V vseh porah covid-19 še kroji naša življenja

Beseda leta je beseda, ki je značilno zaznamovala neko leto. V Sloveniji je izbor besede na pobudo Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU prvič potekal leta 2016. V minulih dneh pa se je zaključila akcija Beseda leta 2021. V finalnem izboru besed so bili dolgi kovid, komunikacija, kronometer, PCT, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka, voda in odlok. V spletni anketi, v kateri je svoj glas oddalo več kot 4100 ljudi, je zmagovalka postala beseda PCT – zdaj že dobro znana kratica za preboleli, cepljeni, testirani na koronavirus. Tudi kretnja leta, ki jo je izbrala Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, je PCT. »Izbor, kot je Beseda leta, nam lepo pokaže, kako dogajanje okrog nas bistveno bolj vpliva na jezik, kot to lahko počnemo jezikoslovci,« je ponazoril predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU dr. Kozma Ahačič. Besedi leta 2021 PCT sta po vrstnem redu sledili besedi voda in proticepilec.

Če pogledamo pobliže besede iz finalnega izbora, ki so prišle v finalni izbor, sta le dve, ki ne spominjata na covid-19. To sta kolesarstvo (kronometer) in voda (referendum o vodi).

V vseh porah covid-19 kroji naša življenja. Imamo dnevno število obolelih, hospitaliziranih, preminulih za covidom-19, in ne pozabimo: za vsako številko je nekdo, ki ga ima nekdo rad. Imamo po novem besedo leta PCT, ki se neposredno navezuje na covid-19. Imamo stroko, ki si prizadeva prepričati neprepričane, in imamo odloke, za katere se pričakuje, da jih bomo spoštovali v zamejevanju okužb.

Prejšnji dan je bilo vprašanje, kaj sploh novega še lahko napišem na temo koronavirusa. Precej znano: da brez zaščitnih mask, razkuževanja rok, medosebne razdalje ... v tem času pač ne gre, če želimo dobro sebi in vsem drugim okrog sebe. To vedenje nam narekuje virus, ki je v prvi vrsti zdravstveni problem, čeprav prepogosto v zamegljevanju v luči drugih okoliščin kaže, da to ni. Pa je. V drugi vrsti so posledice. Naraščanje okužb, zdaj že več kot pet, sedem in tisoč na dan, postaja znova vse širši problem, tudi gospodarski zaradi izostanka od dela. Vsi vemo za vstopnico PCT v javno življenje, ki se sicer utegne skrajšati v PC. Kajti vsi vemo, da je na voljo cepivo, pri tem pa smo tako razdeljeni – in tu so resne skrbi. V peti val epidemije smo vstopili s prenizko precepljenostjo, izčrpanim zdravstvenim kadrom. Te dni znova potekajo Dnevi cepljenja pod geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej. Razmislek torej, kako bomo živeli oziroma želimo živeti naprej.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. junij 2022

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Preddvor, 28. junij 2022

Korenine Slovencev in Preddvor v preteklosti

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Izlet Vojsko–Hudournik

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

OBVESTILA / Kranj, 7. julij 2022

Srečanje gorenjskih upokojencev

IZLETI / Kranj, 9. julij 2022

Izlet v neznano

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Zaznamovali četrt stoletja veteranske organizacije / 19:34, 26. junij

Ah ja. Šurc in samostojna Slovenija. Dva pojma, ki strižeta za kar nekaj kilometrov.

Novi fašizem / 07:53, 25. junij

Indija in demokracija? Kastni sistem in demokracija? Mogoče pa res. V Sloveniji že gremo po tej poti. Sicer pa, mogoče sta pa LBGTQ in femin...

Ukrepi zoper visoke cene goriv / 08:52, 24. junij

Omejevanje cen na avtocestah v času glavne sezone je bedarija, ki smo jo izvesti samo Butalci. Tranzit polni naše avtoceste, mi pa nimamo od tega nič. Butale par excellence.

Od danes goriva spet dražja / 22:12, 22. junij

Tega je kriv predsednik vlade. Podražitev bi se morala oznaniti eno uro pred uradno veljavnostjo. Pri njem bodo same podražitve in nobenih b...

Od danes goriva spet dražja / 09:11, 22. junij

Kaj naj rečem.
Med prejšnjo vlado nismo bili Slovenci cigani pa tud pump nismo zapiral !!!

Od danes goriva spet dražja / 09:39, 21. junij

Slovenci smo cigani, to je znano. Ampak, da so nekateri tako pokvarjeni, da gredo zapret bencinske zaradi par milijončkov in pokazat na tiso...

Ni šlo za ugrabitev / 15:17, 20. junij

Čudna potegavščina. Občan je ravnal pravilno in pohvalno, kako naj pa ve kakšne neumnosti si nekateri izmišljajo.