V Škofji Loki si želijo postati mestna občina, za kar imajo številne argumente. / Foto: Gorazd Kavčič

Škofja Loka naj bi postala mestna občina

Ta teden je poslanec Mihael Prevc v zakonodajni postopek vložil predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, po kateri bi Škofja Loka dobila status mestne občine. Odločitev morda že do pomladi.

Kot je v vlogi poudaril poslanec NSi Mihael Prevc, je mesto Škofja Loka upravno, gospodarsko, kulturno, socialno in geografsko središče širšega škofjeloškega območja.

Škofja Loka – O tem, da bi Škofja Loka postala mestna občina, je bilo v zadnjih letih že več pogovorov in predlogov, saj po zakonu o lokalni samoupravi izpolnjuje veliko večino zahtevanih pogojev. Občina namreč lahko dobi status mestne občine, če je na njenem območju mesto, ki ima najmanj 20 tisoč prebivalcev in 15 tisoč delovnih mest ter je gospodarsko, kulturno in upravno središče širšega območja.

Kot je v vlogi poudaril poslanec NSi Mihael Prevc, je mesto Škofja Loka upravno, gospodarsko, kulturno, socialno in geografsko središče širšega škofjeloškega območja. Že danes je sedež demografsko zelo vitalne, močne in dinamične regije, ki je gospodarsko in podjetniško prodorna.

Prav tako je mesto Škofja Loka gospodarsko središče z izjemnim razvojnim potencialom. Industrija je v občini nadpovprečno razvita, prav tako je zaradi tesne povezanosti s šolstvom nadpovprečen njen potencial rasti.

Škofjeloška podjetja so v zadnjem desetletju uspešno prestala prestrukturiranje in so gospodarska hrbtenica Gorenjske. Podjetjem naklonjena prostorska politika dodatno omogoča razvoj gospodarstva in večanje števila vse bolj kakovostnih delovnih mest z vse višjo dodano vrednostjo tudi v prihodnje, je poslanec Mihael Prevc tudi zapisal v predlogu novele zakona.

Občina Škofja Loka je tudi stičišče transportnih poti in predstavlja vstop v regijo. Prav tako je Škofja Loka center kulturnega in družbenega življenja za širšo regijo.

V Škofji Loki je sedež več javnih zavodov, ki pokrivajo več občin in širše škofjeloško območje.

»Mislim, da bi naša občina morala imeti status mestne občine, saj smo regijsko središče širšega škofjeloškega območja. V tukajšnjih štirih občinah živi skoraj petdeset tisoč ljudi in gotovo izpolnjujemo večino kriterijev. Seveda bo marsikaj odvisno od politične volje, zato težko napovem, ali nam bo uspelo. Odvisno je od glasovanj v državnem zboru, zagotovo pa imamo res močne argumente, ki jih želimo poudariti,« je povedal škofjeloški župan Tine Radinja in dodal, da nekatere sedanje mestne občine ne zadoščajo prav vsem kriterijem, vseeno pa imajo status, ki jim omogoča več priložnosti pri delitvi evropskih sredstev.

Če bo predlog uspešen v državnem zboru, bi se Škofja Loka pridružila dvanajstim občinam, ki že imajo status mestne občine. To so poleg Ljubljane in Maribora še Kranj, Celje, Koper, Krško, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje. »Računamo, da se bo o našem statusu v državnem zboru odločalo še v tem mandatu,« je še dodal župan Radinja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.