Draga Kristina, Zgodba urednice in pisateljice Kristine Brenkove, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2021, 296 strani

Draga Kristina

»Ah, kaj naj bi to bilo – nekakšni kosovirji? To ni za objavo v resni založbi, je rekel tisti tam zgoraj, saj ni važno, kdo, tisti pač, ki je gladil pot bedastim zgodbicam, ki jih je pisarila njegova žena. Ampak takrat je stopila predenj dobra vila in rekla: 'Pač, to je dobra literatura, duhovita, drugačna, nova ...' In me povabila na razgovor. Danes, po tolikih desetletjih, poskušam videti sebe, kakršna sem bila takrat. Trmasta, razviharjena, divjaška razmršena smetiščna mačka. Takoj sem imela nabrušene kremplje zunaj. In kar na lepem so bile moje šape spet mehke in po dolgem času sem spet veselo predla. Za mano so bile burne dogodivščine iz gledališkega zakulisja, škrtanje z zobmi in nenehen refren – ne, ne boste me, podgane zahrbtne, ne boste me ... Ničkolikokrat mi je v življenju uspelo pomiriti in utolažiti podivjano mačko in jo pripraviti do tega, da se je celo s smrčkom podrgnila obme. In to je tisto, kar je znala gospa Kristina Brenkova, ko sva se srečali. Gospa ... Takrat smo se nagovarjali s tovariš in tovarišica. Danes še posebno čutim, kako lep, pa četudi tolikokrat zlorabljen je bil naziv 'tovarišica'. Kristina Brenkova je bila tovarišica v pravem pomenu besede. Nikoli ne bi izpod mojega pisalnega stroja prišle nove pravljice, če ne bi prav ona s svojim tihim, svilenim glasom in prisrčno besedo ukrotila mojega renčanja. V moji mladostni premraženosti je zavel mehak južni veter. In veselje do ustvarjanja pravljic je raslo in se razcvetalo. Njeno pohvalo sem nosila kot dragocen nakit. Bilo mi je, kot da me je zaznamovala za vse življenje in kot da sem že takrat od daleč nejasno slutila krono, ki mi jo je namenila in ki jo s ponosom in hvaležnostjo nosim še danes.« (str. 95)

Gotovo jih ni veliko v tem narodu slovenskem, ki ne bi prišli v svojih mlajših letih v tak ali drugačen dotik z urednico in pisateljico Kristino Brenkovo. S knjigami, ki jih je napisala, še veliko več pa uredila in iz založbe Mladinska knjiga pošiljala med bralce. Gornje vrstice je v njen spomin napisala Svetlana Makarovič, ki je že takrat veljala za »puntarko«, Brenkova pa se je zavzela zanjo in tako je leta 1975 izšla ilustrirana knjiga z naslovom Kam pa kam, kosovirja? … Vsebina te knjige pa poteka takole: uvodni prispevki, Spomini na Kristino, Pisma Kristini, izbrano leposlovje Kristine Brenkove, njena bibliografija. In veliko slikovnega gradiva. Knjigo, ki je res prava lepotica, sta uredila Alenka Veler in Andrej Ilc.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

delno oblačno
vlažnost: 47 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/26

nedelja

16/25

ponedeljek

13/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.