Izbira na daljavo

Bližajo se letošnji informativni dnevi. Dijaki in študenti so imeli v preteklih letih možnost tudi v živo spoznati izobraževalne ustanove, ki so jih uvrstili v ožji izbor za nadaljevanje svojega šolanja. Lahko so spoznali, kakšna klima vlada v izbrani šoli oziroma na fakulteti, se seznanili s profesorji, od dijakov in študentov pa iz prve roke izvedeli, kako je videti šolanje oziroma študij. Za vse to bodo učenci in dijaki zaključnih razredov oziroma letnikov že drugo leto prikrajšani.

Izbira nadaljnjega šolanja, ki za nekatere pomeni že tudi izbiro poklica, je vsekakor ena pomembnejših odločitev, ki jih sprejmemo v življenju. Ob koncu osnovne šole marsikdo sploh še ne ve točno, kaj bi pravzaprav rad počel v življenju, ali pa je nabor stvari, ki jih zanimajo, izjemno širok, kar jim spet oteži odločitev. Nekateri zato izberejo gimnazijsko izobraževanje, saj tako odločitev preložijo še za nekaj let. V vsakem primeru pa je smiselno, da se mladi opremijo s čim več informacijami in poiščejo tudi svoja močna področja. Mladi se pri tem lahko po pomoč obrnejo tudi na šolske svetovalne službe ali karierna središča, ki delujejo pod okriljem zavoda za zaposlovanje. Pregled poklicnega in strokovnega ter tehniškega izobraževanja ponuja tudi spletna stran www.mojaizbira.si, kjer je mogoče spoznati več kot petsto poklicev in več kot 150 šol. Pri tem posebej poudarjajo deficitarne poklice, ki omogočajo tudi pridobitev štipendije, poklice prihodnosti, najbolj iskane in najbolj zanimive poklice ter najbolj priljubljene – tiste, ki jih obiskovalci strani najpogosteje vpišejo v iskalnik. Kateri poklici so primerni zanje, pa lahko mladi preverijo tudi z računalniškim programom Kam in kako.

Mladi naj torej čim bolj izkoristijo informativne dneve, četudi bodo potekali zgolj virtualno oziroma na spletu, saj se šole in fakultete na te predstavitve dobro pripravijo in se trudijo posredovati veliko koristnih informacij, s katerimi lahko prihodnjim dijakom oziroma študentom vsaj malo olajšajo izbiro. Smiselno je, da se tudi učenci in dijaki na informativne dneve že vnaprej pripravijo in potem pogumno tudi vprašajo, kar jih zanima. Za pomoč pri iskanju informacij so na portalu dijaskisvet.si pripravili dvanajst vprašanj, na katere morajo na informativnih dnevih mladi dobiti odgovore: od tega, kakšni so pogoji za napredovanje, kakšen je urnik in izbirni predmeti, do tega, kako je z zaposlitvijo po koncu izobraževanja oziroma z nadaljnjim izobraževanjem.

Pomembno pa je tudi, da se mladi zavedajo, da nobena odločitev ne bo usodna: učimo se vse življenje in tudi šolo oziroma poklic je mogoče zamenjati.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/13

nedelja

5/20

ponedeljek

9/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Predoslje, 29. maj 2022

Folklorno srečanje

IZLETI / Šenčur, 2. junij 2022

Sveti Jošt nad Kranjem

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

IZLETI / Kranj, 24. junij 2022

Na planinarjenje v Bosno in Hercegovino

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Prva primera opičjih koz / 22:39, 28. maj

Res sem besna na tipe, ki se vlačijo po svetu in tiča vtikujejo v vse kar gomazi. Pol se pa vrnejo vsi zagnojeni, v hrastah, scat ne morejo.... Mi pa plačujemo zdravljenje. MRŠŠŠ grauže.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 16:12, 28. maj

Dober dan.
Za lažje razumevanje:
kako lahko takoimenovani levičarji privatizirajo in še naprej ostanejo "levičarji" ?
Odgovor:
tako, da imajo RTV in Janšo !

PS: a sem kej pozabu?

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 10:08, 28. maj

Zaposlitev na RTV. Sanjska služba. Verjetno je težko priti na plačilno listo na RTV.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 08:27, 28. maj

Kje so bili novinarji, tudi Društvo novinarjev Slovenije, in njihovi sindikati za časa vlade Kocijanciča, neporočanja in samo(?)cenzuriranaj...

Buhtelj Valvasorček in stol pod Stolom / 23:36, 26. maj

Cesto do Valvasorja bi lahko počasi asfaltiral. Piše se leto 2022. Oskrbnika za Roblekov dom so že našli?

Blizu vrhu cikla / 13:13, 26. maj

Nič se ne bo ustavilo. Trg v Sloveniji ne deluje zato tržne zakonitosti v Dolini ne delujejo. Kar ne regulira država nima nobene ekonomske logike.

Prva 3D-zebra v Kranju / 21:28, 25. maj

MENE NAJBOL ZANIMA TALE NOVA VLADA, RECIMO MESEC BO ZGRADIL NEVEM KOLIKO TISOČ NEPROFITNIH STANOVANJ? IN KJE BO VZEL DENAR?GDO BO DOBIL TA S...