Foto: Gorazd Kavčič

Od srede dodatne izjeme pri odrejanju karanten na domu

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela spremembe pravil pri odrejanju karantene na domu ob visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom. Spremembe uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu ob posebnih pogojih, je po seji pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Spremembe bodo veljale od srede.

Ljubljana – Na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je vlada med izjeme od napotitve v karanteno na domu umestila tudi tiste, ki so zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju. Ob tem se bodo morali zaposleni po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsakodnevno testirati bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja. Hkrati bodo morali pri delu uporabljati zaščitne maske tipa FFP2.

Če do tveganega stika zaposlenih v navedenih dejavnostih pride izven delovnega okolja, morajo zaposleni o tem obvestiti svojega delodajalca.

Med izjeme bodo po novem ob stiku spadali tudi predšolski otroci, učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, če bo do visoko tveganega stika prišlo v okviru vzgojno-izobraževalnega procesa. Tudi navedeni se morajo, ne glede na cepilni status, v obdobju sedem dni vsakodnevno testirati. »Tako se takoj umakne okuženo osebo iz pedagoškega procesa in se ohrani varno šolsko okolje,« je povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel.

Šolski oddelek bodo po novem napotili v karanteno, če bo število okužb s koronavirusom v posameznem oddelku v obdobju 14 dni doseglo oz. preseglo 30 odstotkov glede na vse učence v posameznem oddelku, je v izjavi po seji vlade pojasnil Poklukar.

Na današnji dan je po podatkih Sledilnika za covid-19, ki se sklicuje na podatke ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, v karanteni 33.213 osnovnošolcev v skupno 1583 oddelkih, pa tudi 8558 dijakov, v skupno 354 oddelkih. V karanteni je tudi 3456 predšolskih otrok v skupno 230 oddelkih.

Ob tem je Poklukar spomnil, da v veljavi ostajajo tudi predhodno sprejete izjeme od karantene. V karanteno ob tveganem stiku tako ni treba cepljenim s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19, osebam, ki so prebolele covid-19 in to dokazujejo s pozitivnim PCR-testom, od katerega je minilo vsaj deset in največ 45 dni, pa tudi polno cepljenim prebolevnikom.

Naštete izjeme so po ministrovih besedah »superiorne« glede na danes sprejete izjeme. To pomeni, da trikrat cepljenemu učitelju ob tveganem stiku ne bo treba v karanteno, ob tem pa se mu sedem dni vsakodnevno ne bo treba testirati na koronavirus. Necepljeni učitelj pa se bo moral sedem dni testirati vsakodnevno in nositi zaščitno masko tipa FFP2.

Dodatnih izjem od karantene za celotni sektor kritične infrastrukture vlada tako ni sprejela. »Glede na obremenjenost zdravstva in epidemiološke kazalce ni bilo mogoče sprostiti karanten v širšem delu, kot za zaposlene v zdravstvu, sociali ter vzgoji in izobraževanju,« je pojasnil Poklukar. Ob tem je poudaril, da za zaposlene v vseh ostalih sektorjih družbe še vedno veljajo predhodno sprejete izjeme od karantene.

Ob predstavitvi sprememb je Fafangel poudaril, da je na teden v Sloveniji odrejenih več kot 40.000 karanten, kar predstavlja velik pritisk za izdajatelje, zato je epidemiološki kolegij soglašal z izjemami v kritični infrastrukturi.

Epidemiologi so soglašali z izjemami v navedenem delu kritične infrastrukture, saj je zaradi velikega števila izolacij in karanten močno oteženo njeno delovanje. »Sprememba karanten v tem trenutku seveda povzroča povišanje tveganja, a nezagotavljanje delovanja kritične infrastrukture prav tako pomeni tveganje za zdravje oseb,« je povedal.

Poklukar sicer verjame, da bodo s sprejetimi izjemami pomagali tudi gospodarstvu, saj bodo zaposleni denimo manjkrat uveljavljali odsotnost zaradi karantene svojih otrok.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

oblačno
vlažnost: 54 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/25

torek

13/25

sreda

14/26

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.