V občini Cerklje cepljenje običajno poteka vsak četrtek med 8. in 13. uro v Hribarjevi vili, ob Dnevih cepljenja pa so zagotovili dodaten termin, in sicer to nedeljo od 9. do 13. ure. / Foto: Gorazd Kavčič

Cepljenje ostaja ukrep številka ena

»Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020. V prihajajoči grožnji omikrona je to sporočilo še toliko bolj močno,« je sporočil minister za zdravje Janez Poklukar. Še danes in jutri potekajo vseslovenski Dnevi cepljenja.

Ljubljana, Kamnik – Covidna krivulja novopotrjenih okužb se strmo vzpenja. Tako visokih dnevnih številk kot v zadnjih dneh še nismo imeli od začetka epidemije. Na začetku tega tedna je bila polovica izvidov PCR-testov pozitivna, okužb v enem dnevu je bilo že čez pet, šest, sedem tisoč. Zdrav­stveni minister Janez Poklukar je povedal, da je omikron v dobrih 14 dneh praktično izpodrinil delto, zato štetje primerov nima več pomena, saj gre z veliko verjetnostjo pri vseh potrjenih primerih za različico omikron. Mikrobiologi in virologi sporočajo, da se s tako izjemnim izpodrivom bolj nalezljive različice še niso srečali. »Kaj točno bo ta po kužnosti rušilna različica prinesla v bolnišnice, še ne vemo. In to me najbolj skrbi. Dejstvo je, da gremo v neko obdobje, ki ga v tej pandemiji še nismo doživeli. Zato bosta naša družba in gospodarstvo v prihodnjih tednih postavljena pred zelo posebne organizacijske izzive, saj bo virus zaradi svoje virulentnosti preplavil celotno populacijo,« je opozoril minister Poklukar.

Zaradi velikega porasta okužb pristojni prebivalce še glasneje pozivajo k cep­ljenju kot najboljši rešitvi za zaščito pred virusom in za omejevanje njegovega širjenja. Še danes in jutri čez cel dan v cepilnih centrih in mobilnih enotah potekajo Dnevi cepljenja pod geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej.

»Naredil bom vse, kar je v moči zdravstva, da cepljenje približamo vsakemu in da vsakemu omogočimo čim enostavnejši dostop do cepljenja,« je poudaril minister Poklukar in dodal, da je sam prebolevnik in trikrat cepljen, cepljeni so tudi njegova žena in otroci. »Cepljenje še vedno ostaja ukrep številka ena. Cepljeni in prebolevniki imamo v svojem telesu zaščito, naš imunski sistem ima spomin, zato se bomo proti virusu uspešno borili in potek bolezni povečini ne bo zahteval hospitalizacije. To dokazujejo dnevne številke, ki jih beležimo: od hospitaliziranih na navadnih oddelkih jih je 73 odstotkov necepljenih, v enotah intenzivne nege pa je delež necepljenih 85-odstoten. Necepljeni imajo veliko večjo verjetnost za težak potek bolezni. Poleg tega so necepljeni veliko bolj izpostavljeni dolgotrajnim posledicam covida, postcovidnemu sindromu, s katerim se bomo v zdravstvu še dolgo soočali. Težave dolgega covida so utrujenost, zasoplost, težave s pljuči, srčno-žilne težave, kognitivne in mentalne spremembe, okvare voha, okusa in drugih organov, ki pogosto pretežno negativno vplivajo na kakovost življenja.« Kot je še povedal minister Poklukar, vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite s cepivom šteje.

Samo še v januarju velja covidno potrdilo neomejeno, s prvim februarjem bodo njegovo veljavnost omejili na devet mesecev. Svetovalna skupina za cepljenje je priporočila poživitveni odmerek tri mesece po osnovnem cepljenju.

Tudi v Kamniku poziv k cepljenju

Ob strmem vzpenjanju števila okuženih so pred Dnevi cepljenja tudi v Kamniku pozvali k čim večji udeležbi. Ti bodo v cepilnem centru kamniškega zdravstvenega doma potekali še danes in jutri med 8. in 20. uro zjutraj, odmor bo le med 13. in 14. uro.

V zadnjih dneh v Kamniku sicer zaznavajo večje število opravljenih PCR-testov. Povprečje je bilo še v začetku leta okoli 150, v tem tednu pa se približuje številu dvesto. Prav tako raste delež pozitivnih izvidov. V začetku januarja je bil delež okoli 45 odstotkov, v začetku tega tedna pa je zrasel na 64.

»Cepljenje je izredno pomembno in nam koristi. Še posebno učinkovita je revakcinacija, torej tretji odmerek, ki sicer ne ščiti v sto odstotkih, vseeno pa skoraj popolnoma zaščiti pred težkimi poteki,« je o pomenu cepljenja povedal direktor zdravstvenega doma Sašo Rebolj. Kot pa je dodala koordinatorica za covid-19 v zdravstvenem domu Judita Trunk, v zadnjih dneh beležijo tudi povečano število klicev in povpraševanj po informacijah glede bolezni. Kot zagotavljata sogovornika, pa vsem, ki imajo dvome glede cepljenja, poskušajo svetovati.

V začetku tedna je bilo v Kamniku sicer 504 okuženih, v Komendi, ki jo prav tako pokriva kamniški zdravstveni dom, pa so imeli 138 aktivnih primerov. Precepljenost je v obeh občinah malenkost nad državnim povprečjem.

Maske, medosebna razdalja ...

Akademik Franc Strle je povedal, da je različica omikron zelo kužna, doba inkubacije pa je zelo kratka. S povsem preprostimi ukrepi, kot so oddaljenost, čim krajše zadrževanje v zaprtih prostorih, ustrezno prezračevanje, ter osebnimi ukrepi, kot sta higiena rok in kašlja ter nošnja mask, lahko omilimo širitev virusa. Najpomembnejše pa je tudi po njegovem cepljenje.

Epidemiološke razmere

Hospitaliziranih je bilo včeraj 527 covidnih bolnikov, od tega 153 v oddelkih intenzivne terapije. Umrlo je sedem bolnikov. Povprečje potrjenih okužb zadnjih sedmih dni je bilo včeraj blizu 4800, število aktivnih okužb v državi pa se je po podatkih NIJZ povzpelo že čez petdeset tisoč.

V torek so po podatkih Covid-19 Sledilnika po občinah na širšem Gorenjskem potrdili naslednje število okužb: Kranj 238, Kamnik 127, Jesenice 124, Radovljica 91, Škofja Loka 79, Medvode 69, Šenčur 39, Tržič 36, Železniki 34, Cerklje 33, Komenda 30, Bohinj 28, Mengeš 26, Gorenja vas - Poljane 25, Kranjska Gora 23, Žiri 22, Žirovnica in Preddvor po 18, Naklo 14, Bled 12, Jezersko 2 in Gorje 1.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno jasno
vlažnost: 54 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/28

torek

11/22

sreda

4/24

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

PRIREDITVE / Tržič, 17. maj 2022

Naj športnik in najperspektivnejši športnik Tržiča

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 18. maj 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

V skrbeh zaradi zveri / 15:45, 17. maj

Članek korektno povzema razpravo...sedaj bomo kmalu videli ali smo prebivalci podeželja svobodni ali ujetniki zveri in foteljskih naravo varstvenikov zalivanih z našim denarjem!

Bomo poleti spet stali v kolonah / 06:13, 17. maj

Poleti bomo stali v kolonah. Vsem omenjenim v prispevku je to jasno.

Na Veliko planino po asfaltu / 17:49, 16. maj

Malo poglejte po Avstriji in Italijo po Dolomitih. Vsaka gora ima svojo gondolo. Prelazi so vsi asfaltirani, cesta je široka. Turizem tam cv...

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 16:10, 16. maj

NIč ne bo, Janezi in Micke. Dohtar naj DELA v javnih Zavodih.... ali pa privat v svojih prostorih. Ne pa da dopoldan čakaš par let - popold...

Na Veliko planino po asfaltu / 15:48, 16. maj

Grozljivo. Pa asfalt do Doma v dolini Vrat.... Pa kam se boste še nasrali z avtomobili..... Ta pravi planinci gredo tudi mal peš. Taki posegi v naravo bi morali bit prepovedani.

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.