Legradić s slovensko in angleško različico novega romana Travid: za devetimi zvezdami

Vidova domišljijska avantura

Vid Legradić iz Zaloga pri Cerkljah je pisatelj, popotnik in gornik. Nedavno je izdal drugo knjižno delo, domišljijsko avanturo, roman Travid: za devetimi zvezdami. Knjiga je dobila tudi angleško različico.

Že od prvega dne, ko si je zamislil zgodbo, je razmišljal predvsem o tem, da bi njegov znanstvenofantastični roman dosegel tudi tuje bralce.

Cerklje – Vid Legradić zadnje čase veliko piše. Pandemija je precej zarezala v njegovo življenje in kot turistični vodnik je bil prisiljen stopiti iz svoje cone udobja. Ker pa je vedno rad pisal in je imel prostega časa v tem obdobju na pretek, se je odločil, da si bo dal priložnost. In svet pisanja ga je prevzel.

Leta 2020 je ugledal luč sveta njegov potopisni roman Zgodba o potovanju – prvi del, drugi pa je še svež in je iz tiskarne ravnokar prispel na prodajne police. Vmes pa je Legradić uresničil svojo željo ter spisal domišljijsko avanturo z naslovom Travid: za devetimi zvezdami. In pred kratkim je slovenska različica dobila še angleško.

Pisanja se je lotil profesionalno

»Pisal sem vsak dan od pet do osem ur – skratka kot da bi hodil v službo.« Na ta način mu je tudi uspelo, da je preživel zanj grozno predlansko leto. Ker pa samo s pisanjem knjig za slovenski trg težko preživiš, se je odločil, da Travida namerno napiše tako, da bo odgovarjal tudi tujemu bralcu. Udeležil se je nekaj spletnih tečajev in hitro spoznal zakonitosti pisanja in oblikovanja tekstov v tujini. »Manj je sanjarjenja in več akcije, manj primer in več neposrednosti. Zato roman Travid: za devetimi zvezdami spominja na filmski scenarij.« Končano delo je pošiljal na razpise in natečaje po svetu in na koncu mu je uspelo: roman je sedaj ljubiteljem znanstvene fantastike na voljo tudi v angleščini.

Od kod ideja za zgodbo, nas zanima. Je glavni junak, 35-letni Travid Urs, ki je turistični vodnik in svobodnjak s planeta Zemlja ter s svojo Srebrno zverjo, malim vesoljskim plovilom, potuje po prostranih ozemljih Vesoljske unije, njegov alter ego v prihodnosti? Le delno, odgovarja Legradić. »Je človek, ki je dozorel za prihodnost in hkrati osebnost, kakršna je nujna v tem času in prostoru. Travid je samozavesten, svoboden, neodvisen, pravičen in sočuten.« Ideja za roman je zorela leta, v celoto pa se je oblikovala s pobiranjem drobcev na področjih, ki ga zanimajo. »Astrofizika, astrobiologija, znanstvena literatura ... Navdih sem našel tudi v gorah, ekologiji in med potovanji po svetu,« našteva.

Ljubezni in maščevanju se je izognil

Posebnost Legradićeve domišljijske avanture je tudi v tem, da je nabita s simbolizmom. Med vrsticami se skriva temeljita kritika današnjega sveta. Namerno se je izognil ljubezenski tematiki, ki jo je nadomestil s prijateljstvom, ter maščevanju, ki ga je ta literarna zvrst polna. Meni tudi, da je to eno najprimitivnejših čustev oziroma dejanj nasploh. »Zato sem ga v knjigi nadomestil z resnico,« pojasni. Ugotavlja sicer, da ima znanstvenofantastična lite­ratura v Sloveniji manj bralcev, a od izida knjige naprej opaža tudi, da so ti izjemno strastni. »Delo preberejo natančneje, celo večkrat, in imajo temeljitejšo kritiko.«

Že sam naslov romana morda nakazuje, da bodo v prihodnosti sledila nadaljevanja romana, ugibamo. Legradić se strinja in pripomni, da so v tujini ta celo zaželena. Računa, da bo naslednja knjiga izšla čez tri leta. Pred tem pa pripravlja izid še dveh knjig, med drugim tudi kriminalno-fantastične drame, ki bo bežno temeljila na svetu iz Travida, a se bo dogajala v Sloveniji. »Travid bo zagotovo poletel v vesoljski oblak, resnično vesoljsko meglico imenovano Sagittarius B2, ki je v bližini središča naše galaksije. Odkrita je bila leta 2009 in vsebuje etil format, okusno organsko molekulo, ki ima okus po malinah. Prav tako je usoda Travida delno odvisna od fotografij in podatkov, s katerimi bo postregel nedavno izstreljeni vesoljski teleskop Jamesa Webba,« nam avtor za konec postreže še z nekaj dejstvi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 40 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/12

četrtek

-4/13

petek

-3/17

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 16. marec 2023

Zbor društva Sožitje

GLASBA / Cerklje, 16. marec 2023

Dobrodelni koncert

IZLETI / Kranj, 16. marec 2023

Na Jezersko

OBVESTILA / Škofja Loka, 16. marec 2023

Zbor članov MDI Škofja Loka

PRIREDITVE / Preddvor, 16. marec 2023

Ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 17. marec 2023

Predavanje

OBVESTILA / Naklo, 17. marec 2023

Umovadba

IZLETI / Kranj, 18. marec 2023

Na Veliki Planik

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.