V Škofji Loki si želijo postati mestna občina, za kar imajo številne argumente. / Foto: Gorazd Kavčič

Škofja Loka naj bi postala mestna občina

Ta teden je poslanec Mihael Prevc v zakonodajni postopek vložil predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, po kateri bi Škofja Loka dobila status mestne občine. Odločitev morda že do pomladi.

Kot je v vlogi poudaril poslanec NSi Mihael Prevc, je mesto Škofja Loka upravno, gospodarsko, kulturno, socialno in geografsko središče širšega škofjeloškega območja.

Škofja Loka – O tem, da bi Škofja Loka postala mestna občina, je bilo v zadnjih letih že več pogovorov in predlogov, saj po zakonu o lokalni samoupravi izpolnjuje veliko večino zahtevanih pogojev. Občina namreč lahko dobi status mestne občine, če je na njenem območju mesto, ki ima najmanj 20 tisoč prebivalcev in 15 tisoč delovnih mest ter je gospodarsko, kulturno in upravno središče širšega območja.

Kot je v vlogi poudaril poslanec NSi Mihael Prevc, je mesto Škofja Loka upravno, gospodarsko, kulturno, socialno in geografsko središče širšega škofjeloškega območja. Že danes je sedež demografsko zelo vitalne, močne in dinamične regije, ki je gospodarsko in podjetniško prodorna.

Prav tako je mesto Škofja Loka gospodarsko središče z izjemnim razvojnim potencialom. Industrija je v občini nadpovprečno razvita, prav tako je zaradi tesne povezanosti s šolstvom nadpovprečen njen potencial rasti.

Škofjeloška podjetja so v zadnjem desetletju uspešno prestala prestrukturiranje in so gospodarska hrbtenica Gorenjske. Podjetjem naklonjena prostorska politika dodatno omogoča razvoj gospodarstva in večanje števila vse bolj kakovostnih delovnih mest z vse višjo dodano vrednostjo tudi v prihodnje, je poslanec Mihael Prevc tudi zapisal v predlogu novele zakona.

Občina Škofja Loka je tudi stičišče transportnih poti in predstavlja vstop v regijo. Prav tako je Škofja Loka center kulturnega in družbenega življenja za širšo regijo.

V Škofji Loki je sedež več javnih zavodov, ki pokrivajo več občin in širše škofjeloško območje.

»Mislim, da bi naša občina morala imeti status mestne občine, saj smo regijsko središče širšega škofjeloškega območja. V tukajšnjih štirih občinah živi skoraj petdeset tisoč ljudi in gotovo izpolnjujemo večino kriterijev. Seveda bo marsikaj odvisno od politične volje, zato težko napovem, ali nam bo uspelo. Odvisno je od glasovanj v državnem zboru, zagotovo pa imamo res močne argumente, ki jih želimo poudariti,« je povedal škofjeloški župan Tine Radinja in dodal, da nekatere sedanje mestne občine ne zadoščajo prav vsem kriterijem, vseeno pa imajo status, ki jim omogoča več priložnosti pri delitvi evropskih sredstev.

Če bo predlog uspešen v državnem zboru, bi se Škofja Loka pridružila dvanajstim občinam, ki že imajo status mestne občine. To so poleg Ljubljane in Maribora še Kranj, Celje, Koper, Krško, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje. »Računamo, da se bo o našem statusu v državnem zboru odločalo še v tem mandatu,« je še dodal župan Radinja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Cerklje, 5. julij 2022

Izlet na Krvavec

OBVESTILA / Kranj, 5. julij 2022

Še nekaj prostih mest

OBVESTILA / Kranj, 7. julij 2022

Srečanje gorenjskih upokojencev

IZLETI / Kranj, 9. julij 2022

Izlet v neznano

IZLETI / Šenčur, 9. julij 2022

Juliana trail Grahovo ob Bači–Most na Soči

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

V petek potrdili 1134 okužb z novim koronavirusom / 22:36, 2. julij

Zanima me, koliko od teh okuženih je cepljenih. Zanima me, kje pozitivci prebolevajo ... a so doma, a grejo v štacuno, ... na šiht verjetno...

Grablje zamenjal za kolo / 22:24, 2. julij

Sem zadnjič brala- ko ga je en člouk srečal na treningu.... oba sta obstala pred železniško rampo . in jasno takoj selfi, pa sinetu je poda...

O izzivih, ki so pred nami / 09:56, 2. julij

Cene bodo pri Gen-i sledeče:Višja tarifa (ki velja vsak delovnik med 6. in 22. uro) se bo podražila za 34 odstotkov.Manjša tarifa (ki velja ...

Vzgajajmo vrednote prostovoljstva / 06:57, 2. julij

" Kakšno prostovoljstvo ????Tisto kar se naredi naj se pošteno plača! Kaj vse bi se ti kapitalistični bogatuni še zmislili, samo da bi sami ...

Slavnostno odprli kolesarsko stezo / 12:52, 1. julij

Mega projekt. 2km kolesarske steze. Ni kaj. Skromnost je lepa čednost.

Tudi v Radovljici višje cene za pomoč na domu / 21:15, 30. junij

Bo kdaj na Bledu za Blejce kakšen dom starejših občanov? A so tam samo za draga stanovanja .... ? Pa Občini Gorje, Bohn tudi brez ! Namreč,...

Participativni proračun ostaja / 19:08, 30. junij

Kako je z zakloniščem v Gradnikovi? Namreč, ga ni več. Tam je lep blok, z lepimi novimi stanovanji ? Se je to res lahko zgodilo? Ali v zemlj...